خرنوب یکی از مهمترین انواع گیاهان دارویی است که به خانواده باقلاییان تعلق دارد. مدارک حاکی از این است که استفاده از این گیاه قدمتی 5 هزار ساله دارد. در برههای از تاریخ نیز از شیره این گیاه بجای شکر در پخت شیرینی و کیک استفاده میشده است. نام این گیاه برگفته از یکی از تاریخیترین زبانهای دنیا یعنی اکدی میباشد. با اینکه خرنوب در طیف گستردهای از سرزمینها فراوانی دارد اما از مهمترین کشورهای پرورش دهنده آن میتوان به ایتالیا، اسپانیا، مراکش و ترکیه اشاره کرد. ما در این مقاله قصد داریم شما را به صورت کامل به خواص این گونه تاریخی آشنا کنیم.
خواص خرنوب
همان طور که اشاره شد، خرنوب یکی از قدیمیترین گیاهان دارویی است. خواص درمانی بسیاری را به این گیاه نسبت دادهاند چرا که سرشار از مواد مغذی مانند کلسیم، روی، پتاسیم، فسفر، ویتامین K، ریبوفلاوین و ویتامین E وجود دارد. امروزه دانشمندان دریافتهاند که نزدیک به 35٪ از مواد موجود در خرنوب را کربوهیدراتهایی با ساختار مولکولی ساده و 40٪ آن از نشاسته با ساختار مولکولی پیچیده تشکیل شده است. به همین دلیل است که بسیاری پیشنهاد میدهند از دانههای این گیاه بجای کاکائو استفاده کنید چرا که فاقد کافنوئیدهای کاکائو میباشد. دکتر استیون برندج از جمله کسانی است که بر روی ارزش غذایی این ماده تاکید دارد و چندید مقاله نیز در این زمینه منتشر کرده است.
جلوگیری از سرطان
یکی از مهمترین فواید این گیاه جلوگیری از سرطان است. اصلیترین دلیل برای این امر نیز محتوای بالای پلیفنولی آن میباشد که به مانند یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند و شما را در مقابل آسیبهای رادیکالهای آزاد در امان نگه میدارد. آرد دانه خرنوب، یکی دیگر از محصولات جانبی این گیاه مفید، به طور مستقیم با فعالیت سیتوتوکسیک در بدن مرتبط است. ابن بدان معنی است که مصرف این ماده میتواند سلولهای سرطانی را نابود کند چرا که برای آنها سمی است. از مهمترین سرطانهایی که میتوان با استفاده از مصرف خرنوب درمان کرد، سرطان دهانه رحم میباشد.
کنترل دیابت
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، از این ماده میتوان به عنوان یک شیرین کننده استفاده کرد. آزمایشی که در سال 2009 توسط دکتر ماریس سالیوان انجام شد، نشان میدهد این ماده در مقایسه با شکلات قند به مراتب کمتری دارد. این موضوع میتواند به جلوگیری از بالا رفتن قند خون کمک کند و به همین دلیل میتوان از آن در رژیمهای دیابتی استفاده کرد. در بسیاری از فرهنگها بجای شکلات از این ماده استفاده میشود چرا که نه تنها قند کمتری دارد، بلکه حاوی فیبر و پروتئین نیز میباشد که به هیچ مقداری در شکلات وجود ندارد.
بهبود هضم
به عنوان یک منبع غنی فیبر، این ماده میتواند به تقویت سلامت هضم کمک کند. فیبر باعث افزایش حرکات روده و تحریک منظم، ترشح اسید معده و حرکت پرستوالتی میشود. همه این موارد به داشتن یک سیستم گوراشی سالم کمک کرده و باعث پیشگیری از شرایط جدیتر میشوند. علاوه بر این، از آنجا که این فیبر نامحلول بوده، میتواند مایعات را جذب کرده و به جلوگیری از شل شدن مدفوع و اسهال کمک کند. پودر خرنوب یکی از قدیمیترین نسخههای درمان اسهال محسوب میشود.
کاهش وزن
اگر دوست دارید به سرعت و بدون رژیمهای سخت و دردناک از شر اضافه وزن خود خلاص شوید، بهتر است از خرنوب و محصولات جانبی آن استفاده کنید. همان طور که پیشتر اشاره کردیم، این گیاه دارای مقادیر بالایی فیبر است. فیبرها از جمله دیر هضمترین مواد میباشند و به همین دلیل شما با مصرف آنها تا ساعتها احساس گرسنگی نمیکنید. محققان دانشگاه پزشکی بوینس آیرس آرژانتین در طی تحقیقات خود دریافتهاند که خرنوب قادر است تا ترشح هورمون گرلین را کاهش بدهد. از این هورمون به عنوان هورمون گرسنگی یاد میشود.
تقویت سلامت قلب
مصرف خرنوب برای مقابله با کلسترول بالا، بسیار موثر است. مطالعات نشان میدهد افرادی که از فیبرهای نامحلول استفاده میکنند، به صورت قابل توجهای سطح کلسترول بد LDL و تر گلیسیرید آنها کاهش پیدا میکند. همین موضوع است که باعث میشود مصرف خرنوب بر روی سلامت قلب شما تاثیر بگذارد چرا که کلسترول LDL و تری گلیسیرید مهمترین عوامل در ایجاد بیماریهای قلبی – عروقی مانند فشار خون بالا، آترواسکلروز، حملات قلبی و سکته مغزی میباشند. مصرف 100 گرم خرنوب در طول هفته میتواند احتمال ابتلا به این بیماریها را تا 45 درصد کاهش بدهد.
منبع: https://asanteb.com
خواص گیاهان دارویی درمان بیماری ها کاهش وزن
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…