شالازیون (Chalazion)
شالازیون برجستگی کوچکی در لبه پلک در زیر پوست است که در اثر انسداد مجرای خروجی غدد ترشح کننده چربی پلک و تجمع مواد ترشح شده در غده ایجاد می شود. شالازیون ممکن است در ابتدا ملتهب باشد و باعث ایجاد درد و قرمزی شود که در این حالت شبیه گل مژه است؛ اما پس از مدتی درد و قرمزی فروکش می کند و توده متورمی در لبه یا ضخامت پلک باقی می ماند. اندازه این برجستگی ثابت نیست و ممکن است به تدریج بزرگتر یا کوچکتر شود. گاهی اوقات شالازیون از ابتدا فقط به صورت یک توده برجسته ظاهر می شود و یا درد و قرمزی همراه نیست.ماساژ ملایم ممکن است به باز شدن مجرای غده چربی کمک کند و باعث بهبود سریع تر شالازیون شود.
انسداد مجرای اشکی (اشکریزش
علائم و نشانه ها
توده ای برجسته و متورم در پلک بالا یا پایین
معمولا بدون درد است گرچه ممکن است حساس باشد
اگر درشت باشد و روی کره چشم فشار بیاورد ، می تواند باعثآستیگماتیسم و تاری دید شود.
پیشگیری
اگر مستعد شالازیون هستید، تمیز نگهداشتن لبه پلکها ممکن است از عود آن جلوگیری کند. می توانید با آب گرم و شامپو بچه رقیق شده لبه پلکهایتان را شستشو دهید. لبه بیرونی پلکهایتان را حداقل روزی یک بار ماساژ داده و تمیز کنید. همچنین توصیه می شود که دست هایتان را تمیز نگهدارید و از آرایش لبه پلکها خود داری کنید.
تفاوت شالازیون و گل مژه
شالازیون گاهی با گل مژه که آن هم تورمی در پلک است، اشتباه گرفته می شود. گل مژه عفونت التهابی حاد فولیکول مژه است که تورم قرمزرنگی را در نزدیکی لبه پلک ایجاد میکند. گل مژه به طور معمول طی حدود یک هفته بهبود می یابد.
شالازیون ممکن است با یکی یا ترکیبی از روش های زیر درمان گردد:
قطره آنتی بیوتیک و قطره یا تزریق استرویید
کمپرس گرم: کمپرس گرم ممکن است به شیوه های گوناگون به کار گرفته شود. سادهترین روش, قرار دادن پارچه حوله ای تمیز و خیس شده با آب گرم بر روی پلک بسته، به مدت 10-5 دقیقه، 4-3 بار در روز میباشد. برای دستیابی به حرارت کافی، پارچه حولهای را چندین بار با آب گرم خیس کنید.
ماساژ یا فشار دادن ترشحات غده ای
جراحی : عمل جراحی شالازیون جهت خارج کردن ترشحات، معمولاً از پشت پلک انجام میشود
شالازیون های مکرر
در برخی از افراد شالازیون مکرراً عود می کند. در این حالت لازم است فرد حتماً توسط چشم پزشک ویزیت شود زیرا:
اولاً گاهی اوقات بیماری های جدی چشمی مثل تومورهای بدخیم پلک به صورت شالازیون های مکرر تظاهر می کنند که تشخیص آن ها از شالازیون معمولی فقط از عهده چشم پزشک برمی آید.
ثانیاً در برخی از موارد بیماری های دیگر چشمی مثل التهاب لبه پلک (بلفاریت) یا مشکلات غدد ترشح کننده چربی لبه پلک (میبومینیت) باعث ایجاد شالازیون های مکرر می شود. در این حالت کنترل این بیماری ها توسط چشم پزشک به جلوگیری از عود شالازیون کمک می کند.
انتشار:
منبع: چشم پزشکی صدرا
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…