افت فشار خون ممکن است مطلوب به نظر برسد و برای برخی از افراد مشکلی ایجاد نمی کند. با این حال، برای بسیاری از افراد، افت فشار خون یا فشار خون پایین غیرطبیعی می تواند باعث سرگیجه و غش شود. در موارد شدید، این می تواند تهدید کننده زندگی باشد. برای خواندن فشار خون از دو عدد که نشانگر فشار سیستولیک و دیاستولیک است استفاده می کنند. برای مثال می گویند فشار خون شما ۱۲۰ روی ۸۰ است.
دلایل افت فشار خون می تواند از کم آبی بدن تا اختلالات جدی پزشکی یا جراحی باشد. مهم است که بدانید چه عواملی باعث افت فشار خون شما می شود تا بتوان آن را درمان کرد.
علائم افت فشار خون
برای برخی از افراد، افت فشار خون یک مشکل اساسی را نشان می دهد، به خصوص هنگامی که به طور ناگهانی افت می کند، علائمی مانند موارد زیر ایجاد می کند:
- سرگیجه
- غش
- تاری دید
- حالت تهوع
- خستگی
- عدم تمرکز
- شوکه شدن
فشار خون شدید می تواند به این وضعیت تهدیدکننده زندگی منجر شود. علائم و نشانه ها عبارتند از:
- سردرگمی، به ویژه در افراد مسن
- احساس سرما و پوست کم رنگ
- تنفس سریع و کم عمق
- نبض ضعیف و سریع
به عنوان مثال، سرگیجه گاه به گاه یا سرگیجه مداوم ممکن است یک مشکل نسبتاً جزئی مانندکم آبی باشد. با این وجود، دقت و تجه به علائم افت فشار خون بسیار مهم است زیرا می تواند به یک مشکل جدی تر اشاره کند. ثبت سابقه علائم، زمان بروز آنها و آنچه در آن زمان انجام می دهید، می تواند مفید باشد.
علل ایجاد کننده پایین امدن فشار
فشار خون ناشی از نیرویی است که خون بر دیواره رگ وارد می کند که در نتیجه ی انقباض بطن ها یا سرخرگ ها است.
- فشار سیستولیک: مهمترین شماره در خواندن فشارخون، میزان فشاری است که قلب شما هنگام پمپاژ خون از طریق شریان ها به بقیه بدن شما وارد می شود.
- فشار دیاستولیک: شماره پایین در خواندن فشار خون به میزان فشار در شریان های شما در هنگام استراحت قلب بین ضربان اشاره دارد.
در طول روز، فشار خون بسته به موقعیت بدن، ریتم تنفس، سطح استرس، وضعیت جسمی، داروهایی که مصرف می کنید، چه چیزی می خورید و می نوشید و زمان روز متفاوت است. فشار خون معمولاً در شب کمترین میزان را دارد.
فشار خون چقدر می تواند پایین برود؟
آنچه به عنوان فشار خون پایین برای شما در نظر گرفته می شود ممکن است برای شخص دیگر طبیعی باشد. بیشتر پزشکان فشار خون را فقط در صورت ایجاد علائم، بسیار پایین می دانند. به طور کلی فشار خون پایین به فشار سیستولیک کمتر از ۱۱۰ گفته می شود.
افت ناگهانی فشار خون می تواند خطرناک باشد. به عنوان مثال ، تغییر فقط ۲۰ میلی متر جیوه – قطره ای از ۱۱۰ سیستولیک به ۹۰ میلی متر جیوه سیستولیک – هنگامی که مغز نتواند از خون کافی دریافت کند، باعث ایجاد سرگیجه و غش می شود. همچنین فشار خون پایین می تواند لک های بزرگ ایجاد کند، مانند مواردی که ناشی از خونریزی کنترل نشده، عفونت های شدید یا واکنش های آلرژیک است، می تواند تهدید کننده زندگی باشد.
