درد قفسه سینه یکی از شایع ترین علائم اضراب و حمات پانیک است. درد قفسه سینه اضطرابی می تواند عامل قلبی و یا غیر قلبی داشته باشد. با این وجود روش های درمانی و داروهای مختلفی در کاهش درد قفسه سینه ناشی از اضطراب مفید هستند.
دلایل مختلف درد قفسه سینه اضطرابی چیست؟
عوامل مختلف در درد قفسه سینه اضطرابی به دو دسته دلایل قلبی و غیر قلبی طبقه بندی می شوند. دردی که منشأ آن قلبی است، بدان معنی است که خون رسانی به قلب کاهش می باید که در اصطلاح به آن اسپاسم عروق کرونر یا اسکمی گفته می شود. اما درد قفسه سینه ای که غیر قلبی باشد، ممکن است ناشی از سیتمهای اسکلتی- عضلانی، مری و یا سایر ارگانهایی باشد که با قلب ارتباط ندارند.
برخی از دلایل درد قفسه سینه اضطرابی عبارتند از:
دلایل غیر قلبی:
منشأ درد ممکن است در سیستم اسکلتی، عضلانی و یا مری باشد. همچنین ممکن است این درد ناشی از هیپر ونتیلاسیون ( تنفس های سریع و کوتاه) است که باعث می شود که عضلات بین دیواره قفسه سینه و روده دچار فشار شود. اضطراب ممکن است منجر به بی نظمی عملکرد مری شده و اسپاسم مری را ایجاد کند . اسپاسم مری یکی از دلایل شایع درد قفسه سینه محسوب می شود
دلایل قلبی:
درد قفسه سیینه می تواند ناشی از اثر مستقیم مکانیسم های مرتبط با اضطراب روی قلب باشد. این نوع درد ممکن است به دلیل تأثیرات پرفشاری خون و تحریک سیستم عصبی اتونوم در قلب ایجاد شود. ترکیبی از این عوامل ممکن است منجر به انقباض دیواره عضلانی عروق کرونر که ماهیچه قلب را تغذیه می کنند، شود.
اسپاسم عروق کرونر می تواند منجر به کاهش خونرسانی به قلب شده و کمبود اکسیژن در عضله قلب ایجاد کند که با درد قفسه سینه همراه است. این موارد می تواند درد قفسه سینه را در افرادی که سابقه بیماری قلبی دارند، بیشتر کند. در این افراد، به دلیل افزایش نیاز به اکسیژن، ضربان قلب سریعتر شده و فشار خون نیز افزایش می یابد.
ایسکمی عروق کوچک
اضطراب ممکن است به دلیل بیش فعالی سمپاتیک باشد که منجر به انقباض عروق کوچک قلب شود. حملات پانیک و بروز فشار های ناشی از فشار خون بالا ممکن است منجر به شوک در عروق ریز خونی و درد قفسه سینه شود.
نکته مهم در اینجا اینست که اختلالات پانیکی که مرتبط با ایسکمی عضله قلب است می تواند به دلیل تغییر سیستم عملکرد قلبی و تنفسی ایجاد شود. ایسکمی به نوبه خود باعث درد و اضطراب بیشتر شده و باعث ادامه این چرخه می شود.
تفاوت درد قفسه سینه اضطرابی با حمله قلبی
تمایز بین دو این دو نوع شکل درد قفسه سینه دشوار است. با این حال، برخی از علائم زیر ممکن است به تشخیص این اشکال کمک کند:
- درد قفسه سینه در اثر حمله قلبی ناشی از خونریزی است، در حالی که درد قفسه سینه اضطرابی به دلیل اضطراب است و حتی در حالت استراحت نیز ممکن است رخ دهد.
- درد قفسه سینه در اثر حمله قلبی ظرف چند دقیقه افزایش یافته یا ثابت می ماند. اما در نوع اضطرابی می توان با فشار دادن بر روی ناحیه دردناک، آن را تحریک یا تشدید کرد.
- ذات درد قفسه سینه اضطرابی تیز است و در یک ناحیه کوچک احساس می شود. اما درد ایسکمیک به صورت فشار، پر بودن و به صورت یک درد کلی تجربه می شود
- درد قفسه سینه در اثر حمله قلبی ممکن است به بازوها، کمر، شانه ها، گردن، گلو یا فک منتشر شود.
برای کاهش درد قفسه سینه اضطرابی چه کارهایی را می توان انجام کرد؟
درد قفسه سینه اضطرابی یک بیماری قابل درمان است. برای تشخیص علت دقیق درد قفسه سینه، تشخیص صحیح ضروری است. پزشک متخصص علت درد قفسه سینه را بر اساس تاریخچه و معاینات مختلف جسمی مشخص می کند.
در مواردی ممکن است از روشهای دارویی و روان درمانی برای درمان درد قفسه سینه اضطرابی استفاده شود:
مهارکننده های انتخابی گیرنده سروتونین و بنزودیازپین ها دو دسته از داروهای مورد استفاده برای درمان حملات پانیک هستند. با این حال، معمولاً در بیمارانی که مشکوک به مصرف الکل یا مواد مخدر هستند از بنزودیازپین ها اجتناب می شود.
تکنیک های مختلف روان درمانی مانند صحبت کردن و به خصوص شناخت درمانی- رفتاری CBT)) در درمان درد قفسه سینه اضطرابی بسیار مفید بستند. پس از تشخیص صحیح علت، از تغییر سبک زندگی و استفاده از داروهای خانگی برای درمان درد قفسه سینه همچون روش های زیر می توان بهره برد:
تنفس عمیق
تنفس می تواند تأثیر آرام بخشی روی بدن و ذهن داشته باشد. این روش می تواند ضربان قلب را عادی کند. برای انجام این تکنیک ابتدا هوا را به مدت ۱۰ ثانیه وارد ریه های خود کنید ( دم)، سپس آن را به مدت یک ثانیه نگه دارید و دوباره ۱۰ ثانیه بازدم کنید تا درد قفسه سینه کاهش یابد.
تکنیک های آرامش بخش ذهن
برخی از تکنیک های ساده مانند منحرف کردن توجه به سمت چیزها یا مکانهای خوشایند و دلپذیر می توانند اضطراب را تسکین دهند. این فرایند منجر به احساس آرامش و کمتر کردن علائم اختلالات پانیک مانند درد قفسه سینه شود. بیمار باید درک کند که درد قفسه سینه به دلیل اضطراب تهدید کننده زندگی نیست. خوش بینی و آرامش می تواند در تسکین درد قفسه سینه کمک کند.
حفظ سلامت عمومی
انجام ورزش منظم، مدیریت استرس با استفاده از روش های مناسب و راهکارهای مقابله با آن، خواب کافی و داشتن یک رژیم تغذیه متعادل و سالم می توانند از حاد شدن علائم حملات پانیک مانند درد قفسه سینه به نحو خوبی جلوگیری کند. قطع مصرف کافئین، ترک سیگار و مصرف مشروبات الکلی نیز در این میان حائز اهمیت است چرا که مصرف این مواد اضطراب را تشدید می کنند.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…