آیا می دانستید که اختلال بلع باعث اثرات روانی بر روی فرد شده و احتمال نیازمندی به روانشناسی را ایجاد می کند؟
یک متخصص درمان بیماران مبتلا به اختلال بلع (گفتاردرمانگری که در زمینه بلع تخصص داشته باشد)، از چالش های فیزیکی که این بیماران با آن ها مواجه شده اند، شامل سوء تغذیه، کم آبی و عفونت ریه مطلع است.
درمان اثرات فیزیکی اختلال بلع، بیشترین اهمیت را دارد، اما یکی دیگر از جنبه های معادله اختلال بلع که به همان اندازه مهم است و با این حال گاهی از آن غفلت می شود، اثرات و جنبه های روانی اختلال بلع و آسیب روانی است که می تواند با چالش های فیزیکی این اختلال، هم زمان شود.
درک اثرات روانی منفی اختلال بلع
تحقیقات نشان می دهد اختلال بلع می تواند فرصت های اجتماعی و لذت وعده های غذایی را از بین ببرد، کیفیت روابط بیماران با مراقبین و خانواده ها را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تحلیل سلامت و اعتماد به نفس شود.
بخش اعظم این امر به خاطر نیاز بیمار به کمک برای غذا خوردن یا احساس خجالت به خاطر مشکلات آن ها در غذا خوردن است.
بیماران درگیر اختلال بلع ممکن است منزوی شوند، احساس کنند از طرف دیگران پس زده می شوند و خصوصا در زمان وعده های غذایی، مضطرب و پریشان شوند.
این امر، به نوبه خود می تواند تاثیری منفی روی شان و وقار و اعتماد به نفس بیمار داشته باشد و می تواند به طور زیان باری مانع از قابلیت های فردی در حفظ روابط شخصی و سبک زندگی سالم شود.
بیماران اختلال بلع که علائم افسردگی، انزوا و انکار وضعیت خود را نشان می دهند، گاهی آسیب های روانی، اجتماعی و فیزیکی را تجربه می کنند.

مطالعه ای شامل نمونه ای از بیماران، که تقریبا نیمی از آن ها زیر ۶۰ سال سن داشتند و همچنان فعالانه مشغول به کار بودند و از زندگی اجتماعی لذت می بردند، انجام شد.
پس از اینکه این افراد، مبتلا به اختلال بلع تشخیص داده شدند، مشاهده شد که این بیماران، شکننده تر شدند، اعتماد به نفس خود را از دست دادند، روابط اجتماعی خود را محدود کردند و در نتیجه، تمایل به انزوا پیدا کردند.
با اینکه پیش از این، برای بسیاری از بیماران، زمان وعده های غذایی به عنوان فرصتی برای ملاقات با دیگران در نظر گرفته می شد، اکنون به علت مشکلات بلع، برای اغلب شرکت کننده ها، زمان وعده هایی غذایی، دیگر جنبه ای خوشایند از شبانه روز نبود.
در این وضعیت ذهنی، بیماران اختلال بلع، اغلب وضعیت خود را پنهان کرده یا انکار می کنند.
مطالعه ای نشان داده است که تنها ۳۶% از بیماران، تایید کردند که تشخیص ابتلا به اختلال بلع در آن ها درست بوده است و تنها ۳۲% پذیرفتند که درمان های تخصصی را آغاز کنند.
بیماران تمایلی نداشتند پیش قدم شده و متخصص سلامت یا اقوام خود را از مشکل خود باخبر کنند، مگر اینکه پرستار از آن ها می خواست مشکلات بلع خود را مطرح کنند.
شناسایی و رفع نیازهای بیماران درگیر اختلال بلع
با اینکه ممکن است بیماران درگیر اختلال بلع، اذعان نکنند که از این اختلال رنج می برند، بسیار مهم است که علائم این بیماری، شناسایی شود تا راه حل های مناسب اتخاذ شود.
