[ad_1]
با وجود درمان هایی مانند جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی، گاهی سرطان عود می کند. و در حالی که بسیاری از سرطان ها در پنج سال اول عود می کنند، برخی از آنها می توانند چندین دهه بعد عود کنند. چرا برخی از سرطان ها عود می کنند و چگونه این اتفاق می افتد؟
اهمیت دانستن اینکه چرا سرطان ها عود می کنند
اغلب، عود سرطان متاستاتیک است. سرطان اولیه که مرحله 1 یا 2 بود می تواند در مرحله 4 با متاستاز عود کند. بیش از 90 درصد مرگ و میر ناشی از سرطان به دلیل متاستاز اتفاق می افتد.
هدف از درمانهای سرطان، جلوگیری از رشد یا ماندگاری سلولهای سرطانی در بدن است. به همین دلیل است که شیمی درمانی کمکی بخشی از درمان سرطان سینه و ریه در مراحل اولیه است.
بررسی مختصر اصطلاحات سرطان
وقتی صحبت از بازگشت سرطان می شود، به تعریف دقیق عود و همچنین چند اصطلاح دیگر کمک می کند.
- بهبودی: بهبودی به معنای درمان سرطان نیست، بلکه به عدم وجود بیماری اشاره دارد. دو نوع بهبودی وجود دارد:
- که در بهبودی کامل، سرطان از طریق معاینه فیزیکی، مطالعات تصویربرداری یا آزمایشات آزمایشگاهی قابل تشخیص نیست.
- که در بهبودی جزئی، سرطان هنوز قابل تشخیص است اما اندازه آن کاهش یافته است.
- شواهدی از بیماری (NED) وجود ندارد : NED مانند بهبودی کامل تعریف می شود.
- عود : عود سرطان به سرطانی اطلاق می شود که پس از یک دوره بهبودی عود می کند (عود می کند، عود می کند یا عود می کند).
- عود: اصطلاح عود معمولاً به جای عود استفاده می شود.
- بیماری متاستاتیک : سرطان متاستاتیک به گسترش سلول های سرطانی از محل اصلی (اولیه) آنها به قسمت دیگری از بدن اشاره دارد. سلول های سرطانی می توانند از طریق سیستم لنفاوی یا جریان خون به مناطق دوردست بدن بروند.
- پیشرفت (بیماری پیشرونده یا PD) : پیشرفت سرطان به سرطانی اطلاق می شود که در حال بدتر شدن است و اندازه آن حداقل 20 درصد افزایش یافته یا گسترش یافته است. بعد از رفتار. بسیاری از انکولوژیست ها بر این باورند که سرطان هایی که به نظر می رسد در عرض سه ماه عود می کنند، یک پیشرفت هستند، نه عود.
- پاسخ نسبی : پاسخ نسبی به درمان به این معنی است که اندازه تومور حداقل 30 درصد کاهش می یابد، اما هنوز قابل تشخیص است و به طور کامل از بین نرفته است. این نیز نامیده می شود رگرسیون جزئی.
- بیماری پایدار (استاتیک) : بیماری پایدار یعنی تومور تغییر چندانی نکرده است. همچنین به این معنی است که تومور جدیدی وجود ندارد و تومور به هیچ ناحیه جدیدی از بدن گسترش نیافته است. تومور به اندازهای افزایش نیافته است که بتوان آن را بیماری پیشرونده نامید (افزایش 20٪ یا بیشتر) یا به اندازهای کاهش پیدا نکرده است که پاسخ نسبی نامیده شود (حداقل 30٪ کاهش).
- پاسخ کامل : پاسخ کامل یا رگرسیون کامل به معنای همان بهبودی کامل یا NED است (بدون شواهدی از بیماری). این بدان معنی است که هیچ تومور باقیمانده ای را نمی توان با معاینه فیزیکی، اسکن یا آزمایش خون تشخیص داد، اما به این معنی نیست که سرطان درمان می شود.
