کیسه بیضه (اسکروتوم) کیسه پوشیده شده با پوست است که حاوی بیضه ها میباشد همچنین شامل شریانها و رگهایی است که خون را به غدد تولید مثلی منتقل میکنند. ناهنجاری وریدی در بیضه ممکن است منجر به واریکوسل شود. با درمانکده همراه باشید.
واریکوسل چیست؟
واریکوسل بزرگ شدن رگها در داخل اسکروتوم است. این رگها را plexiniform plexus (شبکه پیچکی) میگویند.
واریکوسل فقط در اسکروتوم مشاهده میشود و بسیار شبیه رگهای واریسی است که در پا ایجاد میشود. واریکوسل میتواند منجر به کاهش تولید و کیفیت اسپرم شود که در بعضی موارد منجر به ناباروری میشود (درباره ناباروری مربوط به تخمدانها هم میتوانید در این مقاله بخوانید). کاهش اندازه بیضه ها نیز از دیگر عوارض واریکوسل است.
واریکوسلها شایع هستند. این بیماری در 15٪ از جمعیت مردان بالغ و حدود 20٪ از نوجوانان یافت میشوند. در مردان 15 تا 25 ساله شایعتر است.
واریکوسلها عموماً در دوران بلوغ شکل میگیرند و بیشتر در سمت چپ بیضه وجود دارد. آناتومی سمت راست و چپ اسکروتوم یکسان نیست. واریکوسل در هر دو طرف وجود دارد، اما بسیار نادر است. همه واریکوسلها بر تولید اسپرم تأثیر نمیگذارند.
چه عواملی باعث ایجاد واریکوسل میشوند؟
بیضه ها از طریق اتصال به طناب منوی در جای خود نگه داشته شدهاند. طناب نگهدارنده هر بیضه، همچنین حامل سیاهرگها، سرخرگها و اعصاب متعلق به هر غده بیضه میباشد. در سیاهرگهای سالم در داخل کیسه بیضه، یک سری دریچههای یک طرفه وجود دارد که خون را از داخل بیضه به کیسه بیضه میبرند و از آنجا آن را به طرف قلب بر میگردانند. گاهی اوقات خون به راحتی در داخل این سیاهرگها حرکت نمیکند و در آنجا انباشته شده و باعث بزرگ شدن سیاهرگ میشود.
هیچ فاکتور خطر مشخصی برای ایجاد واریکوسل وجود ندارد و علت دقیق آن مشخص نیست.
علائم و نشانه های واریکوسل
این احتمال وجود دارد که واریکوسل هیچ گونه علائم مشخصی در شما نداشته باشد. اما علائم شایعی که ممکن است مشاهده کنید، عبارتند از:
۱. برآمدگی در یکی از بیضهها
۲. تورم کیسه بیضه
۳. بزرگ شدن یا پیچ خوردن محسوس سیاهرگها در کیسه بیضه که غالباً ظاهری شبیه به یک کیسه پُر از کرم پیدا میکند.
۴. احساس درد مبهم و مکرر در ناحیه بیضه
عوارض احتمالی واریکوسل
این مشکل میتواند در باروری تأثیر داشته باشد. واریکوسل در 35 تا 44 درصد از مردان مبتلا به ناباروری اولیه و در 45 تا 81 درصد از مردان مبتلا به ناباروری ثانویه وجود دارد.
ناباروری اولیه به حالتی گفته میشود که یک زوج بعد از حداقل یک سال تلاش قادر به بچهدار شدن نشده باشند. در حالی که ناباروری ثانویه به حالتی گفته میشود که یک زوج حداقل یک بار بچهدار شدهاند، اما بعد از آن دیگر قادر به باروری نیستند.
واریکوسل چگونه تشخیص داده میشود؟
پزشک معمولاً بعد از معاینه فیزیکی مشکل را تشخیص میدهد. واریکوسل هنگام دراز کشیدن همیشه قابل احساس یا مشاهده نیست. پزشک هنگام ایستادن و دراز کشیدن، بیضه های بیمار را معاینه میکند.
ممکن است پزشک نیاز به انجام سونوگرافی اسکروتومی داشته باشد. این تست به اندازه گیری رگهای اسپرماتیک کمک میکند و به پزشک اجازه میدهد تا یک تصویر دقیق از مشکل داشته باشد.
پس از تشخیص واریکوسل، پزشک آن را با یکی از سه درجه بالینی طبقه بندی میکند. براساس اندازه توده در بیضه دارای درجه 1 تا 3 هستند. درجه 1 کوچکترین و درجه 3 بزرگترین است.
اندازه لزوماً روی روند کلی درمان تأثیر نمیگذارد، زیرا ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید. گزینههای درمانی بستگی به میزان ناراحتی یا مشکلات ناباروری دارد.
روشهای درمانی واریکوسل
واریکوسل همیشه نیاز به درمان ندارد، اما در شرایط زیر ممکن است نسبت به درمان آن اقدام کنید:
• درد
• آتروفی بیضه
• نازایی
اگر به دنبال تکنیکهای کمک کننده تولید مثل هستید، ممکن است بخواهید درمان را در نظر بگیرید.
این عارضه در برخی از افراد میتواند باعث بروز مشکلاتی در عملکرد طبیعی بیضهها شود. در این صورت هر چقدر زودتر نسبت به درمان آن اقدام شود، شانس بهبود تولید اسپرم در بیمار بیشتر خواهد بود.
گاهی اوقات پوشیدن لباس زیر تنگ و یا یک بیضهبند میتواند موجب حمایت از بیضهها و تسکین درد و ناراحتی شما گردد. اگر علائم واریکوسل شدیدتر شود ممکن است برای درمان آن به روشهای پیشرفتهتری از قبیل واریکوسلکتومی و امبولیزاسون واریکوسل نیاز باشد.
واریکوسلکتومی
عمل جراحی واریکوسلکتومی یک جراحی سرپایی است که در بیمارستان انجام میشود. در طی این عمل، یک متخصص واریکوسل و اورولوژی از طریق شکم شما به بیضهها دسترسی پیدا میکند و سیاهرگهای غیرطبیعی را مهار مینماید. به این ترتیب خون موجود در سیاهرگهای غیرطبیعی به سیاهرگهای سالم منتقل میشود. در مورد چگونگی آماده شدن برای این جراحی و نتایج قابل انتظار از آن با پزشک خود مشورت کنید.
آمبولیزاسیون واریکوسل
آمبولیزاسیون واریکوسل یک عمل سرپایی با خاصیت تهاجمی کمتر است که طی آن یک کاتتر کوچک به درون یکی از سیاهرگهای کشاله ران یا گردن وارد میشود. سپس یک سیمپیچ (کویل) از طریق کاتتر به محل واریکوسل فرستاده میشود و مسیر سیاهرگهای درگیر را مسدود میکند تا خون به آنها وارد نشود.
زندگی با واریکوسل
ناباروری یکی از عوارض شایع واریکوسل است. اگر شما و شریک زندگیتان در بارداری با مشکل روبرو هستید، با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی فقط در صورتی ضروری است که واریکوسل باعث درد شود یا در تلاش هستید فرزند داشته باشید. با پزشک خود صحبت کنید که کدام روش درمانی برای شما مناسب است.
سخن نهایی
حالا که با واریکوسل و درمان و علل آن آشنا شدید، برای درمان یا کسب اطلاعات بیشتر از آن، میتوانید در درمانکده از بهترین پزشکان متخصص جراحی کلیه و مجاری ادرار یا اورولوژیست نوبت بگیرید و با آنها مشاوره داشته باشید.
منبع: Healthline
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…