چه شرایطی که می تواند باعث افت فشار خون شود؟
شرایط پزشکی که باعث افت فشار خون می شود عبارتند از:
بارداری
از آنجا که سیستم گردش خون در دوران بارداری به سرعت گسترش می یابد، احتمالاً فشار خون افت می کند. این طبیعی است و فشار خون معمولاً بعد از زایمان به میزان قبل از بارداری شما باز می گردد.
مشکلات قلبی
برخی از شرایط قلبی که می تواند به افت فشار خون منجر شود شامل ضربان قلب بسیار پایین (برادی کاردی)، مشکلات دریچه قلب، حمله قلبی و نارسایی قلبی است.
مشکلات غدد درون ریز
شرایط تیروئید مانند بیماری پاراتیروئید، نارسایی آدرنال (بیماری آدیسون)، قند خون پایین (هیپوگلیسمی) و در برخی موارد دیابت می تواند افت فشار خون را تحریک کند.
کم آبی
هنگامی که بدن شما آب بیشتری را نسبت به حد طبیعی از دست دهد، می تواند باعث ضعف، سرگیجه و خستگی شود. تب، استفراغ، اسهال شدید، استفاده بیش از حد از داروهای ادرار آور و ورزش شدید باعث کم آبی بدن می شود.
از دست دادن خون
از دست دادن مقدار زیادی خون، از جمله آسیب عمده یا خونریزی داخلی، باعث کاهش میزان خون در بدن می شود و منجر به افت شدید فشار خون می شود.
عفونت شدید (سپتی سمی)
هنگامی که یک عفونت در بدن وارد جریان خون شود، می تواند منجر به افت فشار خون تهدید کننده زندگی به نام شوک سپتیک شود.
واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)
عوامل محرک این واکنش شدید و بالقوه تهدید کننده زندگی شامل غذاها، داروهای خاص، زهر حشرات و لاتکس است. آنافیلاکسی می تواند باعث مشکلات تنفسی، کهیر، خارش، تورم گلو و افت فشار خون شود.
کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی
کمبود ویتامین های B-12 و فولات می تواند بدن شما را از تولید مقدار کافی گلبول های قرمز (کم خونی) حفظ کند و باعث افت فشار خون شود.
چه داروهایی می توانند باعث افت فشار خون شوند؟
برخی از داروها می توانند باعث افت فشار خون شوند، از جمله:
- قرص های آبی (دیورتیک ها)
- مسدود کننده های آلفا
- مسدود کننده های بتا
- داروهایی برای بیماری پارکینسون
- انواع خاصی از داروهای ضد افسردگی
- داروهای اختلال نعوظ
انواع افت فشار خون
بسته به علل و عوامل دیگر، پزشکان اغلب افت فشار خون (فشار خون پایین غیر طبیعی) را تقسیم بندی می کنند. برخی از انواع افت فشار خون شامل موارد زیر است:
_افت فشار خون در ایستادن (فشار خون بالا یا موضعی)
این یک فشار ناگهانی هنگام ایستادن از حالت نشسته یا بعد از دراز کشیدن است. جاذبه باعث می شود هنگام ایستادن خون در پاها جمع شود. به طور معمول، بدن با افزایش ضربان قلب و تنگ شدن رگ های خونی، آن را جبران می کند و از این طریق خون کافی به مغز شما باز می گردد.
اما در مبتلایان به فشار خون طبیعی ارتوستاتیک، این مکانیسم جبران کننده از کار می افتد و فشار خون افت می کند و منجر به سرگیجه، تاری دید و حتی ضعف می شود.
افت فشار خون مغز می تواند به دلایل مختلفی از جمله کمبود آب بدن، استراحت طولانی در رختخواب، بارداری، دیابت، مشکلات قلبی، سوختگی، گرمای بیش از حد، وریدهای بزرگ واریس و برخی از اختلالات عصبی ممکن است ایجاد شود.
