اختلال بلع یا مشکل بلع غذاهای جامد نشانه ای است که نباید نادیده گرفته شود. این عارضه اغلب به علت بافت های آسیب دیده مری در اثر رفلاکس مزمن اسید معده ایجاد می شود.
چون ساختار مری به گونه ای است که نمی تواند اسید را تحمل کند، چرخه التهاب و درمان مداوم منجر به شکل گیری بافتی آسیب دیده می شود.
این آسیب ها سبب تنگ شدن مری و مشکل در بلع غذا هایی مثل مرغ نان گوشت و برنج خواهند شد.
طی سال گذشته بسیاری از بیمارانی که از مشکل بلع رنج می برده اند دارای زخم بافتی خوشخیمی نبوده و در حقیقت تنگی مری حاصل از سرطان داشتند.
سرطان مری به اندازه سایر سرطان ها شایع نیست اما طی سال های اخیر افزایش داشته است.
این افزایش به علت ازدیاد تعداد افرادی است که از رفلاکس / سوزش سردل رنج میبرند.
نکته ای که باید در نظر گرفته شود این است که هر گونه مشکل در بلع غذا های جامد باید به پزشک گزارش شود. مخصوصاً اگر سن فرد بالا باشد.
برای جوان ۲۰ ساله ای که نمی تواند یک ساندویچ را به خوبی ببلعد، نگرانی کمی در قیاس با فرد ۵۰ ساله ای که مشکل مشابه دارد وجود دارد.
معمولاً اندوسکوپی تجویز می شود که بعد از ایجاد بی حسی، لوله باریک و منعطفی که کمتر از ۱ سانتی متر است و دوربین کوچکی دارد، از داخل دهان به مری فرستاده می شود.
ابزاری که از طریق اسکوپ به داخل بدن فرستاده میشوند نمونههای بافتی از محل زخم شده را بر می دارند و اگر فرد سرطان داشته باشد سایر درمان ها شروع می شوند.
آن چه معمولا در اندوسکوپی دیده می شود عضله مشکل دار اسفنکتری است که بین مری و معده قرار دارد. در حقیقت عضله موجود در این ناحیه چرخی و دورانی است و در طول زمان شل می شود.
در این صورت، اسید معده به مری برگشته و به آن قسمت آسیب می رساند.
اغلب فتق حجاب حاجز هم مشاهده می شود که در آن بخش هایی از معده به سمت قفسه سینه کشیده می شود.
تا زمانی که این فتق بزرگ نباشد دردی ایجاد نمی کند. حدود ۳۰ درصد از آمریکایی ها از فتق حجاب حاجز رنج می برند اما اغلب آن ها از بیماری خود آگاه نیستند.
بنده به شخصه طی سه هفته اخیر سه بیمار را که دچار اختلال بلع بودند ملاقات کردم.
یکی از آنها خانمی بود که به علت گیر کردن غذا در پایین مری، به کلینیک مراجعه داشت.
با این که در نفس کشیدن مشکلی نداشت اما نمی توانست چیزی ببلعد و بسیار احساس ناراحتی می کرد. همین مشکل سبب شد آندوسکوپی اورژانسی برای برداشتن غذا و اتساع مری انجام شود.
همچنین اندوسکوپی تغییرات پیش سرطانی در مری که حاصل اسفنکتر مشکل دار و رفلاکس مزمن است را هم نشان می دهد.
اخیراً یکی از بیماران درباره مشکلش در بلع صحبت کرده که دوست دارم آن را با شما مطرح کنم. حدود یک سال قبل مشکل او با یک ساندویچ خشک بوقلمون شروع شد.
فکر می کرد که مسئله ای نرمال بوده و فقط به قدر کافی آب همراه با غذا نخورده است. اندوسکوپی و اتساع انجام داد و به مرور بلع اش بهتر شد.
همچنین مشخص شد که فتق حجاب حاجز دارد و مری اش آسیب دیده است. این امر سبب شد تا تصمیم بگیرد دارو درمانی را شروع کرده تا جلوی تولید اسید معده را بگیرد.
در چنین مواردی نباید مدام آب بنوشید تا غذا پایین برود و حتماً با پزشک خود صحبت کنید.
اگر خودتان دچار اختلال بلع نیستید و یکی از دوستان یا اعضای خانواده از این عارضه رنج می برد، حتما تشویقش کنید که کمک بگیرد.
قطعاً هیچ کس نمی خواهد در این موقعیت طاقت فرسا قرار بگیرد، قادر به بلع نباشد و متعاقباً به اندوسکوپی اورژانسی نیاز پیدا کند.
بیشتر بخوانید: ارزیابی آندوسکوپی بلع
برای دریافت نوبت از پزشکان متخصص کلینیک یادمان در درمان مشکل بلع با دکتر فرشاد خسروی با شماره ۰۲۱۸۸۰۷۳۱۳۶ تماس بگیرید.
شهرک غرب، بلوار فرحزادی، پانصد متر بالاتر از بلواردادمان، کوچه محتاج ، انتهای بن بست ، پلاک ۱
دریافت نوبت و مراجعه حضوری در کلینیک از طریق تماس تلفنی و صفحه تماس با ما
مطالب مرتبط
- مشکل بلع و اعصاب توانایی خوردن، جزئی بنیادی در حیات آدمی است، نه فقط از نظر تغذیه ای بلکه از نظر شرکت در اجتماع. مشکل اعصاب از عواملی است که می تواند منجر…
- درمان مشکل بلع درمان مشکل بلع چگونه انجام میشود؟ بلع به معنای عبور بزاق، غذا و مایعات از راه دهان، گلو و مری به سمت معده است. دیسفاژی نیز به معنای اختلال…
- درمان سنتی مشکل بلع در روش درمانی سنتی اختلال بلع معمولا از تمریناتی جهت تقویت عضلات، افزایش دامنه صعود حنجره، جلوگیری از ورود مواد غذایی به نای و ریه استفاده می شود. این…
- ۹ مشکل رایج گوارشی بسیاری از بیماری ها و مشکلات رایج گوارشی علایم یکسانی دارند. در این مقاله ۹ مشکل رایج گوارشی ، طرز تشخیص آن ها و زمان مراجعه به پزشک را…
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…