Subscribe Now
Trending News

مقالات

دندانپزشکی

اورژانس های ارتودنسی 

اورژانس های ارتودنسی

انواع روش های ارتودنسی، رایج ترین درمان ناهنجاری های دهان و دندان هستند. گاهی ممکن است که بیماران در حین درمان به اورژانس های ارتودنسی نیاز داشته باشند.

خوشبختانه تعداد مشکلاتی که واقعا اورژانسی تلقی شوند، زیاد نیست. با این حال ما سعی می کنیم که تمام مشکلاتی که در حین ارتودنسی بروز می کنند را معرفی کنیم. برای شناخت بهتر آن ها، با ما همراه باشید.

اورژانس ارتودنسی شامل چه مواردی می شود؟

با شناختن اورژانس های ارتودنسی، امکان درمان بعضی از آن ها در منزل وجود دارد. اما موارد ضروری را به هیچ وجه نمی توان دست کم گرفت.

اورژانس های ارتودنسی زیر را جدی بگیرید. در صورت رخ دادن هر یک از آن ها، بلافاصله با دنداپزشک یا ارتودنتیست خود تماس بگیرید.

  • آسیب دیدن دهان، دندان ها یا صورت
  • عفونت کردن لثه
  • تورم دهان و صورت
  • درد شدید و غیر قابل تحمل دهان یا صورت

در ادامه، سایر مشکلاتی که احتمال بروز آن ها در طول دوره ارتودنسی وجود دارد را بررسی می کنیم.

گیر کردن غذا بین دندان ها

اضافه شدن قطعات ارتودنسی در دهان به اندازه کافی سخت هست. گیر گردن غذا بین دندان ها این سختی را دوچندان می کند.

اگرچه گیر کردن غذا بین دندان ها مشکل حادی به وجود نمی آورد اما ناراحتی بیمار را به دنبال دارد. برای رفع این مشکل، می توان از نخ دندان مخصوص ارتودنسی یا مسواک کمک گرفت.

استفاده از خلال دندان نیز در رفع این مشکل موثر است. با این ابزار می توان خرده های غذا را جا به جا کرده و از لای دندان ها خارج کرد.

گم شدن اورینگ یا لیگاچور فلزی

اورینگ ها، کش هایی هستند که برای حفظ کردن سیم ارتودنسی داخل براکت استفاده می شوند. لیگاچور فلزی، نام سیم های نازکی است که بعضی مواقع به جای اورلینگ ها به کار می روند.

گم شدن این قطعات گاهی جزء اورژانس های ارتودنسی محسوب می شوند. اما اگر فقط یکی از آن ها آسیب ببیند، مشکل حادی بروز نمی کند.

برای بررسی شدت این مسئله، باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. بنابراین در صورت بروز این مشکل، با دندانپزشک یا ارتودنتیست خود تماس بگیرید.

جا به جا شدن سیم ارتودنسی یا لیگاچور فلزی

یکی از مشکلاتی که پس از ارتودنسی بروز می کند، جا به جایی سیم ارتودنسی و خارج شدن آن براکت ها است. سیم خارج شده را به راحتی می توان بر سر جای خود قرار داد.

ارتودنسی پیشگیری ( Interceptive Orthodontics )
بیشتر بخوانید

همینطور امکان خم کردن سیم نیز وجود دارد تا فاصله آن از لثه و گونه افزایش یابد. در صورتی که بخواهید بدون مراجعه به پزشک این مشکل دردنام را رفع کید، چند راه حل دارید.

راحت ترین روش، قرار دادن موم ارتودنسی یا پنبه مرطوب روی انتهای سیم ارتودنسی است. این کار، میزان تحریک شدن دهان را به طور چشم گیری کاهش می دهد.

شکستن براکت

در زمان ارتودنسی، میل کردن بعضی غذا ها از سوی دکتر منع می شود. اگر به این توصیه عمل نکنید، احتمال شکستن براکت وجود دارد. بروز این اتفاق، به طولانی تر شدن دوره درمان می انجامد.