تعدادی از داروها همچنین می توانند باعث افت فشار خون شوند، به ویژه داروهای مورد استفاده در درمان فشار خون بالا – دیورتیک ها، مسدود کننده های بتا، مسدود کننده کانال های کلسیم و مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) – و همچنین داروهای ضد افسردگی و داروهای مورد استفاده در درمان بیماری پارکینسون و اختلال عملکرد نعوظ.
فشارخون ارتوستاتیک به ویژه در افراد مسن بسیار رایج است، اما در افراد جوان نیز تأثیر دارد، در غیر این صورت افراد سالم که به طور ناگهانی پس از نشستن طولانی می ایستند، دچار آن می شوند.
همچنین ممکن است با تاخیر در افت فشار خون، در صورت بروز علائم پس از تغییر وضعیت خونی وجود داشته باشد. این ممکن است شکل خفیف تری از شرایط باشد یا می تواند مرحله اولیه آن باشد.
_افت فشار خون بعد از غذا خوردن
این افت ناگهانی فشار خون بعد از غذا بیشتر افراد مسن را تحت تأثیر قرار می دهد. خون بعد از غذا به دستگاه گوارش شما می رود. به طور معمول، بدن شما ضربان قلب شما را افزایش می دهد و رگ های خونی خاصی را محدود می کند تا به حفظ فشار خون طبیعی کمک کند. اما در بعضی از افراد این مکانیسم ها از بین می روند و منجر به سرگیجه، غش و افتادگی می شوند.
فشار خون بعد از مصرف پروتئین به احتمال زیاد در افراد مبتلا به فشار خون بالا یا اختلالات سیستم عصبی اتونوم مانند بیماری پارکینسون تأثیر می گذارد. کاهش دوز داروهای فشار خون و خوردن وعده های غذایی کم کربوهیدرات کم، ممکن است به کاهش علائم کمک کند.
_افت فشار خون از سیگنال های مغز معیوب (فشار خون بالا واسطه ای)
این اختلال که باعث افت فشار خون بعد از ایستادن برای مدت طولانی می شود، بیشتر در بزرگسالان و کودکان آسیب دیده است. به نظر می رسد که به دلیل ناسازگاری بین قلب و مغز رخ داده است.
_افت فشار خون به دلیل آسیب سیستم عصبی (آتروفی چند سیستم با افت فشارخون ارتوستاتیک)
همچنین این سندرم Shy-Drager نامیده می شود، این اختلال نادر باعث ایجاد صدمات پیش رونده در سیستم عصبی اتونوم می شود، که عملکردهای غیر ارادی مانند فشار خون، ضربان قلب، تنفس و هضم را کنترل می کند. این در حالی است که در هنگام دراز کشیدن فشار خون بسیار بالایی دارد.
عوامل خطر
افت فشار خون در هر کس می تواند رخ دهد، اگرچه انواع خاصی از افت فشار خون بسته به سن شما یا عوامل دیگر متداول است:
سن:
افت فشار خون در ایستادن یا بعد از خوردن غذا در درجه اول در بزرگسالان بالای ۶۵ سال اتفاق می افتد. فشار خون طبیعی با واسطه در درجه اول کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار می دهد.
داروها:
افرادی که داروهای خاصی مصرف می کنند، به عنوان مثال داروهای فشار خون بالا مانند مسدود کننده های آلفا، خطر بیشتری برای افت فشار خون دارند.
بیماری های خاص:
بیماری پارکینسون، دیابت و برخی شرایط قلبی شما را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به افت فشار خون قرار می دهد.
عوارض
حتی اشکال متوسط افت فشار خون می تواند باعث سرگیجه، ضعف، غش و خطر آسیب دیدگی در اثر ریزش شود. فشار خون بسیار پایین می تواند بدن شما را از اکسیژن کافی برای انجام عملکردهای طبیعی خود محروم کند و منجر به آسیب به قلب و مغز شما شود.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…