بیماری دریچه قلب به این علت ایجاد میشود که دریچهی قلبی نمیتواند به درستی عمل کند و در واقع عملکرد طبیعی ندارد. آزمایشی به نام اکوکاردیوگرام میتواند نشان دهد که مشکل چقدر جدی است و آیا بدتر میشود. اما اگر بیماری دریچه شما خفیف است و علائمی ایجاد نمیکند، احتمالاً نیازی به آزمایش در هر سال ندارید. در ادامه مقاله به بررسی اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب میپردازیم.
تست اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب
اکوکاردیوگرام تصاویری از دریچههای قلب را نشان میدهد.
قلب چهار اتاق و چهار دریچه دارد. هر بار که قلب میتپد، دریچهها باز و بسته میشوند. این باعث میشود خون در داخل محفظهها و بدن شما جریان پیدا کند. اگر دریچه به خوبی کار نکند، خون میتواند در یک محفظه به عقب برگردد. این باعث میشود قلب برای پمپاژ خون سختتر عمل کند.
بیماری دریچه معمولاً در طی معاینه پزشکی معمولی تشخیص داده میشود. هنگامی که پزشک صدای قلب شما را میشنود، ممکن است سر و صدایی به نام سوفل بشنود. بیماری دریچه یکی از دلایل سوفل قلب است. در صورتی که به بیماری سوفل مبتلا باشید، ممکن است پزشک توصیه کند که اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب انجام دهید. البته انجام اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب مانند سوفل، به صداهایی که دکتر میشنود بستگی دارد.
اکوکاردیوگرام چیست؟
اکوکاردیوگرام یک آزمایش ساده است که از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قلب استفاده میکند. تصاویر میتوانند نشان دهند که آیا دریچههای قلب به درستی کار میکنند و یا نه. در صورتی که مشکلی باشد این مشکل چقدر جدی است.
در تست اکو قلب از امواج الترا سوند برای تصویر برداری از قلب استفاده میشود. نحوه انجام این تست به این صورت است که بعد از اینکه متخصص قلب خوب تشخیص داد که بیمار برای ادامه درمان نیاز به اکو دارد، آن را توصیه میکند. بیمار بعد از نوبت گیری از مرکز اکوکاردیوگرافی مانند کلینیک اکوکاردیوگرافی دکتر مزارعی میتواند در وقت مناسب در مرکز حضور یابد.
برای انجام تست نیازی به آمادگی قبلی نیست. بعد از حضور بیمار در کلینیک اکوکاردیوگرافی، او را به اتاق مورد نظر که در واقع تجهیزات اکو در آن موجود است، راهنمایی میکنند. در این زمان لباسهای مخصوص کلینیک به بیمار داده میشود. بیمار بعد از تعوض لباسها بر روی یک تخت به پهلو دراز میکشد. در این مرحله تکنسین مربوطه در کنار بیمار حضور مییابد.
دستگاه اکوکاردیوگرافی
این دستگاه شامل دو قسمت عمده است. یکی مانیتور دستگاه و دیگری پروب متصل به آن. پروب یا به اصطلاح مبدل دستگاه اکو. مبدلها معمولاً دارای انواع مختلفی هستند که بسته به نوع کارایی و بیماری فرد مورد استفاده قرار میگیرند. آنچه که امروزه دارای اهمیت است، تولید این مبدلها در سایزهای بسیار کوچک یا مینیاتوری برای عکس برداری از جاهایی که پروب های امروزی قادر به عکس برداری نیستند.
انجام تست اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب
بعد از حضور بیمار، تکنسین مقداری ژل روی قفسه سینه بیمار میمالد. هدف از استاده از این ژل مخصوص، حرکت راحتتر مبدل بر روی پوست بیمار است. سپس مبدل را روی قفسه سینه به گردش در می آورد. مبدل میتواند امواج الترا سوندی که فاقد هر گونه خطری هستند را به پوست بیمار انتشار دهند. این امواج در زمان تابش دارای طول موج کوتاه ولی انرژی زیاد هستند. بعد از تابش با توجه به انرژی زیاد قادرند که از لایههای مختلف پوست عبور کنند تا به قلب و عروق متصل به آن برسند.
