پیر چشمی چیست ؟
پیرچشمی (Presbyopia) اصطلاحی است به معنای کاهش دامنه تطابق چشم بیمار که در نزدیکترین نقطه مورد نظر، بینایی واضح و راحت فرد رخ نخواهد داد. یک پدیده طبیعی در اثر افزایش سن است و معمولا در اوایل یا اواسط دهه پنجم زندگی جلب توجه می کند.در صورت ابتلا به پیرچشمی باید برای خواندن کتاب آن را دست کشیده شده بگیرید و احتمالاً خواندن خطوط ظریف دفتر تلفن نیز برای شما مشکل خواهد شد. گاهی ممکن است دچار خستگی و سر درد شوید.
علل بروز پیرچشمی:
وقتی پا به سن میگذاریم، لنزها سفت و ماهیچههایی که لنز را کنترل میکنند، ضعیف میشوند. ماهیچههای ضعیف شده نمیتوانند عدسی چشم را به راحتی خم و پهن کنند، در نتیجه نوری که از طرف اشیاء وارد چشم میشود، دقیقا روی شبکیه متمرکز نشده و اشیاء باوضوح رویت نمیشوند. در پیرچشمی در واقع قدرت تمرکز خود بر روی اشیاء را از دست میدهیم.
پیرچشمی بخشی از روند طبیعی افزایش سن میباشد و در هنگامی که عدسی چشم قابلیت انعطاف خود را بتدریج از دست میدهد، اتفاق میافتد. اما از دلایل عمده پیرچشمی سخت شدن پوسته عدسی چشم میباشد، دلیل دیگرش کاهش قدرت عضلات جسم مژگانی هست که در این حالت عضلات مژگانی قادر نیستند که انحنای لازم را برای عدسی بوجود بیاورند، به علت اینکه خود این عضلات با افزایش سن دچار اسکلروزیس میگردند.بطور کلی یک سری تغییرات در بدن به علت افزایش سن ایجاد میگردد که غیر قابل برگشت میباشد و پیرچشمی یکی از این تغییرات است، پیرچشمی مساله نگران کنندهای نیست و براحتی قابل درمان است، منظور از درمان همان اصلاح است.
برای خواندن مقالات بیشتر در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید
عوامل خطر :
علاوه بر سن عوامل خطر دیگری نیز برای پیرچشمی مطرح شده است:
ο دوربینی: که این به انعطاف پذیری زیاد لنزها نیاز دارد.
ο شغل: این هم یک عامل خطر است بویژه اگر شغل به دید نزدیک نیاز داشته باشد.
ο جنس: در زنان جوان شیوع بیشتری دارد.
ο بیماری چشم یا تروما و آسیب به لنزها یا ماهیچه های مژکی می تواند باعث تسریع پیشرفت پیرچشمی شود.
ο بیماری سیستمیک: بیماری قند(دیابت) و همچنین بیماری ام.اس (مولتیپل اسکلروزیس) میتواند شما را در خطر پیرچشمی قرار دهد. بنابراین اگر بیماری قند دارید، قند خود را پیوسته کنترل کنید تا به این عارضه مبتلا نشوید.
ο داروها: داروهای ضدافسردگی و همچنین ضدحساسیتها (آنتی هیستامینها) میتوانند انعطافپذیری لنز را کاهش دهند و شما را در خطر ابتلا به پیرچشمی قرار دهند.
ο محل زندگی: نتایج تحقیقات نشان دادهاند کسانی که در مناطق جغرافیایی گرم و خشک زندگی میکنند مانند مناطق جنوبی کشورمان یا کسانی که در نزدیک خط استوا زندگی میکنند، بیش از دیگران به پیرچشمی مبتلا میشوند.در این مناطق، تابش نورخورشید شدیدتر و نورماورای بنفش در فضا بیشتر است. اشعه ماورای بنفش برای چشم مضر است. بنابراین اگر ساکن چنین نواحی هستید، حتما از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید.
علائم پیر چشمی
علایم پیرچشمی متفاوت است مثل:
• در بیشتر افراد اولین علامت ایجاد اشکال در حین مطالعه نوشتههای ریز به خصوص در شرایط روشنایی کم میباشد که قبلا جهت مطالعه آن مشکل وجود نداشته است.
• خستگی زودهنگام چشم در مطالعه طولانیمدت یا در حین انجام کارهای ظریف و ممتد، سردرد و خوابآلودگی
• لزوم دور نگه داشتن کتاب هنگام مطالعه برای بهتر دیدن
• ایجاد اشکال در نخکردن سوزن گرچه در نور زیاد به علت تنگشدن مردمک این کار با اشکال کمتری برحسب سن امکانپذیر است.
• افرادی که مطالعه، تایپ، کار با کامپیوتر، انجام کارهای ظریف نزدیک مانند خیاطی و… کار روزانه و دایمی آنهاست زودتر متوجه پیرچشمی خود خواهند شد ولی بعضی دیگر مانند خانمهای خانهدار و کشاورزان… که کمتر با کار نزدیک سر و کار دارند نیاز به عینک برای اصلاح دید نزدیک را دیرتر احساس خواهند کرد.
به عبارت دیگر میتوان گفت با توجه به نوع شغل افراد نیاز به استفاده از عینک نزدیک در سن پیرچشمی با توجه به شرایط فرد با تقدم و تاخر خواهد بود.
برای دریافت نوبت اینترنتی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید .
پس در مروری ساده علائم به شکل زیر است :
۱. دید بیمار در نقطه نزدیک نرمال تار می شود.
۲. علائم نزدیک بینی اصلاح نشده ظاهر می شود.
۳. خستگی چشم به هنگام مطالعه
۴. شکایت سرگیجه به هنگام مطالعه
۵. کنتراست کم به هنگام مطالعه
۶. نیاز به نور مستقیم و روشن به هنگام مطالعه
و مهمترین اینها مشکل در خواندن نوشته های زیر مانند آنچه بر روی بطری داروها و یا در کتابهای تلفن نوشته می شود.
انتشار:
منبع: چشم پزشکی صدرا
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…