چرا برخی از سرطان ها برمی گردند؟
گاهی اوقات، افرادی که با موفقیت برای سرطان درمان شده اند، عود می کنند. این بدان معنا نیست که درمان آنها نادرست یا ناموفق بوده است. در عوض، درک این نکته مهم است که برخی از سرطان ها بیشتر از سایرین احتمال بازگشت دارند.
فقط چند سلول سرطانی باقیمانده پس از درمان لازم است تا آن سرطان دوباره رشد کند. میلیونها سلول سرطانی در کنار هم لازم است تا توموری تشکیل شود که حتی با پیشرفتهترین تکنیکهای تصویربرداری قابل شناسایی است.
جراحی و پرتودرمانی
اگر جراحی با حاشیه های واضح در گزارش آسیب شناسی خود انجام داده اید، و اگر اسکن شواهدی از سرطان را نشان ندهد، درک اینکه چرا سرطان شما عود می کند دشوار است.
با این حال، حتی زمانی که هیچ سلول سرطانی در لبههای تومور دیده نمیشود، برخی از سلولهای سرطانی ممکن است قبلاً از طریق سیستم لنفاوی، به بافتهای مجاور یا از طریق جریان خون به سایر مناطق بدن گسترش یافته باشند. این سلولهای غیرقابل شناسایی به عنوان میکرومتاستاز شناخته میشوند.
جراحی و پرتودرمانی به عنوان درمان های موضعی در نظر گرفته می شود. به این ترتیب، آنها سلول های سرطانی را که فراتر از منطقه درمان حرکت کرده اند، درمان نمی کنند.
علاوه بر این، پرتودرمانی ممکن است تمام سلول های سرطانی را از بین نبرد. تابش با آسیب رساندن به DNA در سلول های سرطانی و سلول های طبیعی عمل می کند. همانطور که سلول های طبیعی ممکن است پس از تابش بهبود یابند، برخی از سلول های سرطانی نیز ممکن است بهبود یابند.
شیمی درمانی کمکی
احتمال میکرومتاستازها دلیلی است که برخی از افراد شیمی درمانی کمکی (شیمی درمانی که پس از اتمام درمان موضعی با جراحی یا رادیوتراپی انجام می شود) را دریافت می کنند تا اطمینان حاصل شود که میکرومتاستازها ریشه کن می شوند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی، بر خلاف جراحی و پرتودرمانی، یک درمان سیستمیک در نظر گرفته می شود. این برای درمان سلول های سرطانی در داخل یا نزدیک تومور و همچنین آنهایی که به خارج از مناطقی که با جراحی و پرتو درمانی درمان می شوند گسترش یافته اند طراحی شده است. پس چرا شیمی درمانی تمام سلول های سرطانی بدن را از بین نمی برد؟
اکثر داروهای شیمی درمانی در یک نقطه خاص از فرآیند تقسیم سلولی کار می کنند و داروهای شیمی درمانی مختلف در نقاط مختلف این فرآیند کار می کنند.
همه سلولهای سرطانی همیشه در حال تقسیم نیستند، و سلولهایی که تقسیم نمیشوند یا در مرحله متفاوتی از تقسیم سلولی قرار دارند، ممکن است زنده بمانند.
این یکی از دلایلی است که افراد اغلب با بیش از یک داروی شیمیدرمانی درمان میشوند و اینکه چرا شیمیدرمانی معمولاً در چند جلسه با فاصله زمانی انجام میشود.
سلول های سرطانی می توانند پنهان شوند
چند نظریه وجود دارد که برای توضیح آنچه که به نظر می رسد توانایی سلول سرطانی برای “پنهان شدن” برای مدت زمان طولانی است، ارائه شده است. به عنوان مثال، 20 تا 45 درصد از عودهای سرطان پستان با گیرنده استروژن مثبت، سال ها یا حتی دهه ها پس از درمان موفقیت آمیز سرطان رخ می دهد.