پس از شکستن براکت، باید به پزشک مراجعه کنید. اگر زمان ویزیت شما نزدیک است، می توانید چند روزی تحمل نمایید. در غیر این صورت، یک وقت اورژانسی از پزشک خود بگیرید.

تا زمان ویزیت اگر براکت به وایر ارتودنسی متصل هست، آن را به همان شکل حفظ کنید. اگر براکت شکسته شده باعث آزار دهان شما می شود، یکی از موارد اورژانس های ارتودنسی به شمار می رود.

برای کنترل کردن این آزار، می توانید از مقداری موم ارتودنسی استفاده کنید. اگر براکت کاملا شکسته شده، آن را حفظ کرده و در زمان ویزیت، نزد دندانپزشک خود ببرید.

خارج شدن سپریتور

سپریتور، جداکننده یا فضا دهنده ای هست که در ارتودنسی به کار می رود. این ابزار، شبیه کش کوچکی بوده و در دومین جلسه ارتودنسی بین دندان های آسیا جایگذاری می شوند.

مشکل شایعی که در میان بیماران وجود دارد، گم کردن سپریتور است. این مسئله، چندان حاد نبوده و جای نگرانی نیست.

در خصوص جایگذاری مجدد سپریتور ها باید با دندانپزشک خود مشورت کنید. در هر صورت، این مورد جزء اورژانس های ارتودنسی به شمار نمی رود.

شکستن یا از دست دادن پلاک متحرک

عوامل مختلفی در اورژانسی بودن یا نبودن این مسئله نقش دارند. با از دست دادن پلاک متحرک احتمال برگشت دندان ها به حالت قبل از ارتودنسی وجود دارد.

فاصله اصلاح شده بین دندان ها یا تغییر حالت دندان های پیش فک بالا، مهم ترین عوارض شکستن پلاک متحرک هستند.

این موارد جزء اورژانس های ارتودنسی هستند. با این حال اگر دندان ها مدتی بدون پلاک باشند و تغییر ظاهر ندهند، احتمالا به حالت اولیه خود بر نمی گردند.

محدودیت های غذایی در دوران ارتودنسی
بیشتر بخوانید

در صورتی که پلاک شما شکست، قطعات آن را داخل نایلون قرار داده و نزد دندانپزشک خود ببرید. زیرا در بعضی موارد، امکان ترمیم قطعه وجود دارد.

بلعیدن قطعات ارتودنسی

احتمال بلعیدن قطعات ارتودنسی ضعیف است. زیرا حتی اگر آن ها دچار شکستگی بشوند، باز هم به سیم ها متصل هستند.

با این حال، قطعاتی مثل بریس یا سایر اجزای ارتودنسی آنقدر کوچک هستند که با بلعیدن آن ها، هیچ مشکلی رخ نمی دهد.

اگرچه بلعیدن قطعات داخل دهان جزء اورژانس های اورتودنسی نیست. با این حال باید بلافاصله با دندانپزشک تماس گرفته برای بررسی و ترمیم ارتودنسی، مراجعه شود.

وارد شدن قطعات ارتودنسی به راه تنفس

همانطور که گفتیم، اگر قطعات شکسته شوند، احتمال وارد شدن آن ها به گلو وجود دارد. با این حال، ورودشان به سیستم تنفس،کمی دور از انتظار است.

در صورتی که قطعه ای وارد راه تنفس شود، یکی از اورژانس های ارتودنسی مهم محسوب می شود. در این شرایط، بیمار به سرفه می افتد.

با خارج شدن قطعه از گلوی بیمار، خطر رفع می گردد. در غیر این صورت، بلافاصله با فوریت های پزشکی تماس گرفته تا بیمار به نزدیک ترین بیمارستان منتقل شود.