امواج با عبور از هر لایه بخشی از انرژی خود را از دست میدهند. با کاهش انرژی و برخورد به ساختار قلب، باز نشر می یاند. امواجی که دارای انرژی کم هستند مجدداً توسط مبدل دستگاه اکو جمع آوری میشوند. این امواج به دستگاه اکو منتقل کی شود. با توجه به تجزیه و تحلیلی که روی اطلاعات جمع آوری شده صورت میگیرد. دستگاه نتایجی را تحلیل میکند که حاصل آن تصاویر متحرک و زنده از قلب، ساختار دریچههای قلبی و عروق آن است.
برای همین موضوع از اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب استفاده میکنند. زیرا میتواند تصاویری وضح از آن چه درون قلب در حال رخ دادن است، تهیه کند.
بیماری دریچه قلب
معمولاً بیماری مربوط به دریچه قلب، در صورت خفیف بودن علائمی را بروز نمیدهند. اما در صورت عدم درمان، بیماری دریچه متوسط یا شدید پیشرفت کرده و میتواند منجر به نارسایی قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون و سایر عوارض شود. بیماری خفیف دریچه به احتمال زیاد عوارضی ایجاد نمیکند. اغلب اوضاع بدتر نمیشود. اما اگر بدتر شود و در واقع بیماری پیشرفت کند، این اتفاق بسیار آهسته اتفاق می افتد.
اگر علائمی ندارید و پزشکتان چیزی غیرمعمول نمیشنود، احتمالاً بیماری دریچه شما خفیف است و بدتر نمیشود. داشتن تست اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب به صورت سالانه چیز جدیدی را نشان نمیدهد.
انواع دریچههای قلبی
همان طور که قبلاً به آن اشاره شد، قلب دارای چهار حفره است. دو حفره دهلیزی در بالا و دو حفره بطنی در پایین. ساختار قلب به گونهای است که آن را به دو نیمه راست و چپ تقسیم کرده است. هر کدام از این قسمتها وظیفه خود را بر عهده دارند. قسمت راست قلب شاکل دهلیز و بطن راست است. سمت راست قلب مسئول جمع آوری خون دارای اکسیژن کم از قسمتهای مختلف بدن و ارسال آن به ششها برای تبادلات گازی است. رگ بزرگی که خون فاقد اکسیژن را از قسمتهای مختلف بدن به سمت قلب حمل میکند، بزرگ سیاهرگ نام دارد. سیاهرگ به دهلیز راست وارد میشود. سیاهرگ به دهلیز راست وارد میشود. سپس در حد فاصل دهلیز با بطن دریچههای دو لختی و سه لختی وجود دارد. در زمان خروج خون از بطنها هم دریچههای دیگری وجود دارد.
دریچههای قلب
در واقع دریچههای قلبی ماهیچههایی هستند که به حالت متصل به دیواره قلب قرار دارند. این دریچه با حالت انقباض و انبساطی که در زمان فشار خون ایجاد می گنند، قادرن که جهت جریان خون را کنترل کنند. در واقع یکی از وظایف مهم این دریچهها این است که مانع از برگشت خون به مرحله قلبی میشوند تا قلب در مدت زمان لازم خون را با فشار مناسب به سراسر بدن پمپ کند.
یکی از وظایف مهم دیگر دریچه، در جریان فعالیت الکتریکی قلب بوده. این دریچهها هستند که با بسته شدن در زمان مناسب مانع از ورود خون به قلب و پمپاژ خون با فشار در زمان سیستول قلب و همینطور با باز شدن به موقع باعث ورد خون به قلب برای انجام تبادلات گازی در زمان دیاستول یا حالت استراحت قلب میشود.
انواع بیماری مربوط به دریچههای قلبی
بیمار های مربوط به دریچه ها دارای انواع مختلفی بوده و هرکدام روند درمان متفاوتی دارند. در مورد هر کدام ابتدا باید اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب را انجام داد و سپس بر اساس نوع بیماری درمان را شروع کرد و یا از داروهای قلبی مناسبی استفاده نمود.