- یکی از نظریه ها این ایده است سلول های بنیادی سرطانی، زیر مجموعه ای از سلول های سرطانی. این سلولها کندتر از سلولهای سرطانی معمولی تقسیم میشوند، که باعث میشود در برابر درمانهایی مانند شیمیدرمانی مقاومتر شوند. در حالی که درمان های سرطان ممکن است بسیاری از سلول های معمولی را از بین ببرند، سلول های بنیادی می توانند زنده بمانند و آماده رشد مجدد باشند.
- مفهوم دیگر این است خواب. گاهی اوقات سلولهای سرطانی میتوانند خوابیده باشند (مانند یک گیاه در زمستان) و با توجه به شرایط مناسب، دوباره شروع به رشد کنند. این سلول های سرطانی خفته (که ممکن است سلول های بنیادی باشند) ممکن است برای مدت طولانی قبل از ورود به مرحله رشد سریع غیرفعال بمانند.
یک سیستم ایمنی قوی می تواند به خفته نگه داشتن سلول های سرطانی کمک کند. اگر سیستم ایمنی به خوبی کار نمی کند (سرکوب سیستم ایمنی).
آنژیوژنز، که توانایی تومور برای ایجاد رگ های خونی برای تغذیه آن و اجازه رشد آن است، بقای سرطان را افزایش می دهد.
عود سرطان
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی معمولاً نمی گویند که سرطان درمان می شود زیرا بیشتر تومورها ممکن است عود کنند. استثناها شامل برخی سرطان های در مراحل اولیه است که خطر بازگشت بسیار کمی دارند (به عنوان مثال، سرطان اولیه تیروئید).
سرطان همیشه در همان ناحیه از بدن که تومور اصلی است عود نمی کند. برخی از افراد ممکن است عود را در اندام ها یا سیستم های مختلف بدن تجربه کنند. به عنوان مثال، پس از برداشتن پروستات برای درمان سرطان پروستات، اگر سلولهای سرطانی به آنجا رفته و به درمان پاسخ ندهند، همان سرطان میتواند در استخوانها عود کند.
سه نوع اصلی عود سرطان وجود دارد:
- عود موضعی: زمانی که سرطان در همان محل یا نزدیک محل اصلی عود می کند
- عود منطقه ای: زمانی که سرطان در غدد لنفاوی یا بافت های مجاور باز می گردد.
- عود دور (که بیماری متاستاتیک نیز نامیده می شود): هنگامی که یک سرطان در یک عضو جداگانه یا یک قسمت دورتر از بدن برمی گردد (مانند سرطان پروستات در استخوان ها)
ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و محققان تشخیص داده اند که احتمال عود سرطان های خاص در نقاط خاصی از بدن بیشتر است. به عنوان مثال، عود دور سرطان سینه به احتمال زیاد در استخوان ها، مغز، کبد یا ریه ها دیده می شود، در حالی که عود دور از راه دور سرطان روده بزرگ بیشتر در کبد، ریه یا صفاق دیده می شود.
کدام سرطان ها عود می کنند؟
برخی از سرطان ها بیشتر از سایرین احتمال عود دارند. به عنوان مثال، گلیوبلاستوما (که در مغز یا نخاع ایجاد می شود) بیش از 90 درصد مواقع عود می کند. برآوردها نشان می دهد که 85 درصد سرطان تخمدان پس از درمان موفقیت آمیز عود می کند. انواع خاصی از لنفوم ها نیز با سرعت بیشتری عود می کنند.
سرطان هایی که در مراحل پیشرفته تری تشخیص داده می شوند، نسبت به سرطان هایی که در مراحل اولیه رشد تشخیص داده می شوند، احتمال عود پس از درمان بیشتر هستند.
درمان سرطان عود کننده
درمان برخی از سرطان ها زمانی که عود می کنند دشوارتر می شود. این به این دلیل است که برای اکثر تومورها، اولین خط درمان استفاده شده اغلب موثرترین است. اما این بدان معنا نیست که سرطان شما برای بار دوم قابل درمان نیست.
