اماروسیس فوگاکس چیست
وقتی جریان خون به شریان شبکیهای مرکزی که وظیفه خونرسانی به چشم ها را دارد متوقف میشود، اماروسیس فوگاکس بروز میکند. علت شایع اماروسیس فوگاکس انسداد جریان خون به چشم بر اثر یک پلاک یا لخته شدن خون است.اماروسیس فوگاکس [آماروزیس فوگاس] اختلالی است که در آن شخص به علت فقدان جریان خون به چشم(ها) نمیتواند با یک چشم یا هر دو فضای بیرون را ببیند. این اختلال یک علامت مشکلی زیربنایی مثل لخته شدن خون یا ناکافی بودن جریان خون در رگهای خونی تغذیه کننده چشم است. دیگر نامهای اماروسیس فوگاکس شامل کوری مونوکولار گذرا، کاهش بینایی مونوکولار گذرا یا از بین رفتن موقتی بینایی است.
نشانه های اماروسیس فوگاکس چشم
وقتی کسی دچار اماروسیس فوگاکس میشود، دید وی ممکن است به شکل ناگهانی تار شود. این وضعیت معمولاً موقتی است که در هر بار ممکن است از چند ثانیه تا چندین دقیقه ادامه داشته باشد. برخی از مردم بروز اماروسیس فوگاکس را مثل احساس کشیده شدن سایهای به روی چشم خود توصیف میکنند.در بسیاری موارد اماروسیس فوگاکس یک علامت حمله ایسکمیک گذرا (TIA) است. حمله ایسکمیک گذرا یک پیشزمینه استروک است. حملات ایسکمیک گذرا ممکن است باعث علایم شبه استروک موقتی شوند. در کنار کوری موقتی، دیگر علایم همراه حملات ایسکمیک گذرا مشکلات حرف زدن، افتادگی صورت در یک طرف، و ضعف ناگهانی در یک سمت بدن است.
برای دریافت نوبت اینترنتی در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا کلیک نمایید .
علت اختلال اماروسیس فوگاکس چشم
شایعترین علت این اختلال، وجود پلاک یا یک لخته خون در همان شریان کاروتیدی است که شخص در زمان کوری دچار آن میشود.ریسک فاکتورهای این اتفاق شامل داشتن تاریخچه بیماری قلبی، بالا بودن فشار خون، بالا بودن میزان کلسترول، مصرف دخانیات، یا تاریخچه سوءمصرف الکل یا کوکائین است.
دیگر علل زیربنایی این اختلال شامل موارد زیر است:
• تومور مغزی
• صدمه به سر
• تاریخچه ابتلاء به مالتیپل اسکلروزیس (MS)
• تاریخچه ابتلاء به لوپوس اریتماتوز سیستمیک
• سردردهای میگرن
• نوریت اپتیک، نوعی التهاب عصب بینایی
• پلیارتریت نودوسا، نوعی بیماری که بر رگهای خونی تأثیر میگذارد
بیماریهایی که بر سیستم عصبی ویا جریان خون تأثیر میگذارند به طور معمول میتوانند سبب ایجاد اماروسیس فوگاکس شوند. در کنار علل مزبور، مردم ممکن است بر اثر وازوپرسین، که در آن رگهای خونی چشم ناگهان سفت میشوند، و جریان خون محدود میگردد دچار اماروسیس فوگاکس شوند. ورزش سنگین، دویدن در مسافتهای طولانی، و مقاربت جنسی همگی میتوانند وازوپرسین ایجاد کنند.
با بیماری فشار چشم در سایت کلینیک چشم پزشکی صدرا آشنا شوید .
درمان اماروسیس فوگاکس
درمان اماروسیس فوگاکس شامل شناسایی و درمان اختلال پزشکی زیربنایی مسبب اماروسیس فوگاکس است. اگر این اختلال به بالا بودن سطح کلسترول و / یا لخته شدن خون مرتبط باشد، این وضعیت نشان دهنده آن است که شخص در ریسک بالایی برای ابتلاء به استروک قرار دارد. استروک زمانی بروز میکند که یک لخته خون راه یک رگ خونی در مغز را سد کرده باعث توقف جریان خون به مغز میشود. در نتیجه، برخی از عاجلترین درمانها به کاهش احتمال ایجاد استروک مرتبطند که شامل موارد زیرند:
• مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل آسپیرین یا وارفارین (کومادین)
• انجام یک عمل جراحی به نام اندارتکتومی که در آن پزشک پلاک بالقوه مسدود کننده شریانهای کاروتید را “پاکسازی” میکند.
• مصرف داروهایی برای کاهش فشار خون
در کنار این درمانهای پزشکی دکتر مداواهایی را در محیط خانه توصیه میکند، که مثالهایی در این مورد عبارتند از:
• اجتناب از خوردن غذاهای پرچربی مثل غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده یا فست فود
• متوقف کردن مصرف دخانیات
• ورزش روزانه به مدت حداقل 30 دقیقه در بیشتر روزهای هفته
• مدیریت اختلالات مزمن مثل دیابت، فشار خون بالا یا کلسترول بالا
حفظ عادات سالم و برداشتن قدمهایی در راستای حفظ وزن در محدوده سالم به مردم کمک میکند تا خطر اماروسیس فوگاکس را در مورد خود کاهش دهند.اگرچه اماروسیس فوگاکس یک اختلال زودگذر است که در هر موردی باعث بروز علایمی با عمر چند دقیقه تا یک ساعت میشود اغلب اوقات یک نشانگر نگرانیآور در مورد یک اختلال زیربنایی پزشکی محسوب میشود. این اختلال شامل افزایش خطر استروک است که میتواند کُشنده باشد. اگر مردم این نشانهها را نادیده بگیرند، در معرض خطر ابتلاء به پیامدهای شدیدتر خواهند بود.
درسایت کلینیک چشم پزشکی صدرا بخوانید: آب سیاه
انتشار:
منبع: چشم پزشکی صدرا
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…