عفونت و التهاب کیسه اشکی چشم
مجاری اشک چشم نقش مسیری را بازی میکنند که اشکهایی را که آلودگیهای سطح چشم را میروبند، حمل میکنند. وقتی اشکهای ایجاد شده از طریق مجاری اشکی از چشم خارج میشوند، اشک تازه جای آنها را میگیرد.وقتی انسدادی در کیسههای اشکی یا مجاری اشکی وجود داشته باشد این فرآیند مختل میشود و اشکهای مورد استفاده دیگر نمیتوانند از چشم خارج شوند. در این وضعیت باکتریها امکان تجمع در این ناحیه را پیدا میکنند.اکریوسیستیت (داکریوسیستایتیس) عفونت کیسههای اشکی یا کیسههای لاکریمال در گوشۀ پایین چشم است که میتواند سبب بروز درد، سرخی، و ناراحتی شود.کنار آمدن با درد چشمی که با ترشحات چسبناک همراه باشد، برای هر کسی نامطبوع است. خوشبختانه علایم در صورت درمان کامل به سرعت رفع میشوند. این مقاله به بحث در مورد علل داکریوسیستایتیس و چگونگی درمان آن میپردازد.
داکریوسیستیت چیست؟
داکریوسیستیت التهاب یا عفونت کیسههای اشکی است. اینها کیسههای کوچکی در بخش فوقانی مجاری اشکی هستند که از داخل گوشۀ چشم به سمت معبرهای بینی میروند.از آنجا که علایم داکریوسیستیت مشابه بسیاری از دیگر عفونتهای چشم است این موضوع اهمیت دارد که مردم بـــه چشم پزشک مراجعه کنند زیرا او میتواند وضعیتهای محتمل جدیتر را از تشخیص خارج کند و مانع گسترش عفونت یا ایجاد عوارض شود.
برای دریافت نوبت اینترنتی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید
علل بروز داکریوسیستیت
داکریوسیستیت در کودکان بیشترین شیوع را دارد. به هر جهت، افراد بزرگسال در سنین بالای 40 در ریسک بالاتری برای ابتلا به داکریوسیستیت قرار دارند.در نوزادان، ناهنجاریهای مادرزادی مجاری اشکی مثل انسداد مجرای اشک که به حفرات بینی راه دارد علت شایع بروز داکریوسیستیت محسوب میشود.
علل بروز داکریوسیستیت در کودکان بزرگتر و بزرگسالان شامل موارد زیر است:
• سینوزیت
• آبسههای بینی
• بروز تروما در این ناحیه که سبب انسداد شود
• وجود تومور در سینوس یا معبرهای بینی
• باکتریهای مسبب عفونتهای استرپتوکوکی یا استافیلوکوکی
علایم داکریوسیستیت
علایم داکریوسیستیت از نظر شدت از فردی به فرد دیگر متفاوت است و بستگی به نوع داکریوسیستیت دارد.مردم دچار داکریوسیستیت حاد در مقایسه با داکریوسیستیت مزمن اغلب دچار علایم شدیدتری میشوند.هم داکریوسیستیت حاد و هم داکریوسیستیت مزمن میتوانند سبب بروز علایم زیر شوند:
• خروج چرک و ترشحات غلیظ از چشم
• بروز درد در گوشۀ پایینی قسمت خارجی پلک چشم
• بروز حالت سرخی و ورم در نزدیکی قسمت پایین بخش خارجی پلک چشم
• نمناک شدن چشم
• اشک بیش از حد
• تب
مردم دچار داکریوسیستیت مزمن کمتر محتمل است که دچار درد، سرخی یا ورم شوند.
در سایت چشم پزشکی صدرا بیشتر بخوانید :تنبلی چشم
تشخیص داکریوسیستیت
تشخیص داکریوسیستیت نسبتاً ساده است. در طول معاینه چشم پزشک ممکن است از فرد شرح حال پزشکی وی را بگیرد و سپس چشم را برای بررسی علایم داکریوسیستیت مثل ورم و سرخی مورد معاینه قرار دهد.دکتر همچنین ممکن است که کیسۀ لاکریمال را فشار دهد تا ببیند که آیا چرکی از آن خارج میشود یا خیر. اگر چرک خارج شود، ممکن است پزشک نمونۀ چرک را برای بررسی باکتریهای موجود در آن جمعآوری کند.در برخی موارد، دکتر ممکن است تست ناپدید شدن رنگ را انجام دهد. در طول این تست، دکتر رنگ زردی در گوشۀ چشم قرار میدهد. در چشم سالم، رنگ زرد پس از چند دقیقه محو میشود. اگر انسدادی وجود داشته باشد، رنگ مزبور زمان بسیار طولانیتری در چشم باقی میماند.تست ناپدید شدن رنگ همچنین میتواند نشان دهد که آیا مجاری اشکی به طور کامل مسدود شدهاند یا اینکه انسداد مزبور نسبی و محدود است.برای بررسی سطح انسداد، دکتر سوابی را داخل بینی فرد در سمتی که دچار انسداد است فرو میبرد. اگر رنگ از طریق معبر پیشگفته وارد بینی شده باشد، این احتمال هست که فرد با انسداد نسبی مجرای اشک مواجه باشد.
برای خواندن مقالات بیشتر در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید
انتشار:
منبع: چشم پزشکی صدرا
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…