اگر همیشه مرتباً مسواک بزنید و نخ دندان بکشید، دندانهایتان سالم و سفید میمانند. با این حال در صورتی که به مرور زمان در اثر عوامل مختلف دندانهایتان زرد شده یا دچار لکه شده باشند، میتوانید با درمانهای سفید کننده دندان زیبایی را به لبخند خود بازگردانید. انجمن ارتودنتیست های آمریکا گزارش میکند تقریباً ۹۰% از بیماران دندانپزشکی به دنبال سفید کردن دندانهای خود آمده اند.
چرا دندانها زرد میشوند؟
– مصرف غذاها و نوشیدنیهای رنگدانه دار: مواد غذایی مانند برخی میوهها و سبزیجات و یا نوشیدنیهایی مانند چای، قهوه و نوشابه باعث لکه دار شدن دندان میشوند. علت آن رنگدانههایی به نام کروموژن است که به سطح دندانها (مینا) میچسبند.
– استعمال دخانیات: دو ماده شیمیایی موجود در تنباکو باعث زرد شدن و ایجاد لکه در دندانها میشود: نیکوتین و قطران. تار (Tar ) یا قطران ماده ای است که در حالت طبیعی رنگ تیره دارد. نیکوتین تا زمانی که با اکسیژن ترکیب نشده ماده ای بدون رنگ است. پس از ترکیب با اکسیژن رنگ آن زرد میشود.
– افزایش سن: لایه بیرونی دندان (مینا) به مرور زمان نازک شده و از بین میرود. لایه زیر مینا عاج نام دارد که ماده ای نرمتر و زرد رنگ است. به مرور زمان با نازک شدن مینا رنگ زرد عاج بیشتر نمایان میشود و دندان زرد دیده میشود.
– ضربه دیدن دندان: هنگامی که به دهان ضربه وارد میشود، در اثر واکنش لایه عاج دندان به ضربه وارد شده ممکن است رنگ آن تغییر کند.
– برخی داروها: تیرگی دندان ممکن است یکی از عوارض جانبی مصرف برخی داروها مانند آنتی هیستامینها، داروهای ضد روانپریشی و داروهای کنترل فشار خون باشد. کودکان کم سن که در معرض داروهای آنتی بیوتیک مانند تتراسایکلین و داکسی سایکلین قرار میگیرند در حالی که در سن رشد دندانها (یا در رحم مادر) قرار دارند، ممکن است دچار تغییر رنگ دندانها در بزرگسالی شوند. شیمی درمانی و پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن نیز میتواند باعث تیره شدن دندان شود.
درمان سفید کردن دندان چگونه تأثیر میگذارد؟
سفید کردن دندان فرآیند ساده ای است. محصولات سفید کننده دندان حاوی یکی یا دو ماده سفید کننده ( پروکسید هیدروژن یا پروکسید کاربامید) هستند. این عامل های سفید کننده باعث تجزیه لکه ها و سفید شدن دندان میشوند.
آیا همه دندانها را میتوان سفید کرد؟
خیر. به همین علت پیش از سفید کردن دندانها باید با دندانپزشک مشورت کنید. باید بدانید همه انواع تغییر رنگ و لک دندانها را نمیتوان سفید نمود. برای مثال معمولاً دندانهای زرد شده را به راحتی میتوان سفید کرد اما دندانهای قهوه ای ممکن است به خوبی به درمان پاسخ ندهند و دندانهایی که خاکستری شده اند، ممکن است اصلاً تحت تأثیر عامل بلیچ قرار نگیرند. همچنین سفید کردن دندانها بر روی ترمیمهای دندانی مانند پرشدگی ها، ونیر و روکش دندان تأثیری ندارد. لکه ی که در اثر مصرف دارو یا جراحات دندان ایجاد شده اند با بلیچینگ برطرف نمیشود.
چه روشهایی برای سفید کردن دندان وجود دارد؟
خمیر دندان سفید کننده: اگر چه همه خمیر دندانها به پاک شدن لکه های سطح دندان کمک میکنند و اندکی عملکرد سایندگی دارند اما برخی از خمیر دندانها خاصیت سفید کنندگی بیشتری دارند و مختص همین منظور طراحی شده اند. برخی از این انواع خمیر دندان حاوی عامل فیزیکی سایندگی و پولیش و برخی حاوی عامل شیمیایی (بلیچینگ) هستند. همه دندانها معمولاً تنها لکه های سطحی را پاک میکنند.
بلیچینگ خانگی: محصولات خانگی بلیچینگ حاوی پروکسید هستند و میتوانند مینای دندان را سفید کنند. معمولاً این محصولات به صورت ژل و تری استفاده میشوند. همچنین محصولات بلیچینگ ممکن است به صورت چسب بوده و به دندانها چسبانده شود. غلظت عامل بلیچینگ محصولات خانگی کمتر از بلیچینگ حرفه ای میباشد.
بلیچینگ حرفهای: محصولات بلیچینگ حرفه ای تنها توسط دندانپزشک قابل استفاده بوده و در مطب استفاده میشود. این محصولات نیز عمدتا به صورت ژل و تری هستند.
عوارض سفید کردن دندانها چیست؟
برخی افرادی که از محصولات سفید کننده دندان استفاده میکنند، دچار حساسیت دندان میشوند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که عامل بلیچینگ موجود در محصول از طریق مینا به لایه عاج نفوذ کرده و عصب دندان را تحریک میکند. در بیشتر موارد حساسیت دندان موقتی است. استفاده بیش از حد از محصولات سفید کننده دندان باعث آسیب دیدن مینا و لثه میشود بنابراین بهترین کار این است که تحت نظارت دندانپزشک این کار را انجام دهید.
http://www.mouthhealthy.org
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…