آمبولیزاسیون روشی است که در آن یک انسداد مصنوعی عمداً در داخل رگ خونی ایجاد میشود. انواع بسیار مختلفی از آمبولیزاسیون وجود دارند که علائم و مشکلات عصبی متعددی را درمان میکنند. آمبولیزاسیونهای مغزی عبارتند از:
- آمبولیزاسیون آنوریسم با کویل: این روش برای درمان آنوریسمهای مغزی استفاده میشود. متخصص جراحی بسته مغز، آنوریسمها را با قرار دادن کویلهای پلاتینی نرم از طریق کاتتر در آنوریسم مسدود میکند.
- آمبولیزاسیون فیستول کاروتید: این آمبولیزاسیون برای درمان فیستولهای کاروتید-کاورنو از طریق بستن اندوواسکولار فیستول استفاده میشود.
- آمبولیزاسیون فیستول AV دورا/ آمبولیزاسیون مغزی AVM: این روش جهت درمان مشکلات عروقی مادرزادی به نام AVM یا ناهنجاریهای عروقی مورد استفاده قرار میگیرد.
- آمبولیزاسیون مننژیوم: فرایندی که از خونریزی از یک تومور پیش از جراحی جلوگیری میکند.
- آمبولیزاسیون خونریزی بینی: این آمبولیزاسیون خونریزیهای بینی که به حدی مداوم هستند که تهدیدکنندهی حیات به حساب میآیند را درمان میکند.
- آمبولیزاسیون نخاعی: این روش اغلب به منظور مسدود کردن جریان خون به یک تومور در ستون فقرات، ناهنجاری عروقی (AVM) یا سایر اختلالات ستون فقرات پس از اینکه با آنژیوگرافی تشخیص داده شد، انجام میگردد.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی مغز و اعصاب دکتر سخابخش از روشهای مختلف و کمتهاجمی جراحی بسته مغز برای درمان مشکلات عروق مغزی که منجر به مشکلات جدیتری همچون آنوریسم مغزی و سکته مغزی و تومورها میشوند و نیز جلوگیری از خونریزی مغز که گاهی منجر به مرگ بیمار میشود بهره میگیرند. یکی از این روشها، آمبولیزاسیون عروق مغزی است که مزایای متعددی دارد از جمله:
- استفاده از کویلهای جداشدنی برای بستن یک آنوریسم در افزایش طول عمر و تسکین علائم موثر است.
- آمبولیزاسیون درمانی برای آنوریسمهای مغزی و AVMهایی است که پیشتر غیرقابل جراحی بودهاند. این روش کمتر تهاجمی است و دوره بهبودی آن به مقدار چشمگیری کمتر از جراحی باز است.
- نیازی به هیچ برش جراحی نمیباشد، تنها یک شکاف کوچک در پوست ایجاد میشود که نیازی به بخیه ندارد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه جراحیهای بسته مغز و اعصاب از جمله آمبولیزلسیون عروق مغزی میتوانید با ما از طریق شماره 02188415320 تماس حاصل فرمایید.
فهرست مطالب
- 1 آمبولیزاسیون AVM و آنوریسم مغزی چیست؟
- 2 آمادهسازی پیش از عمل
- 3 تجهیزات عمل
- 4 نحوه انجام درمان
- 5 در طول عمل چه چیزی احساس میشود؟
- 6 زمان بهبودی
- 7 محدودیتها
آمبولیزاسیون AVM و آنوریسم مغزی چیست؟
آمبولیزاسیون آنوریسم مغزی و رشد غیرطبیعی رگهای مغز (AVM) را میتوان هم برای آنوریسمهای پاره شده و هم پاره نشده و با هدایت تصویری به منظور قرار دادن کویلهای فلزی کوچک و نرم در داخل یک آنوریسم جهت مسدود کردن جریان خون و پیشگیری از پارگی آنوریسم انجام داد. این روش همچنین به منظور پر کردن AVMها (اتصالات غیرعادی بین سرخرگها و سیاهرگها) با عوامل آمبولیک مایع (شبیه به چسبهایی که سریع خشک میشوند) مورد استفاده قرار میگیرد.
رشد غیرطبیعی رگهای مغز از گردش کامل خون اکسیژندار در مغز جلوگیری کرده و میتوانند موجب دوبینی، درد و سایر علائم عصبی شود. آمبولیزاسیون آنوریسمهای مغزی و AVMهایی که قبلا غیرقابل جراحی به نظر میرسیدهاند را درمان میکند و نسبت به جراحی باز بسیار کمتر تهاجمی است.
آمادهسازی پیش از عمل
پیش از عمل ممکن است خون آزمایش شود تا چگونگی کارکرد کلیهها و لخته شدن طبیعی خون مشخص گردد. تمام داروهای مصرفی خود را باید به پزشک بگویید. ممکن است متخصص توصیه کند که مصرف آسپرین، داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی یا رقیقکنندههای خون را برای مدت زمان کوتاهی پیش از عمل قطع کنید.
همچنین بیماریها یا سایر شرایط پزشکی خود را با پزشک در میان بگذارید. زنان همیشه باید در صورتی که احتمال بارداری آنها وجود دارد به پزشک یا کارشناس رادیولوژی اطلاع دهند. در صورتی که آنوریسم پاره شده باشد، به مدت چند روز پس از آمبولیزاسیون بستری میشوید تا از مشکلات دیگر جلوگیری شود. باید طوری برنامهریزی کنید که به مدت یک شب یا بیشتر در بیمارستان بستری شوید. در طول عمل نیز یک روپوش در اختیار بیمار قرار میگیرد.
