شابانک گیاهی یک ساله، علفی و خوراکی است که به خانواده شب بویان تعلق دارد. این گونه نامهای مختلفی دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به شابانک سالاد، منداب و جرجیر اشاره کرد. گیاه شناسان اعتقاد دارند که شابانک بومی قسمتهای مدیترانهای مانند مراکش، پرتغال، ترکیه، ایتالیا و اسپانیا میباشد. این گیاه مانند گندم دارای دو نوع پاییزه و بهاره است. در ایران نیز شما میتوانید با این گونه در قسمتهایی مانند بلوچستان، بوشهر و نواحی اطراف دریای خزر مواجه شوید. پزشکان طب سنتی از این گیاه برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات استفاده میکردند و به همین دلیل ما در این مقاله قصد داریم شما را با این گیاه بیشتر آشنا کنیم.
خواص شابانک
این گونه یکی از گیاهان مهم دارویی محسوب میشود چرا که در آن مواد با ارزشی همچون اسید فولیک و آنتی اکسیدانهای مهمی مانند ویتامین C، ویتامین K و ویتامین A وجود دارد. از مواد معدنی شابانک نیز میتوان به پتاسیم، منگنز، آهن و کلسیم اشاره کرد. تحقیقات زیادی در مورد این گیاه انجام شده است که در یکی از مهمترین آنها که در مجله Healthy Life در سال 2012 منتشر شده، مشخص شد شابانک حاوی ترکیبی به نام گلوکوزینولات است که به ترکیبات قدرتمندی به نام ایندولها، تیوسیاناتها و ایزوتیوسیاناتها تجزیه میشود. این مواد در مبارزه با سرطان نقش بسیار مهم و حیاتی دارند.
خواص آنتی اکسیدانی
این گیاه منبع خوبی از آنتی اکسیدانها است و میتواند مقدار ORAC فرد را (ظرفیت جذب رادیکال اکسیژن)، که یک روش برای اندازه گیری ظرفیت آنتی اکسیدانی است، افزایش دهد. آنتی اکسیدانها به حفظ تعادل سالم واکنشهای آنزیمی در سلولها کمک کرده، در حالی که به طور فعال در جستجوی و تخریب رادیکالهای آزاد هستند. سیستم ایمنی بدن شما نیز برای انتخاب شابانک از شما تشکر میکند، زیرا آنتی اکسیدانها برای تقویت دفاع شما در برابر بیماریهای ساده مانند سرماخوردگی و بیماریهای پیچیدهتر مانند سرطان، بیماریهای قلبی و پیری زودرس مناسب هستند.
تقویت سلامت استخوانی
حضور ویتامین K در این گیاه باعث افزایش قدرت ضد التهابی بدن شما میشود. این ویتامین به افزایش فعالیت استخوانی در سلولها کمک میکند که این موضوع به تشکیل و رشد استخوانها منجر میشود. جالب است بدانید کاهش تدریجی مسیرهای عصبی، که در شرایطی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل یافت میشود، میتواند با افزایش مصرف ویتامین K کاهش یابد. سطح پایین اگزالات در ویتامین K با جذب بیشتر مواد معدنی میتواند سلامت استخوانهای شما را تضمین کند. مصرف منظم این گیاه میتواند به شما در مواردی مانند جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان و دژنراسیون استخوانی کمک کند.
تقویت دستگاه ایمنی
این گیاه یکی از مهمترین منابع غنی دریافت ویتامینها و مواد معدنی محسوب میشود که به نوعی باعث تقویت دستگاه ایمنی می شوند. در شابانک مقدار قابل توجهای مس وجود دارد. مس با تحریک بدن به ساخت گلبولهای سفید کمک میکند. از دیگر راههای تقویت دستگاه ایمنی که توسط این گیاه اتفاق میافتد میتوان به ویتامین C اشاره کرد. مصرف این ویتامین باعث میشود تا بدن شما ار شر آسیبهای رادیکال های آزاد در امان بماند. این آسیبها باعث بوجود آمدن مشکلات مختلفی از جمله بیماریهای التهابی و مزمن میشوند. همچنین این ویتامین در تولید کلاژن نیز نقش دارد.
جلوگیری از سرطان
همان طور که اشاره کردیم تحقیقات اخیر تمرکز ویژهای بر روی خواص ضد سرطانی این گیاه دارد. دانشمندان دریافتهاند که شابانک دارای ترکیباتی به اسم فیتوکمیکالها بوده که قادر هستند به مهار سرطان کمک کند. از مهمترین فیتوکمیکالها میتوان به thiocyanates، سولفورفان و اندولها اشاره کرد. مطالعات نشان میدهد که این ترکیبات به مبارزه با سرطان پروستات، پستان، گردن رحم، روده بزرگ، پوست و تخمدان کمک میکنند. دکتر استیون برندج عقیده دارد این گیاه میتواند بیش از 85 درصد رادیکالهای آزاد بدن را از بین ببرد. از رادیکالهای آزاد به عنوان یکی از اصلیترین عوامل جهشهای سلولی یاد میشود.
بهبود بینایی
شابانک یکی از منابع مهم کارتنوئیدها به شمار میرود. این ترکیبات رنگدانهای برای بهبود توانایی فرد به منظور دیدن، مناسب به نظر میرسند. در حقیقت، کاروتنوئیدها روند ایجاد دژنراسیون ماکولا را کاهش میدهند. در بسیاری موارد این موضوع میتواند منجر به بوجود آمدن آب مروارید شود. از آب مروارید به عنوان یکی از رایجترین مشکلات چشمی یاد میشود. با افزایش مقدار مصرفی کاروتنوئید در رژیم غذایی روزانه ( استفاده از موادی مانند شابانک ) میتوانید به راحتی علائم کلاسیک پیری را کاهش بدهید.
منبع: https://asanteb.com
خواص گیاهان دارویی درمان بیماری ها سلامت چشم
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…