Subscribe Now
Trending News

مقالات

چشم و بینایی

دوبینی ( قسمت اول ) 

دوبینی ( قسمت اول )

دوبینی یا دیپلوپیا

بسیاری از ما توانایی می‌توانیم چشمانمان را باز کرده و یک تصویر واضح و شفاف را ببینیم. این عملکرد طبیعی سیستم بینایی است که همه چیز با هم کار کرده و مشکلی به وجود نمی‌آید.  اما زمانی که مشکلی پیش آید و ما تصاویر را دوتایی ببینیم، این نشان دهنده ی مشکلی جدی است که‌ باید فورا به دنبال درمان پزشکی آن بود.دیپلوپیا، که دوبینی نیز نامیده می‌شود، یک بیماری بصری است که می‌تواند خفیف یا شدید باشد.  انواع بسیاری از دیپلوپیا وجود دارد، زیرا تصاویر ممکن است بطور افقی، عمودی یا مورب از میدان دید خارج شوند. این شرایط ممکن است بر یکی یا هر دو چشم تاثیر گذاشته یا فقط مشکلی موقت باشد.

اگر مشکل دوبینی دارید، حتی اگر موقتی یا خفیف است، لازم است که به یک چشم پزشک یا عینک‌ ساز مراجعه کنید. چشم پزشک می‌تواند علت اصلی دوبینی را تشخیص داده و با توجه به علت، بهترین روش درمانی را پیشنهاد دهد.

انواع دوبینی چشم

چند نوع دوبینی وجود دارد.

دوبینی دوچشمی
در دوبینی دوچشمی، دوبینی در اثر عدم همترازی چشم‌ها به وجود می‌آید. در این نوع دوبینی زمانی که دو چشم باز هستند فرد دچار دید دوتایی می‌شود اما اگر یکی از چشم‌ها بسته باشد دوبینی از بین می‌رود.
دوبینی تک چشمی
در دوبینی تک چشمی، دوبینی فقط در یک چشم اتفاق می‌افتد و دراثر وجود مشکلی در ساختار چشم ایجاد می‌شود. این نوع دوبینی شیوع کمتری نسبت به دیگر انواع این بیماری داشته و معمولا در اثر خشکی چشم، یک زخم یا بی‌نظمی های دیگر در قرنیه، آب مروارید یا آستیگماتیسم شدید درمان نشده به وجود می‌آید. روش درمان این نوع دوبینی به علت این مشکل بستگی دارد.

سینوزیت و درد چشم
بیشتر بخوانید

برای دریافت نوبت اینترنتی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید 

دوبینی موقت
دوبینی موقت معمولا در اثر حوادثی مانند زخم یا جراحت، آسیب به سر یا مسمومیت با موادی مثل الکل به وجود میآید.
دوبینی اختیاری
بسیاری از ما بطور اختیاری، به عنوان مثال با مشاهده عکس‌های استریوسکوپی، تصاویر را دوتایی می‌بینیم (تصاویری عمقی که از یک تصویر مسطح، دو بعدی ساخته شده‌اند).

علل دوبینی

هر چشم تصویر منحصر به فردی از محیط می‌بیند. این دو تصویر توسط مغز با یکدیگر ترکیب شده و بصورت یک تصویر واضح دیده می‌شوند. اگر به ماهیچه‌هایی که چشم‌ها را حرکت می‌دهند یا به اعصابی که حرکات چشم‌ها را کنترل می‌کنند آسیبی وارد آید، تصویر بصورت دوتایی تشکیل می‌شود. هر دو چشم باید همزمان عمل کرده و یک تصویر عمقی از آنچه در میدان دید هست ایجاد کنند.از طرف دیگر، ماهیچه‌هایی که چشم را حرکت می‌دهند ممکن است در اثر بیماری‌های خاصی ضعیف شده و باعث ایجاد دوبینی چشم شوند.

انحراف چشم

در برخی موارد ممکن است چشم‌ها به درستی تنظیم نشوند. این وضعیتانحراف چشم نامیده می‌شود. انحراف چشم در کودکان نسبتا رایج است، اما لزوما منجر به دوبینی نمی‌شود. انحراف چشم باعث می‌شود که چشم‌ها در دو جهت متفاوت تمرکز کنند. این اتفاق ممکن است به این دلیل باشد که عضلات چشمی که آسیب دیده:
فلج یا ضعیف هستند.
حرکت محدودی دارند.
خیلی قوی هستند.
اعصاب نابهنجار آنها را کنترل می‌کنند.
دوبینی موقت
در بعضی موارد، دوبینی موقت است. دوبینی موقت اغلب در اثر مسمومیت با الکل، خستگی یا داروهای خاصی که برای صرع یا حملات ناگهانی استفاده می‌شوند به وجود می‌آید. آسیب‌های وارده به سر، مانند ضربات محکم و ناگهانی نیز باعث ایجاد دوبینی موقت می‌شوند.

با دلایل قی کردن چشمان آشنا شوید
بیشتر بخوانید

در سایت کلینیک چشم پزشکی صرا بیشتر بخوانید :بیماری ام اس و مشکلات چشم

تیروئید

برخی از بیمار‌ی‌های خاص تیروئید نیز باعث دوبینی می‌شوند. غده تیروئید در گردن است و هورمونی بنام تیروکسین ترشح می‌کند. تغییر عملکرد تیروئید بر ماهیچه‌های خارجی که چشم‌ها را کنترل می‌کنند تاثیر می‌گذارد. نمونه‌ای از این مورد شامل بیماری گریوز(نوعی پرکاری تیروئید) است.

حمله ایسکمی گذرا یا سکته مغزی

در سکته مغزی یا حمله‌ی ایسکمی گذرا، عروق خونی مغز و اعصاب کنترل کننده‌ی عضلات چشم نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرند.

 آنوریسم

آنوریسم تورم رگ خونی است که می‌تواند بر عصب عضله چشم فشار وارد ‌کند.

همگرایی ناکافی

در همگرایی ناکافی، چشمان شما وقتی خسته هستند برای تمرکز روی کتاب دچار مشکل می‌شوند، و این ممکن است باعث تاری یا دوبینی چشم شود. علت این مشکل ناشناخته است، اما به نظر می‌رسد که این مشکل به این دلیل به وجود می‌آید که عضلاتی که چشم را کنترل می‌کنند به درستی تنظیم نمی‌شوند.

کراتوکونوس (قوز قرنیه)

قوز قرنیه یک وضعیت دژنراتیو چشم است که سبب نازکی قرنیه و مخروطی شدن آن می‌شود.

دیابت

بیماری دیابت بر رگ‌های خونی که خون را به شبکیه در پشت چشم می‌رسانند اثر می‌گذارد.

میاستنیا گراویس

این بیماری می‌تواند باعث ایجاد ضعف در عضلات بدن، از جمله عضلات کنترل کننده‌ی چشم‌ها شود.

بیشتر بخوانید : خال چشمی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا

تومور مغزی یا سرطان

تومور یا چیزی زائد در پشت چشم می‌تواند باعث ایجاد مشکل در حرکت آزادانه یا آسیب به اعصاب چشم شود.

مولتیپل اسکلروزیس (ام اس)

بیماری‌ که بر سیستم عصبی مرکزی، از جمله اعصاب چشم تأثیر می‌گذارد.

علائم چشمی سکته مغزی و دیابت
بیشتر بخوانید

آسیب به سر

آسیب فیزیکی به مغز، اعصاب، ماهیچه‌ها و یا کاسه‌های چشم حرکت چشم و عضلات آن را محدود می‌کند.

انتشار:

منبع: چشم پزشکی صدرا

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *