بیماری دریچه قلب در صورتی بروز میکند که یک یا چند دریچه قلب به خوبی کار نکند. قلب چهار دریچه دارد: دریچههای تریکوسپید ،ریوی ، میترال و آئورت.
این دریچهها دارای پوستههای بافتی هستند که با هر ضربان قلب باز و بسته میشوند. فلپ ها (دریچهها) به منظور جریان صحیح خون درون قلب و انتقال به سراسر بدن تشکیل یافتهاند.
بررسی اجمالی بیماری دریچه قلب
دریچههای قلبی چگونه کار میکنند؟
در شروع هر ضربان قلب، خون بازگشتی از بدن و ریهها، دهلیزها (دو اتاق فوقانی قلب) را پر میکند. دریچههای میترال و tricuspid در پایین این اتاقها قرار دارد. با جمع شدن خون در دهلیز، این دریچهها باز میشوند تا خون در بطنها (دو اتاق پایینی قلب) جریان یابد.
پس از انتقال خون دهلیزها به محض شروع به انقباض بطنها، دریچههای میترال و tricuspid محکم بسته میشوند. بنابراین مانع از بازگشت خون به دهلیز میشود.
با انقباض بطنها، خون از طریق دریچههای ریوی و آئورت پمپ میشوند. دریچه ریوی باز میشود تا خون از بطن راست به شریان ریوی منتقل شود. این شریان خون را به ریهها میبرد تا تبادلات اکسیژنی را انجام دهد.
در همین زمان، دریچه آئورت باز میشود تا خون از بطن چپ به آئورت جریان یابد. آئورت خون غنی از اکسیژن را به سراسر بدن منتقل میکند. در زمان استراحت بطنها، دریچههای ریوی و آئورت بسته میشوند. این کار مانع از بازگشت خون به داخل بطنها میشود.
مشکلات و بیماری دریچه قلب
دریچههای قلبی میتوانند سه نوع اساسی از مشکلات را داشته باشند: نارسایی، تنگی و انسداد.
اگر یک دریچه محکم بسته نشود، باعث بازگشت خون به مکان قبلی خواهد شد. خون در اینگونه موارد به جای اینکه از طریق قلب یا شریان جریان یابد، به داخل حفرههای قلبی بازمی گردد.
جریان برگشتی
اغلب به دلیل شل شدگی دریچه است. “شل شدگی” این بیماری دریچه قلب زمانی اتفاق می افتد که در هنگام ضربان قلب، فلاپ دریچه به حفره فوقانی برگردد. بیماری دریچه قلب به نام شل شدگی عمدتاً بر دریچه میترال تأثیر میگذارد.
تنگی
در صورت سخت شدن، سفت شدن یا فیوز شدن روی یکدیگر، بیماری دریچه قلب تنگی بروز میکند. این مانع از باز شدن کامل دریچه قلب میشود. در نتیجه، خون کافی از طریق دریچه جریان نمییابد. برخی از دریچهها میتوانند هم مشکل تنگی و هم جریان برگشتی را داشته باشند.
آترزی
در صورتی رخ میدهد که دریچه قلب، فاقد دریچهای برای عبور خون باشد.
برخی از افراد با بیماری دریچه قلب متولد میشوند، در حالی که برخی دیگر بعداً در زندگی به آن مبتلا میشوند. بیماری دریچه قلب که قبل از تولد ایجاد میشود به بیماری مادرزادی دریچه قلب شناخته میشود. بیماری مادرزادی دریچه قلب میتواند به تنهایی یا با سایر نقایص مادرزادی قلب بروز کند.
بیماری مادرزادی دریچه قلب اغلب شامل دریچههای ریوی یا آئورت است که به درستی شکل نمیگیرند. این دریچهها ممکن است از بافتهای پوستی کافی برخوردار نباشند، ممکن است اندازه یا شکل آنها اشتباه باشد یا ممکن است فاقد دریچهای باشد که از طریق آن خون به درستی جریان مییابد.
بیماری دریچه قلب اکتسابی معمولاً در دریچههای آئورت یا میترال دیده میشود. اگرچه دریچهها در ابتدا طبیعی هستند، اما مشکلات به مرور زمان ایجاد میشوند.
هر دو بیماری دریچه قلبی مادرزادی و اکتسابی میتوانند باعث تنگی یا جریان برگشتی شوند.