همچنین لازم است که دندانپزشک یا ارتودنتیست نیز در جریان قرار گرفته و بر بالین بیمار خود بیایند. در صورت بروز این مشکل، آرامش خود را حفظ کنید تا پزشک بتواند بیمار را درمان کند.

تصادف یا ضربه شدید

تصادف یا ضربه شدید جزء موارد مهم اورژانس های ارتودنسی هستند. اگر در حین ضربه، دندان ها آسیب ببینند، نقش زمان حیاتی خواهد بود.

سیم و براکت های ارتودنسی تا حدودی مانع آسیب دیدن دندان ها در مقابل ضربه می شوند. ولی با ضربه شدید، امکان کج شدگی دندان ها، لب پر شدن یا از جا در آمدن آن ها وجود دارد.

در چنین شرایطی، تنها ۱ ساعت برای بهبود شرایط دندان ها زمان دارید. فراموش نکنید که این مورد جزء اورژانس های ارتودنسی به شمار می رود.

دندان های شکسته یا خارج شده را در محلول آب نمک یا بزاق دهان خود قرار داده و بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید.

بروز آلرژی

بروز آلرژی چندان همه گیر نبوده با این حال، احتمال وقوع آن وجود دارد. این آلرژی نسبت به ابزار ارتودنسی از جمله قطعات فلزی یا پلاستیکی و دستکش دندانپزشک رخ می دهد.

بهداشت دهان در کودکان
بیشتر بخوانید

نشانه هایی مثل التهاب و قرمزی دهان یا صورت، جزء واکنش های آلرژیک هستند. بروز آلرژی، یکی از اورژانس های ارتودنسی است.

اگر بعد از ارتودنسی به آلرژی دچار شدید، فورا با ارتودنتیست یا دندانپزشک خود هماهنگ کرده تا به مشکل شما رسیدگی کند.

شل شدن ابزار منبسط کننده آرواره

در ارتودنسی بیمارانی که فک بالای آن ها کوچک بوده و فضای کافی ندارد، از ابزار منبسط کننده استفاده می شود.

شل شدن این ابزار یا قرار نگرفتن آن ها در جایگاه اصلی خود، هیچ کمکی به بیمار نکرده و فرم دندان های او را اصلاح نمی کنند.

در صورت بروز چنین مشکلی، آن را یکی از اورژانس های ارتودنسی تلقی کرده و فورا به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.

زخم شدن دهان

زخم شدن دهان را نمی توان در کنار اورژانس های ارتودنسی قرار داد. تنها شدت درد و ناراحتی ناشی از زخم ها هستند که بیمار را آزار می دهند.

در موارد بسیاری، قطعات ارتودنسی عامل بروز زخم نیستند. در عین حال، ورود اجسام خارجی به دهان می تواند باعث حساسیت و زخم در فضای داخلی دهان بیمار شود.

برای کنترل و کاهش درد و سوزش ناشی از زخم ها می توانید از آب نمک گرم یا پماد لیدوکائین استفاده کنید. این عوارض، کوتاه مدت بوده و بعد از چند روز ناپدید می شوند.

احساس درد یا لق شدگی دندان ها

حساسیت دهان و دندان در روز های ابتدایی ارتودنسی، امری طبیعی است. با کمک مسکِن های سبک یا گرم کردن دهان می توانید این درد را کاهش دهید.

لق شدن دندان ها نیز نشانه جا به جایی آن ها تا رسیدن به جایگاه صحیح شان است. با این حال اگر احساس می کنید که دندان تان بیش از حد لق شده، به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.

در نهایت

ارتودنسی دندان ها رایج بوده و افراد بسیاری با عوارض آن مواجه می شوند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم اورژانس های ارتودنسی را معرفی کرده و آن ها را بررسی کنیم.

بخشی از عوارض ساده که امکان درمان آن ها در منزل وجود دارد را توضیح دادیم. همینطور شدید ترین خطرات را نیز بررسی کردیم.

فراموش نکنید که در صورت بروز هریک از آن ها، در اولین فرصت به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید.

منبع مطلب

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *