سرطان چشم
در این مقاله به بررسی انواع سرطان چشم می پردازیم.سرطان ها یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر در دنیا می باشند. یکی از این انواع سرطان ها ،سرطان چشم نامیده می شود. علاوه بر این توده های سرطانی می توانند در اطراف چشم شما و در بافت های این محدوده ایجاد شوند و یا به طریقی توسط توده های سرطانی دیگر در نواحی دیگر بدن به چشم ها منتقل شوند. سرطان چشم در واقع ممکن است علائم مشخصی نداشته باشد و فقط طی آزمایشات مربوط به چشم بتوان آن را تشخیص داد.
برای دریافت نوبت اینترنتی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید
انواع مختلفی از سرطان وجود دارد که بر چشم افراد می تواند تاثیر بگذارد. این سرطان ها می توانند دلایل متفاوتی داشته باشند به همین دلیل می توان گفت که درمان های متفاوتی نیز برای آنها پیشنهاد می شود.به طور کلی سرطان های چشم به عنوان سرطان های اصلی داخل عضلانی و سرطان های ثانویه داخل عضلانی در چشم گسترش پیدا می کنند.
سرطان ملانومای چشم
سرطان سلولی فلسی
سرطان لنفوم
سرطان رتینوبلاستوما
هر یک از این سرطان های چشم می تواند به بافت های مختلف چشم و در صورت درمان نشدن و تشخیص دیر هنگام به سایر نقاط بدن منتقل شوند و به سرعت باعث بروز سرطان ها و تومورهای دیگر در بدن شوند.
سرطان های ثانویه چشم
این سرطان ها در واقع ریشه اصلی ایجاد آنها در چشم نبوده است. همانطور که می دانیم تومورها می توانند در بدن حرکت کنند و رشد خود را در دیگر قسمت های بدن شروع کنند. از این رو فردی ممکن است داری سرطان ریه باشد.این سرطان می توان در جاهای دیگر بدن از جمله چشم نفوذ کند و به سرطان ثانویه چشم بیانجامد. این نوع از سرطان های چشم از نوع اصلی آنها شایع تر هستند. مهمترین سرطان هایی که به سرطان ثانویه چشم می انجامند سرطان ریه و سرطان پستان هستند. محل گسترش این سرطان ها در چشم به نام یووا معروف است.
علائم سرطان چشم
سرطان چشم نیز مانند هر سرطان دیگری ممکن است یک سری علائم عمومی و شایع سرطان را داشته باشد. در صورت مشاهده این علائم می توانید بهپزشک متخصص چشم مراجعه کنید.
دیدن سایه ها و یا خطوط ناآشنا و مبهم در دید شما
تاری دید
دیدن منطقه تاریکی در چشم و بزرگتر شدن این منطقه به مرور زمان
از دست دادن تدریجی بینایی چشم
ایجاد توده ای بر روی پلک و یا چشم شما که بزرگتر می شود.
ایجاد درد در نواحی اطراف چشم
در صورت مشاهده این علائم به چشم پزشک مراجعه نمایید. ممکن است این علائم نشانه ضعیف شدن و یا مشکلات دیگری در چشم شما باشد و صرفا نشان دهنده سرطان چشم نمی باشد.
در چه قسمت هایی از چشم سرطان شروع می شود؟
چشم دارای 3 قسمت اصلی می باشد که به صورت زیر سرطان ها می توانند در هر یک از این قسمت ها رشد کنند.
کره چشم که از ماده ای ژله ای به نام زجاجیه پر شده است و دارای 3 لایه اصلی می باشد.
مدار یا بافت های اطراف چشم که سرطان و یا تومورها می توانند در این نواحی ایجاد شوند.
ساختارهای جانبی مانند پلک ها و غدد چشمی
با توجه به این قسمت ها هر نوع از سرطان چشم می تواند در هر کدام از این نواحی ایجاد شود و مشکلاتی را برای افراد به وجود بیاورد. بعد از تشخیص، درمان های مورد نظر برای از بین بردن تومورها صورت خواهد گرفت.
سرطان ملانومای چشم
یکی از خطرناک ترین و شایع ترین سرطان ها در چشم را می توان سرطان ملانومای چشم دانست. در این نوع از سرطان سلول های تولید کننده رنگدانه به نام ملانوسیت ها در چشم ایجاد می شود. البته این ماده در پوست بیشتر تولید می شود.اما با توجه به رنگی بودن چشم نیز می تواند در این ناحیه از بدن نیز وجود داشته باشد. این ماده در واقع روی چشم تاثیر منفی می گذارد. با توجه به تاثیری که در هر قسمت از چشم می گذارد به نام ملانوم کولوی یا کوروئید نیز نامیده می شود. این سرطان می تواند بر روی ملتحمه که لایه نازکی است که چشم را می پوشاند و یا پلک دیده شود.