چشم انداز آینده بیماری دریچه قلب
بسیاری از افراد ممکن است نقص یا بیماری دریچه قلب را داشته باشند، اما علائمی نشان ندهند. برای برخی از افراد، این وضعیت عمدتاً در طول زندگی یکسان است و مشکلی ایجاد نمیکند.
برای افراد دیگر، بیماری دریچه قلب به آرامی بدتر میشود تا زمانی که علائم ایجاد شود. در صورت عدم درمان، بیماری پیشرفته دریچه قلب میتواند به علت ایست قلبی ناگهانی (SCA) باعث نارسایی قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون یا مرگ شود.
در حال حاضر، هیچ دارویی نمیتواند بیماری دریچه قلب را درمان کند. با این حال، تغییر در شیوه زندگی و مصرف داروها میتوانند بسیاری از علائم و عوارض آن را تسکین دهند.
این روشهای درمانی همچنین میتوانند خطر ابتلا به یک وضعیت تهدید کننده برای زندگی مانند سکته مغزی یا بیماری نخاعی را کاهش دهند. درنهایت، ممکن است نیاز باشد که دریچه قلب معیوب خود را ترمیم یا تعویض کنید.
برخی از انواع بیماری مادرزادی دریچه قلب به حدی شدید است که دریچه در دوران نوزادی، کودکی یا حتی قبل از تولد ترمیم یا جایگزین میشود. در صورت وجود سایر انواع بیماری ممکن است تا میانسالی مشکلی ایجاد نکند.
انواع بیماری دریچه قلب
- نارسایی آئورت
- تنگی آئورت
- اسکلروز آئورت
- بیماری دریچه آئورت
- دریچه آئورت دوتایی شکمی
- نقص مادرزادی قلب
- بیماری مادرزادی دریچه
- جریان برگشتی میترال
- تنگی میترال
- بیماری دریچه میترال
- پرولاپس دریچه میترال
- جریان برگشتی ریوی
- تنگی ریوی
- بیماری دریچه ریوی
- جریان برگشتی Tricuspid
- تنگی tricuspid
- بیماری دریچه tricuspid
علت ایجاد بیماری دریچه قلب
- شرایط قلبی و سایر اختلالات،
- تغییرات مربوط به سن
- تب روماتیسمی یا عفونتها
میتوانند باعث بیماری اکتسابی دریچه قلب شوند. این عوامل شکل یا انعطاف پذیری دریچههای قلب طبیعی را تغییر میدهند.
علت بیماری مادرزادی دریچه قلب مشخص نیست. که معمولاً قبل از تولد هنگام شکل گیری قلب رخ میدهد. بیماری مادرزادی دریچه قلب میتواند به تنهایی یا با انواع دیگر نقایص مادرزادی قلب بروز کند.
شرایط قلب و سایر اختلالات
شرایط خاصی میتواند دریچههای قلب را کشیده و تحریف کند. این شرایط شامل موارد زیر است:
- فشار خون بالا و نارسایی قلبی پیشرفته، این اختلال میتواند قلب یا شریانهای اصلی را بزرگ کند.
- آترواسکلروز در آئورت؛ آترواسکلروز شرایطی است که در آن ماده مومی به نام پلاک در عروق ایجاد میشود. آئورت شریان اصلی است که خون غنی از اکسیژن را به بدن منتقل میکند.
- آسیب و بافت اسکار به دلیل سکته قلبی یا صدمه به قلب.
- تب روماتیسمی
- گلو درد چرکی یا سایر عفونتها با باکتری استرپ
هنگامی که بدن سعی در مبارزه با عفونت استرپ داشته باشد، ممکن است یک یا چند دریچه قلب در این فرآیند آسیب ببینند. دریچههای آئورت و میترال اغلب تحت تأثیر قرار دارند. علائم آسیب به دریچه قلب اغلب تا سالها پس از بهبودی تب روماتیسمی، ظاهر نمیشود.
امروزه بیشتر افرادی که به عفونت استرپ مبتلا هستند قبل از بروز تب روماتیسمی با آنتی بیوتیک درمان میشوند. اگر گلو درد چرکی دارید، تمام آنتی بیوتیک هایی را که پزشک تجویز میکند را مصرف کنید، حتی اگر قبل از تمام شدن دارو احساس بهتری داشته باشید.