درمان سرطان عودکننده به نوع عود، مدت زمانی که از درمان اصلی شما گذشته است، محل رشد جدید و سلامت عمومی شما بستگی دارد. عود موضعی سرطان پروستات، برای مثال، ممکن است با پرتودرمانی قابل درمان باشد. به همین ترتیب، سرطان سینه که به کبد متاستاز داده است (عود دور) ممکن است همچنان با جراحی، پرتودرمانی یا شیمی درمانی قابل درمان باشد.
برخی از انواع سرطان، مانند سرطان بیضه، حتی پس از عود ممکن است همچنان قابل درمان باشند.
مقابله با سرطان مکرر
دریافت خبری از پزشک مبنی بر بازگشت سرطان شما می تواند ویرانگر باشد. ممکن است برخی افراد بپرسند که آیا می توانستند از عود آن جلوگیری کنند، اما اغلب اینطور نیست. اگر با عود سرطان مقابله می کنید، مهم است که با پزشک خود در مورد نگرانی های خود صحبت کنید و در مورد اینکه چه درمان هایی ممکن است در دسترس شما باشد سؤال کنید.
مقابله با سرطان عود کننده فقط جنبه های پزشکی ندارد.
هنگام پیمایش عود خود باید چندین نکته را در نظر بگیرید:
- مدیریت احساسات: ممکن است در مورد تشخیص خود احساس افسردگی یا عصبانیت کنید و این احساسات قوی می تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. اگر افسردگی، عصبانیت یا اضطراب شدید باشد، صحبت با یک متخصص می تواند مفید باشد.
- خوب بخورید و ورزش کنید: این نه تنها خلق و خوی شما را بهبود می بخشد، بلکه می تواند به شما کمک کند تا از نظر فیزیکی قادر به مقاومت در برابر درمان هایی باشید که پزشک شما ممکن است پیشنهاد دهد.
- استرس را کنترل کنید: سرطان استرس زا است، بنابراین مهم است که اقداماتی را برای به حداقل رساندن تأثیر استرس بر شما انجام دهید. وقت گذاشتن برای خود با فعالیت هایی مانند مدیتیشن، کتاب یا فیلم مورد علاقه، یا وقت با خانواده و دوستان، می تواند به کاهش سطح استرس شما کمک کند.
سوالات متداول
کدام سرطان ها بیشترین میزان عود را دارند؟
برخی از سرطان ها نرخ عود بیشتری دارند، مانند گلیوبلاستوما، که نرخ عود آن تقریباً 100٪ است. سرطان تخمدان تقریباً 85 درصد عود دارد. سرطان های دیگر با میزان عود 30 تا 50 درصد شامل سارکوم بافت نرم، سرطان مثانه و لنفوم غیر هوچکین است.
کدام سرطان ها کمترین میزان عود را دارند؟
سرطان هایی که میزان عود نسبتاً پایینی دارند عبارتند از: سرطان پستان مثبت گیرنده استروژن، سرطان کلیه و لنفوم هوچکین.
عود چه تفاوتی با سرطان دوم دارد؟
تشخیص سرطان دوم با عود آن متفاوت است زیرا سرطان دوم در مجموعه متفاوتی از سلول های بدن شما شروع می شود و متاستاز سرطان اصلی نیست. این بدان معناست که شما به جای یک نوع سرطان که به ناحیه دیگری از بدن متاستاز داده است، دو سرطان جداگانه داشته اید یا داشته اید.
سخن پایانی
تشخیص سرطان میتواند ترسناک و گیجکننده باشد، و زمانی که سرطان پس از درمان موفقیتآمیز عود میکند، این امر حتی بیشتر میشود.
همانطور که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و محققان به پیشرفت در درک چگونگی درمان یا مدیریت فعال سرطان های عود کننده ادامه می دهند، تعداد فزاینده ای از گزینه ها برای درمان بیماری های پیشرفته در دسترس است.
اگر عود سرطان در شما تشخیص داده شده است، مهم است که با پزشک خود در مورد سرطان خاص خود، محل عود و درمان هایی که در دسترس شما هستند صحبت کنید.
[ad_2]
منبع مقاله
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…