نارسایی های کلیوی می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. در این مقاله به مواردی می پردازیم که به کلیه ها آسیب می زنند و برای کلیه مضر هستند.
1. پروتئین بیش از حد
پروتئین برای یک رژیم غذایی سالم ضروری است. اما در صورتی که کلیه ها به طور طبیعی کار نکنند مصرف بیش از حد پروتئین می تواند منجر به فشار اضافی بر کلیه ها شده و لازم است به پزشک مراجعه کنید.
این احتمال وجود دارد که به خوردن مقادیر کم از انواع مختلف پروتئین احتیاج داشته باشید. تخم مرغ، ماهی، لوبیا و آجیل همگی منابع خوب پروتئین هستند.
2. نمک
نمک زیاد می تواند فشار خون برخی افراد را بالا ببرد و به سرعت باعث آسیب کلیوی شود.
همچنین احتمال ایجاد سنگ کلیه وجود دارد که می تواند باعث حالت تهوع، درد شدید و مشکل در ادرار شود.
3. سیگار کشیدن
سیگار کشیدن نه تنها باعث بدتر شدن فشار خون بالا و دیابت نوع 2 که عامل اصلی بیماری کلیوی است شده، بلکه می تواند در داروهای مورد استفاده برای درمان آن ها نیز اختلال ایجاد کند.
این عمل همچنین جریان خون به کلیه ها را کند کرده و می تواند در افرادی که به بیماری کلیوی مبتلا هستند مشکلات بیشتری ایجاد کند.
4- الکل
خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیوی در افرادی که در طولانی مدت به مقدار زیاد نوشیدنی مصرف می کنند افزایش می یابد.
یک دوره نوشیدن زیاد (بیش از چهار یا پنج نوشیدنی در کمتر از 2 ساعت) گاهی می تواند منجر به آسیب کلیوی حاد شود.
این مشکل می تواند باعث آسیب شدید کلیوی شده و احتمالاً به دیالیز که طی آن یک دستگاه به انجام بخشی از فعالیت کلیه ها کمک می کند نیاز خواهید داشت.
5- نوشیدنی های گازدار
اگر روزانه دو یا چند نوشیدنی گازدار رژیمی بنوشید احتمالاً به بیماری کلیوی مبتلا خواهید شد.
بر اساس یک مطالعه، کلیه زنانی که نوشیدنی گازدار رژیمی مصرف می کنند پس از 20 سال در مقایسه با سایر زنان 30٪ کمتر کار خواهد کرد. نوشیدنی های شیرین شده با شکر تأثیر مشابه ندارند.
6- کم آبی
کلیه ها برای فعالیت صحیح به آب احتیاج دارند. عدم دریافت آب کافی به خصوص اگر اغلب اتفاق بیفتد می تواند منجر به آسیب کلیوی شود.
در صورتی که رنگ ادرار زرد روشن باشد می توانید بگویید که به میزان مورد نظر آب می نوشید.
7- داروهای مسکن
استفاده مرتب از داروهای مسکن بدون نسخه مانند استامینوفن، آسپرین، ناپروکسن و ایبوپروفن یا داروی تجویزی سلبرکس NSAID (سلکوکسیب) می تواند به کلیه های شما آسیب برساند.
این بدان معنا نیست که مجبورید این مشکل را تحمل کنید. با پزشک خود درباره آنچه مصرف می کنید و مقدار آن صحبت کنید تا درباره گزینه های دیگر به شما اطلاع دهد.
8- مواد مخدرغیرقانونی
استفاده از کوکائین، هروئین یا متامفتامین (نامناسب به دلایل گوناگون) می تواند به روش های مختلف منجر به آسیب کلیه شود.
مصرف برخی از این داروها همچنین می تواند به فشار خون بالا که یکی از مهمترین دلایل بیماری کلیوی است منجر شود.
9- تمرین و ورزش بیش از حد
فعالیت بیش از حد و طولانی می تواند باعث ایجاد رابدومیولیز شود که شرایطی است که بافت عضلانی آسیب دیده بسیار سریع تجزیه می شود.
این وضعیت باعث انباشته شدن موادی در خون می شود که می تواند به کلیه ها آسیب برساند و منجر به از کار افتادن آن ها شود. بیش از حد فعالیت نکنید.
تمرینات خود را به تدریج افزایش دهید و آن ها را ناگهان شدیدتر نکنید. اگر می توانید از تمرین در محیط هایی با گرما و رطوبت زیاد خودداری کنید.
در صورتی که درد عضلانی و ادرار تیره دارید به پزشک مراجعه کنید.
10- استروئیدهای بدن سازی
برخی افراد برای حجیم کردن عضلات از استروئیدهای آنابولیک یا داروهایی که مانند هورمون تستوسترون مردانه عمل می کنند استفاده می کنند.
اما این داروها می توانند در بخش هایی از کلیه ها که خون را تصفیه می کنند باعث ایجاد زخم شوند.
این مشکل باعث متورم شدن قسمت هایی از بدن و از بین رفتن پروتئین خون و بالا رفتن کلسترول می شود.
11- داروهای سوزش معده
مصرف طولانی مدت داروهایی تحت عنوان مهار کننده های پمپ پروتون (PPI) که منجر به کاهش اسید معده می شوند می تواند باعث ایجاد تورم در کلیه ها شود.
برخی مطالعات نشان می دهند که مصرف زیاد PPI می تواند احتمال ابتلا به بیماری طولانی مدت کلیه را افزایش دهد.
اگر نگران هستید از پزشک درباره انواع دیگر داروهای سوزش معده یا مسدود کننده H2 که ممکن است برای شما بهتر باشد سوال بپرسید.
12- گلو درد استرپتوکوکی
بدن در صورت ابتلا به این عفونت برای مبارزه پروتئین هایی به نام پادتن تولید می کند. این عفونت ها می توانند در بخش تصفیه کلیه ها مستقر شده و آن ها را ملتهب کنند.
این مشکل معمولاً خیلی طول نمی کشد اما آسیب کلیه می تواند برای برخی افراد دائمی باشد. اگر فکر می کنید گلودرد استرپتوکوکی دارید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
این مشکل معمولاً خیلی طول نمی کشد اما آسیب کلیه می تواند برای برخی افراد دائمی باشد. اگر فکر می کنید گلودرد استرپتوکوکی دارید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: انواع بیماری کلیه ، علائم و درمان
بیشتر بخوانید: نارسایی کلیه چیست؟ علائم ، تشخیص و درمان
یک پزشک اورولوژیست می تواند شما را در تمام این موارد راهنمایی کند. برای تنظیم یک قرار ملاقات با پزشک اورولوژیست کلینیک الهام، دکتر علی حاجب با شماره های زیر تماس بگیرید.
شماره های تماس کلینیک: 02188591523 / 02188591358
برای اطلاع از آدرس و اطلاعات تماس کلینیک الهام کلیک کنید
کلینیک اورولوژی در شهرک غرب
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…