- روماتیسم قلبی
- دژنراتیو
- میکزوماتو
- گشاد شدن دریچه
در این حالت دریچهها در حالت انقباض به خوبی بسته نشده و باعث نشتی خون خواهند شد.
- افتادگی دریچه
در این نقص قلبی هم عملکرد دریچهها تحت تأثیر بوده زیرا باعث برگشت خون خواهند شد. در این حالت دریچهها بسته میشوند ولی د رحالت بسته برآمدگی خواهند داشت.
- تنگی دریچهها
در این حالت هم به دلیل ضخیم شدن دیواره هر لت، دریچه به خوبی بسته نشود. در این نوع نقص دریچهای خون نمیتواند به طور کامل از قلب خارج شود.
- انسداد کامل دریچه
دریچهها به طور کامل بسته شده و مانع عبور خون میشوند.
اکوکاردیوگرام میتواند به آزمایشهای دیگر منجر شود.
تست اکوکاردیوگرام استاندارد، بدون درد و بی خطر است و بیمار را در معرض تابش قرار نمیدهد. اگر آزمایش تصاویر کافی از قلب شما را نشان ندهد، پزشک ممکن است دستورالعمل دیگری به نام اکوکاردیوگرام ترانسوفاژال (TEE) را صادر کند. در طی TEE، یک لوله انعطاف پذیر به سمت پایین گلو و داخل مری هدایت میشود (“لوله” که از گلو تا معده شما جاری میشود). در طی این تست مبدلی که ارسال شده به درون مری، از راه مری از قلب و ساختارهای مربوط به آن عکس میگیرد.
در جریان تست اکو مری
ممکن است پس از چند ساعت بعد تست اکو مری احساس گلو درد داشته باشید. در موارد نادر ، لوله میتواند باعث آسیب به گلو شود. همچنین ممکن است نسبت به دارویی که به عنوان آرام بخش در جریان این تست استفاده میشود، واکنش بدی داشته باشید. این علائم میتواند شامل حالت تهوع و مشکل در تنفس باشد. شما همچنین باید قبل از انجام این تست، به مدت چند ساعت چیزی نخورید و حتی ممکن است نیاز داشته باشید که کسی شما را به خانه ببرد. زیرا داروی آرامبخش ممکن است تا چند ساعت بعد از انجام تست اکو تاثیرش روی شما ماندگاری داشته باشد.
هزینه تست اکوکاردیوگرام در بیماری دریچه قلب
اکوکاردیوگرام میتواند هزینه زیادی برای شما داشته باشد. یک اکوکاردیوگرام استاندارد و TEE میتوانند هر دو هزینههای زیادی را برای شما ایجاد کنند. اگر بیمه درمانی ندارید، ممکن است خودتان تمام هزینه را پرداخت کنید. و حتی اگر بیمهای داشته باشید، احتمالاً سهم پرداختی دارید. این میتواند به اندازه نیمی از هزینه تست باشد. که در مقاله هزینه اکو قلب میتوانید میزانان را مشاهده کنید.
چه موقع برای بیماری دریچه باید، اکوکاردیوگرام داشته باشید؟
در صورتی که پزشک شما بنا به شرایط شماف انجام این تست را برای بررسی مرحله بیماری و ادامه روند درمان توصیه کند. برای مثال در مواردی مانند:
- سوفل قلب شما نسبتاً شدید است.
- پزشک شما علائمی را پیدا میکند که بیماری رو به وخامت است، مانند تغییر سوفل.
در صورتی که شما علائم بیماری قلبی را داشته باشید. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:
- خستگی غیرمعمول
- تنگی نفس
- تب
- درد قفسه سینه
- سرگیجه یا غش
- تورم در مچ پا، ساق پا، پاها یا شکم
- ضربان قلب سریع یا ضربان قلب نامنظم
- در صورت ابتلا به بیماری دریچه خفیف و همچنین بیماری قلبی دیگری
- در صورت داشتن بیماری دریچه متوسط یا شدید هستید
- یا در صورت تعویض دریچه
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…