بیماری دریچه قلب ناشی از تب روماتیسمی
عمدتاً در افراد مسن که دارای عفونت استرپ بدون دسترسی به آنتی بیوتیک ها بودند، ایجاد میشود. این بیماری همچنین افراد کشورهای در حال توسعه را مبتلا میکند، جایی که تب روماتیسمی شایعتر است.
عفونتها
میکروبهای معمولی که وارد جریان خون میشوند و به قلب منتقل میشوند، بعضی اوقات میتوانند سطح داخلی قلب، از جمله دریچههای قلب را آلوده کنند. این عفونت نادر اما جدی، آندوکاردیت عفونی نامیده میشود.
میکروبها میتوانند از طریق سوزن، سرنگ یا سایر وسایل پزشکی و از طریق زخم در پوست یا لثه وارد جریان خون شوند. غالباً، سلولهای سفید از بدن در برابر میکروبها مبارزه میکنند و هیچگونه عفونتی رخ نمیدهد. بعضی اوقات این سد دفاعی از بین میرود که منجر به اندوکاردیت عفونی میشود.
اندوکاردیت عفونی میتواند بیماری دریچه قلب موجود را بدتر کند.
سایر شرایط و عوامل مرتبط با بیماری دریچه قلب
بسیاری از شرایط و عوامل دیگر با بیماری دریچه قلب مرتبط است. با این حال، نقشی که آنها در ایجاد بیماری دریچه قلب ایفا میکنند، اغلب مشخص نیست.
اختلالات خود ایمنی
اختلالات خود ایمنی مانند لوپوس میتواند بر دریچههای آئورت و میترال تأثیر بگذارد.
سندرم کارسینوئید تومورهای دستگاه گوارش که به کبد یا غدد لنفاوی سرایت میکنند، میتوانند بر دریچههای تریکوسپید و ریوی تأثیر بگذارند.
داروهای رژیمی
استفاده از فنل فورامین و فنترمین گاهی اوقات با مشکلات دریچه قلب مرتبط بوده است. این مشکلات معمولاً پس از قطع دارو تثبیت یا بهبود مییابند.
سندرم مارفان
اختلالات مادرزادی مانند سندرم مارفان و سایر اختلالات بافت همبند میتوانند بر دریچههای قلب تأثیر بگذارند.
اختلالات متابولیک
بیماریهای نسبتاً غیرمعمول (مانند بیماری فابری) و سایر اختلالات متابولیک (مانند کلسترول خون بالا) میتوانند بر دریچههای قلب تأثیر بگذارند.
پرتو درمانی
پرتودرمانی به ناحیه قفسه سینه میتواند باعث بیماری دریچه قلب شود. این روش درمانی برای معالجه سرطان استفاده میشود. بیماری دریچه قلب بر اثر پرتودرمانی ممکن است، تا سالها پس از درمان علائمی نشان ندهند.
فاکتورهای تشدید کننده بیماری دریچه قلب
سن بالاتر یک عامل خطر برای بیماری دریچه قلب است. با افزایش سن، دریچههای قلب ضخیمتر و سفتتر میشوند.
افرادی که سابقه اندوکاردیت عفونی (IE) ، تب روماتیسمی یا روماتیسم قلبی، سکته قلبی یا نارسایی قلبی و یا بیماری دریچه قلب قبلی دارند نیز در معرض خطر بیشتری برای بیماری دریچه قلب هستند. علاوه بر این، داشتن فاکتورهای خطر برای IE ، مانند مصرف داروی داخل وریدی، خطر ابتلا به بیماری دریچه قلب را افزایش میدهد.
اگر فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب نیز دارید، در معرض خطر بیشتری برای بیماری دریچه قلب هستید. این عوامل خطرزا شامل:
- کلسترول خون بالا
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- مقاومت به انسولین
- دیابت
- اضافه وزن یا چاقی
- عدم فعالیت بدنی
- سابقه خانوادگی بیماری زودرس قلبی است.
برخی از افراد با بیماری دریچه آئورت متولد میشوند که به جای سه لخته ، دو فلپ دارد. بعضی اوقات ممکن است یک دریچه آئورت دارای سه فلاپ باشد، اما دو فلپ به هم چسبیده و مانند یک فلپ عمل میکنند. به این یک دریچه آئورت bicuspid یا bicommissural گفته میشود. افرادی که این بیماری مادرزادی را دارند، بیشتر احتمال دارد به بیماری دریچه قلب آئورت مبتلا شوند.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…