در این مطلب به درمان اختلال بلع یا همان درمان بلع می پردازیم.
بلع شامل هماهنگی پیچیده ی انقباض های ماهیچه ای بین دهان، زبان، حلق و مری است. توانایی در درست بلعیدن، تغذیه سالم را تضمین می کند و در مقابل ورود غذا به سمت مسیر هوایی و خفگی محافظت ایجاد می کند.
از این رو درمان اختلال بلع یا دیسفاژی اهمیت زیادی دارد.
دیسفاژی یا اختلال در بلع، زمانی اتفاق می افتد که یکی یا بیش از یکی از این نواحی به علت ضربه، آسیب ناشی از جراحی به عصب یا عضله، شیمی درمانی یا رادیوتراپی، کار خود را به درستی انجام نمی دهد.
درمان بلع : موارد مورد انتظار
تست های بلع
اولین گام، انجام بهترین تست جهت بررسی عملکرد بلع است.
سه نوع تست بلع وجود دارد که توسط متخصص اختلال بلع اجرا می شود.
هر کدام از این تست ها به تشخیص صورت گرفته و توانایی فرد بستگی دارد.
پزشک ممکن است برای تعیین
علت سرفه مزمن یا به عنوان بخشی از ارزیابی جامع سرطان سر و گردن نیز تست بلع
تجویز کند.
تمامی تست ها، با مروری بر سابقه پزشکی و علائم فرد و ارزیابی ماهیچه های صورت و دهان، به منظور ارزیابی استحکام و عملکرد ماهیچه ای آغاز می شوند.
سپس متخصص اختلال بلع از بیمار می خواهد مواد مختلفی را ببلعد که می تواند شامل مایعات رقیق، مایعات غلیظ تر، غذاهای پوره شده و غذای عادی باشد.
تست بلع پایه
در حالی که متخصص، بیمار را تحت نظر دارد او به طور طبیعی می خورد و می آشامد.
ارزیابی آندوسکوپیک بلع از طریق بینی (FEES)
یک دوربین کوچک از طریق بینی کارگذاری می شود تا متخصص بتواند درون گلو را در حال خوردن و آشامیدن ببیند. این تست توسط دکتر فرشاد خسروی و در مطب ایشان انجام می شود. البته قبل از تست، باید نظر بیمار را راجع به انواع ارزیابی بدانیم.
تست بلع باریوم
در این تست دکتر خسروی از بیمار می خواهد تا مقدار کمی باریوم رقیق شده و یا چند ماده مختلف را که با باریوم مخلوط شده اند ببلعد تا دکتر بتواند بلعیدن او را هنگام انجام تست اشعه ایکس مشاهده کند.
متخصص اختلال بلع به دنبال نشانه های اختلال بلع یا ورود غذا به مسیر تنفسی می گردد. نتایج تست، نحوه درمان بیمار را مشخص می کند.
وابسته به نتایج تست بلع، متخصص، ارزیابی های بیشتر یا روش های درمانی به خصوصی را تجویز خواهد کرد که توسط این متخصصین انجام خواهد شد.
درمان اختلال بلع پس از سرطان
درمان سرطان، یکی از دلایل اصلی مشکل بلع است. شیمی درمانی و رادیوتراپی می تواند به بافت های حساس گلو آسیب برساند.
جراحی هایی که برای درمان سرطان انجام می شوند نیز می توانند عصب ها و ماهیچه های اصلی بلع را تحت تاثیر قرار دهند.
بیشتر بخوانید: اختلال بلع در سرطان سر و گردن
بلع به کمک پروتز
ممکن
است بیمار به یک ابزار پروتزی مثل پروتز کام یا مسدود کننده کام نیاز داشته باشد، تا
در صورتی که تحت جراحی برش جزئی کام یا جراحی برش فک فوقانی قرار گرفته است یا ALS دارد، بلع بی خطری داشته باشد.
اگر
نیاز به پروتز باشد، بیمار به یک جراح دندانپزشک ارجاع داده می شود تا آن را
بسازد.
درمانگر
با بیمار کار خواهد کرد تا بتواند به راحتی و بدون خطر، از ابزار جدید استفاده
کند.
درمان مشکل بلع پس از جراحی
انجام
جراحی برای حل مشکلات تیروئید، مغز، ریه یا بیماری قلبی می تواند باعث آسیب به عصب
ها و ماهیچه هایی شود که برای بلع ضروری هستند.
متخصص اختلال بلع با بیمار کار می کند تا بتواند این آسیب ها را شناسایی کند و در تعیین اینکه درمان های مکملی که توسط تیم جراحی انجام شده است، مثل تزریق در تارهای صوتی، مفید واقع شده اند یا خیر، کمک کند.
اگر بیمار، به منظور حل مشکل فلج صورت، تحت جراحی پیوند عصبی قرار گرفته باشد، دکتر خسروی، توانبخشی را که شامل ارزیابی استحکام لب است، انجام می دهد تا مطمئن شود او قادر است لب ها را محکم ببندد تا بلع بی خطر و سالمی داشته باشد و می تواند به خوبی صحبت کند.
بیشتر بخوانید: درمان اختلال بلع
شاید مشکلی که هنگام بلع دارید، قابل درمان باشد یا با استفاده از روش های مختلف درمان اختلال بلع بتوانید مشکل تغذیه تان را حل کنید.
برای دریافت مشاوره و درمان تحت نظر دکتر فرشاد خسروی با شماره های زیر تماس بگیرید.
شماره های تماس کلینیک: 02188088541 / 02188074196
آدرس و اطلاعات تماس کلینیک دکتر فرشاد خسروی
مطالب مرتبط
- درمان اختلال بلع اختلال بلع که دیسفاژی نیز نامیده می شود، می تواند در مراحل مختلفی از فرآیند بلع رخ دهد. توجه به این مراحل در درمان اختلال بلع موثر است. مرحله…
- درمان اختلال بلع علت های اختلال بلع یا دیسفاژی اختلال بلع یا دیسفاژی چیست؟ علت های متعددی دارد که در این مقاله به مهم ترین علت ها و روش های درمان اختلال بلع…
- درمان مشکل بلع درمان مشکل بلع چگونه انجام میشود؟ بلع به معنای عبور بزاق، غذا و مایعات از راه دهان، گلو و مری به سمت معده است. دیسفاژی نیز به معنای اختلال…
- ترس از غذا یا فوبیای غذا و درمان آن فوبیای غذا، ترس از غذا یا ترس از خفه شدن حین خوردن مایعات یا غذا (هراس نامعقول وغیرعادی از خوردن، آشامیدن و غذا) به معنای Food fobia تعریف شده…
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…