تجهیزات عمل
در این روش، یک کاتتر و کویلهای جدا شدنی، عوامل مایع مانند اتانول، سدیم تترادسیلسولفات و چسب مورد استفاده قرار میگیرند. کاتتر یک لولهی پلاستیکی بلند و نازک است که کوچکتر از نوک مداد یا تقریباً به قطر ۳ میلیمتر است. کویلها از سیم پلاتینی کوچکتر از یک رشته مو ساخته شدهاند و با قطرها و طولهای مختلفی موجود میباشند. سایر تجهیزاتی که ممکن است در طول این روش استفاده شوند عبارتند از یک لوله درون وریدی (IV)، دستگاه سونوگرافی و وسایلی که ضربان قلب و فشار خون را اندازه میگیرند.
نحوه انجام درمان
- روشهای با استفاده از تصویربرداری و با حداقل تهاجم مانند آمبولیزاسیون آنوریسم مغزی اغلب توسط یک متخصص آموزش دیده جراحی بسته مغز در یک مجموعه رادیولوژی مداخلهای انجام می شوند.
- پیش از درمان، ممکن است سی تی اسکن یا ام آر آی انجام شود.
- بر روی تخت معاینه قرار خواهید گرفت.
- ممکن است به منظور کنترل ضربان قلب، فشار خون و نبض در حین عمل به مانیتورهایی متصل شوید.
- یک پرستار یا تکنسین یک لوله درون وریدی را به رگ دست یا بازو وارد میکند تا آرامبخش بصورت داخل وریدی وارد بدن شود. ممکن است از آرامبخش متوسط استفاده شود. همچنین به جای آن احتمال دارد بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد.
- ناحیهای از بدن که کاتتر باید وارد آن شود (معمولاً در ناحیه کشاله ران) تراشیده و استریل شده و با یک درپ جراحی پوشانده میشود.
- ناحیهی مورد نظر توسط متخصص تحت بیحسی موضعی قرار میگیرد.
- یک برش پوستی بسیار کوچک در محل ایجاد میشود.
- از طریق هدایت تصویری، کاتتر وارد پوست شده و به محل آنوریسم یا AVM حرکت میکند. پس از قرار گرفتن کاتتر در محل، کویلهای جداشدنی در محل آنوریسم قرار میگیرند. عوامل مایع جهت پر کردن AVM استفاده میشوند.
- در انتهای عمل، کاتتر برداشته شده و برای توقف خونریزی از فشار استفاده میشود. بازشدگی پوست با پانسمان پوشیده میشود. نیازی به بخیه نمیباشد.
- لوله درون وریدی برداشته میشود.
- در صورتی که پارگی آنوریسم منجر به سکته مغزی شده باشد، نیاز به بستری در بیمارستان تا زمان بهبودی است.
- در صورتی که برای یک آنوریسم پاره نشده تحت درمان قرار گرفته باشید، ممکن است یک شب در بیمارستان بمانید و روز بعد از عمل به خانه مراجعت کنید.
- این عمل معمولاً در یک تا دو ساعت به اتمام میرسد، هر چند ممکن است تا چندین ساعت نیز بطول بیانجامد.
در طول عمل چه چیزی احساس میشود؟
یک درد جزئی در هنگام وارد شدن سوزن به رگ برای لوله درون وریدی و هنگام تزریق بیحسی موضعی احساس خواهد شد. این احساس بیشتر در محل برش پوست است که تحت بیحسی موضعی قرار گرفته است. ممکن است با وارد شدن کاتتر به رگ یا شریان احساس فشار کنید. اگر تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته باشید، در کل عمل بیهوش خواهید بود و توسط متخصص بیهوشی نظارت میشوید. در صورتی که از آرامبخش استفاده شده باشد، آرامبخشی داخل وریدی باعث آرام و خوابآلوده شدن شما میگردد. بسته به شدت آرامبخش ممکن است بیدار یا خواب باشید.
اگر آنوریسم پاره نشده باشد، می توانید ۲۴ ساعت بعد فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرید. اگر آنوریسم پاره شده باشد، ممکن است پس از عمل دچار حالت تهوع خفیف و تب پایین باشید. سردرد ممکن است از ۷ روز تا ۶ ماه وجود داشته باشد. احتمالاً آسپرین یا داروهای رقیقکنندهی خون تجویز میشوند.
زمان بهبودی
زمان بهبودی بسته به میزان آسیب مغزی ناشی از خونریزی در اثر پارگی آنوریسم برای هر بیمار متفاوت است. بیشتر افراد میتوانند ظرف ۱۰ روز تا ۶ ماه پس از عمل آمبولیزاسیون از خود مراقبت کنند. بسیاری از بیماران پس از یک ماه به کار خود باز میگردند و پس از شش ماه نیز میتوانند رانندگی کنند.
محدودیتها
برگشت بیماری بستگی به موفقیت یا عدم موفقیت کویلها در کنترل گردن آنوریسم دارد. در صورتی که کویل بطور کامل از جریان خون به آنوریسم جلوگیری کند، در این صورت بیمار نگرانی بابت برگشت بیماری نخواهد داشت. ماندگاری آمبولیزاسیون با کویل بسته به اندازه و شکل آنوریسم متغیر است. بررسیهای بلند مدت نشان دهندهی موفقیت دائمی در بیشتر از ۸۰ درصد آنوریسمهای درمان شده با آمبولیزاسیون میباشند. تکنولوژیهای پزشکی اضافه مانند آنژیوپلاستی باعث بهبود موفقیت درمان آنوریسم مغزی با آمبولیزاسیون شدهاند. متاسفانه آنوریسهای بزرگ با گردن پهن همچنان یک چالش هستند. رشد غیر طبیعی رگهای مغز (AVM) را میتوان به خوبی با این تکنیکهای آمبولیزاسیون درمان کرد، هر چند نیاز به معاینات مداوم میباشد.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…