عوامل ایجاد سرطان ملانومای چشم چیست؟
ملانوم زمانی ایجاد می شود که سلول های تولید کننده رنگدانه در چشم تقسیم می شود و به سایر نقاط چشم تکثیر پیدا می کند. این عمل می تواند توده های سرطانی را که به تومور معروف هستند در چشم به وجود بیاورد.البته در مورد علت اصلی پیدایش سرطان ملانومای چشم اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. اما می توان گفت که در صورت کلی عوامل زیر می تواند باعث ایجاد این سرطان در چشم شود:
قرار دادن چشم در معرض نور مستقیم خورشید و اشعه ماوراء بنفش می تواند در این افراد ملانومای چشم را ایجاد کند.
افزایش سن می تواند عاملی برای ابتلا به ملانومای چشم باشد.
نحوه تشخیص ملانومای چشم توسط پزشک
در ابتدا پزشک مورد نظر چشم به معاینه چشم شما می پردازد. در صورتی که مشکوک به ملانومای چشم باشید باید به متخصص چشم مراجعه کنید. دکتر متخصص با انجام آزمایشات و تست های زیر می تواند مطمئن شود که به سرطان چشم مبتلا هستید یا خیر.
معاینه چشم می تواند ساختارهای داخلی و جزئیات ناهنجاری های چشم شما را به صورت واضح نشان دهد.اسکن های سونوگرافی چشم می تواند امواج صوتی را با فرکانس های بالا برای ایجاد تصاویر دقیق تر از داخل چشم ایجاد کند. این تصاویر به پزشک متخصص چشم می تواند اطلاعات خوبی را در مورد اندازه تومور و یا وضعیت آن بدهد.انجام آنژیوگرافی فلورسئین به وسیله تزریق رنگ به جریان خون شما برای ایجاد برجستگی در تومور می تواند کمک کند. عکس هایی که از طریق دوربین های ویژه از این طریق گرفته می شود می تواند محل دقیق این تومورها را به پزشک متخصص نشان دهد.
با استفاده از سوزن های ریز و نازک می توان نمونه گیری از توده های سرطان چشم را انجام داد تا اطلاعات ژنتیکی موجود در تومورها توسط پزشکان متخصص تجزیه و تحلیل شود تا درمان مناسب را شروع کنند. در برخی از موارد پزشکان می توانند در صورت کوچک بودن تومورهای سرطانی آنها را از طریق این سوزن ها از چشم خارج کنند
روش های درمان سرطان ملانومای چشم
درمان سرطان چشم می تواند بستگی به وضعیت تومور داشته باشد. در واقع با دانستن محل دقیق تومور سرطانی و همچنین اندازه آن ممکن است درمان های متفاوتی پیشنهاد شود. با این وجود نمونه ای از درمان های سرطان ملانومای چشم را بررسی می کنیم.
براکی تراپی در واقع قرار دادن صفحات رادیواکتیو در کنار تومورهای سرطانی چشم می باشد. این صفحات تا مدت یک هفته باید در آن محل باقی بماند تا تومورها را کوچک و از بین ببرد.
رادیوتراپی خارجی از طریق دستگاه خاصی اشعه ای ایکس را به تومورهای سرطان چشم می تابانند تا طی چند مرحله این تومورها را نابود کنند.
انجام عمل جراحی در چشم می تواند منجر به برداشتن تومورهای سرطانی چشم شود. البته این روش در صورتی انجام می گیرد که سلول های سرطانی دارای اندازه کوچکی باشند.
برداشتن کامل چشم می تواند در مراحل خیلی پیشرفته سرطان ملانومای چشم انجام شود. در واقع این مرحله در صورتی که چشم به طور کامل نابینا شده باشد و یا درمان های دیگر جوابگو نباشد انجام می شود. می توان بعد از برداشتن چشم در آن محدوده، چشم مصنوعی جایگزین کرد.
شیمی درمانی در این نوع از سرطان ممکن است نتیجه ای نداشته باشد ولی می توان از آن برای درمان سرطان های دیگر چشم استفاده کرد.
برای خواندن مقالات بیشتر در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید
انتشار:
منبع: چشم پزشکی صدرا
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…