با آموزش بیمار، ارزیابی زمینه وی در سایر بیماری ها و مشکلات و مطلع کردن بیمار از گزینه های درمانی مناسب، متخصصین سلامت می توانند از آسیب روانی، اجتماعی و فیزیکی به بیمار جلوگیری کنند.
مطالعات نشان می دهد بیماران درگیر اختلال بلع، اغلب به خاطر فشار بیماری، از نظر روانی تضعیف می شوند.
دسترسی به متخصصین سلامت و فراهم کردن اطلاعات در مورد گزینه های درمانی موثر، می تواند به بیماران درگیر اختلال بلع در به حداقل رساندن استرس، ایجاد اعتماد به نفس و به دست آوردن دورنمایی مثبت نسبت به وضعیت سلامت کمک کند.
با اطلاع رسانی در مورد علائم روانی شایع مرتبط با اختلال بلع توسط پزشکان و مراقبین سلامت، زندگی بیماران درگیر اختلال بلع از نظر کیفی بهبود می یابد و در نتیجه ی جلسات توانبخشی، این افراد قادر خواهند بود بلع خود را نیز بهبود بخشند.
یک بیمار آگاه، از نظر روانی و روانشناسی در وضعیت بهتری قرار دارد
بر اساس مطالعات انجام شده، به متخصصینی که در حوزه تشخیص و درمان اختلال بلع فعالیت دارند، توصیه می شود که اطلاعات فراوان و منابع حمایتی را در اختیار این بیماران قرار دهند تا بتوانند زندگی راحت تر و با استرس کمتری را داشته باشند.
این امر در صورتی ممکن می شود که متخصصین سلامت با تبادل اطلاعات، خصوصا با پرستارانی که در تماس مستقیم با بیمار هستند، آگاهی و اطلاعات بیشتری را در مورد این مشکل داشته باشند، تا بتوانند با یکدیگر همکاری کرده و با هدف بهبود کیفیت زندگی، حمایت سریع و موثر را برای بیمار فراهم کنند.
ببیشتر بخوانید: ترس از غذا یا فوبیای غذا و درمان آن
بیشتر بخوانید: ۶ درمان خانگی مشکل بلع
برای مشاوره در مورد درمان اختلال بلع و مقابله با عوارض جانبی و عوارض روانی و روانشناسی اختلال بلع با کلینیک دکتر فرشاد خسروی متخصص در درمان بیماری های اختلال بلع تماس بگیرید.
شماره تماس: ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ / ۰۲۱۸۸۰۸۸۵۴۱ / ۰۲۱۸۸۰۷۴۱۹۶
آدرس: شهرک غرب، بلوار فرحزادی، پانصد متر بالاتر از بلواردادمان، کوچه محتاج ، انتهای بن بست ، پلاک ۱
مطالب مرتبط
تمرینات فک برای درمان اختلال بلع یکی از راه های درمان اختلال بلع تمرین های فک و تقویت ناحیه فک و صورت است که در این مطلب به بررسی آن می پردازیم. اختلال بلع(دیسفاژی) می…
اختلال بلع و ۱۳ درمان طبیعی برای مقابله با آن آیا تا به حال پیش آمده است که غذایی را بخورید و در قورت دادن آن مشکل داشته باشید؟ شاید قادر به قورت دادن بوده اید اما غذا بطور…
رژیم و برنامه غذایی برای بیماری اختلال بلع به انتقال بزاق، آب و مواد غذایی از دهان به معده بلع می گویند. هر مشکلی در این انتقال، باعث ایجاد اختلال بلع یا دیسفاژی می گردد. اختلال بلع…
تمرینات بلع برای اختلال بلع ناشی از دلایل عصبی آیا مشکلات و آسیب های عصبی می توانند باعث ایجاد مشکل و اختلال در بلع شوند؟ اگر چه بلع عملی بدون زحمت و انعکاسی تلقی می شود، در واقع…
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…