Subscribe Now
Trending News

مقالات

قلب و عروق

آیا کرونا (کووید – ۱۹) می تواند باعث آسیب قلبی شود؟ 

آیا کرونا (کووید – ۱۹) می تواند باعث آسیب قلبی شود؟

آیا کووید- ۱۹ به قلب آسیب وارد می کند؟ ” بله”. اگر چه این بیماری به عنوان یک ویروس همه گیر جهانی است و در درجه اول یک بیماری تنفسی و ریوی محسوب می شود اما قلب را نیز دچار ناراحتی می کند. گزارش های اولیه از کشور های چین و ایتالیا – دو کشوری که زودتر درگیر همه گیری کرونا شدند، نشان می دهد که از هر ۵ بیمار مبتلا به این بیماری، یک نفر دچار آسیب قلبی شده است. نارسایی قلبی علت مرگ در بیماران کووید -۱۹ است، حتی کسانی که مشکل شدید تنفسی مانند سندرم حاد تنفسی هم نداشتند.

با این حال، تمام مشکلات قلبی ناشی از این بیماری، یکسان نیست. روش های مختلفی که ویروس به بدن حمله می کند و پاسخ بدن به این حملات، می تواند منجر به آسیب قلبی شود.

 

  • چگونه کووید- ۱۹ می تواند منجر به آسیب قلبی شود؟

سلول های ریوی و قلبی هر دو دارای مولکول های پروتئینی با نام آنزیم مبدل آنژیوتانسین۲ و یا ACE-2 هستند. این پروتئین، درگاهی است که کووید- ۱۹ از طریق آن وارد سلول ها شده و تکثیر می یابد.

ACE-2 معمولا در نقش یک ضد التهاب و محافظ از بافت ها عمل می کند. اما در صورتی که کووید- ۱۹ جدیدی این پروتئین را در مولکول ها غیر فعال کند، می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کرده و وارد سلول های بدن شود.

در ویروس کووید- ۱۹ مکانیسم های مختلفی برای آسیب زدن به قلب وجود دارد اما این مکانیسم ها در همه افراد یکسان نیستند. آسیب های موقتی یا ماندگار که این ویروس در بافت قلب ایجاد می کند می تواند ناشی از چند عامل مختلف باشد از جمله:

درمان بیماریهای قلبی عروقی با سلول های بنیادی
بیشتر بخوانید

 

کمبود اکسیژن

از آنجایی که این ویروس، باعث پر شدن کیسه های هوا در ریه ها، التهاب و ایجاد مایع میان بافتی در آنها  شده و اکسیژن کمتری وارد جریان خون می شود. در نتیجه قلب نیز برای پمپاژ کردن خون در بدن باید سخت تر کار کند که این امر می تواند در افراد مبتلا به بیماری های قلبی، خطرناک باشد. کار بیش از حد قلب و کمبود اکسیژن در سلول های قلبی می تواند باعث مرگ سلولی و آسیب بافتی در آن و همچنین سایر ارگانهای بدن شود.

 میوکاردیت ( التهاب قلب)

ویروس کووید-۱۹ ، مانند سایر عفونتهای ویروسی مثل برخی از انواع آنفولانزا، می تواند به طور مستقیم بافتهای عضلانی قلب را آلوده کرده و به آنها آسیب وارد کند. همچنین ممکن است قلب در اثر پاسخ سیستم ایمنی بدن، به طور غیر مستقیم نیز آسیب دیده و ملتهب شود.

کاردیومیوپاتی استرس(سندرم قلب شکسته)

عفونتهای ویروسی می توانند باعث ایجاد کاردیومیوپاتی شوند. این عارضه یک اختلال در عضله قلب است که روی توانایی پمپاژ قلب تأثیر می گذارد. بدن هنگام حمله ویروس، دچار استرس شده و باعث افزایش برخی از مواد شیمیایی به نام کاتکول آمین ها می شود. این مواد شیمیایی می توانند روی قلب اثر بگذارند. با رفع عفونت از بدن، استرس و سطح این مواد در بدن کاهش یافته و عملکرد قلب نیز بهبود می یابد.

 

طوفان ستوکین : عارضه جدی ناشی از کووید-۱۹

بدن برای پاسخ به عفونتی که کرونا ویروس ایجاد می کند، پروتئین هایی با نام سیتوکین را آزاد می کند تا سلول ها بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و با ویروس مقابله کنند.

داروهای بعد از عمل آنژیوپلاستی | استنت گذاری
بیشتر بخوانید

در برخی از افراد، ممکن است به دلایل ژنتیکی، این فرایند دفاعی در بدن اغراق شده و بدن این افراد در مقابل این پروتئین ها آسیب پذیر شود. در طوفان سیتوکین، پاسخ سیستم ایمنی بدن، موجب ایجاد التهاب می شود که می تواند ارگانهای بدن را تحت الشعاع قرار دهید و بافتهای سالم را از بین برده و موجب آسیب قلبی ، کبدی و کلیوی شود.

طوفان سیتوکین می تواند روی ریتم قلب نیز تأثیر بگذارد. آریتمی شدید بطنی به دلیل طوفان سیتوکین نیز می تواند منجر به آسیب قلبی جدی شود.

منبع مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *