یکی از عواملی که روی سلامت عمومی بدن انسان ها تاثیرگزار است، مراقبت کردن از دندان ها و حفظ سلامت دهان و دندان هاست. تقریبا تمامی افراد می دانند که باید روزانه و به طور مرتب از دندان هایشان مراقبت کرده و علاوه بر مسواک زدن مرتب آنها، از نخ دندان نیز برای مراقبت بیشتر استفاده کنند.
از طرفی، مراجعه منظم به دندانپزشک و چکاپ مرتب دندان ها روی سلامت آنها بسیار تاثیرگزار است. در این صورت، توصیه می شود که تمامی افراد حداقل هر شش ماه یک بار به منظور چکاپ دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنند. البته ممکن است بسته به وضعیت دندان ها این مدت زمان بیشتر و یا کمتر باشد که توسط دندانپزشک تعیین می شود.
اما افرادی که طی درمان ارتودنسی قرار دارند نیاز به چکاپ های بیشتری خواهند داشت. ارتودنسی یکی از راه حل های درمانی دندانپزشکی است که طی آن دندان ها منظم و صاف شده و ناهنجاری های دندان ها و فکین برطرف می شود. درمان ارتودنسی تقریبا یک درمان طولانی مدت است و بدیهی است که دندان ها در طی این درمان نیاز به مراقبت و چکاپ های منظم دارند.
چکاپ های حین ارتودنسی در بازه های زمانی مشخص انجام می شود و مقدار این بازه های زمانی توسط متخصص ارتودنسی و پس از نصب براکت ها مشخص می شود. در این صورت، بیمار باید زمان دقیق تنظیم براکت ها و سیم های ارتودنسی را بداند و دقیقا در همان زمان به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کند. در صورتی که چکاپ های حین درمان ارتودنسی در زمان مناسب و معین انجام نشود، ممکن است طول دوره درمانی ارتودنسی افزایش پیدا کرده و یا فرد با سایر مشکلات جانبی آن روبرو شود. در نتیجه، چکاپ های حین ارتودنسی برای نتیجه گیری بهتر از درمان یک عامل مهم و پراهمیت است که بیمار باید به آن توجه ویژه ای داشته باشد. در هر یک از معاینه ها و در واقع چکاپ های حین درمان ارتودنسی،سیم ها و براکت ها توسط متخصص ارتودنسی تنظیم می شوند و با تنظیم منظم سیم ها و براکت ها طول دوره درمانی ارتودنسی به مرحله نهایی می رسد.
مراقبت های حین درمان ارتودنسی
در اکثر موارد در حین درمان ارتودنسی نیازی نیست که بیمار در رژیم غذایی اش تغییری ایجاد کند. بیمارانی که در طی دوره درمانی ارتودنسی قرار دارند تقریبا تمامی موارد غذایی را می تواند مصرف کنند اما بدیهی است که نیاز است از برخی اصول پیروی کرده و از خوردن برخی غذاها نیز اجتناب کنند تا نتایج بهتر و سریع تری داشته باشند.
همانطور که گفته شد، مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی در طول درمان و در واقع، چکاپ های حین ارتودنسی یکی از عوامل مهم و تاثیرگزار روی نتیجه نهایی درمان است. اما از طرفی، بیمار نیز باید در حین درمان از دندان های خود مراقبت کرده و از براکت ها و سیم های ارتودنسی به درستی نگهداری کند. در این صورت، معمولا توصیه می شود که بیمار نکات زیر را رعایت کند:
توصیه های غذایی در طول دوره درمان ارتودنسی
- استفاده از آدامس های جویدنی به خصوص آدامس های قندی در طول دوره درمانی ارتودنسی توصیه نمی شود. خوردن این آدامس ها در طول دوره درمانی ارتودنسی باعث می شود که بزاق دهان کمتر تولید شود. در این صورت لثه ها و دندان ها سریع تر دچار پوسیدگی می شوند.
- استفاده از غذاهای بسیار سخت و ترد نیز در طول دوره درمانی ارتودنسی توصیه نمی شود زیرا این غذاها می توانند به دستگاه های ارتودنسی آسیب وارد کنند. معمولا جویدن این غذاها باعث شکستن براکت ها شده و یا باعث می شود که براکت ها از دندان ها جدا شوند. در برخی موارد با خوردن غذاهای سخت و ترد سیم های ارتودنسی از جای خود خارج شده و یا نوارهای فلزی که به دندان های آسیاب متصل شده اند، از دندان ها جدا می شوند.
برخی از مواد غذایی و غذاهای سخت و ترد عبارتند از: انواع آجیل ها مانند فندق، بادام و دانه های سخت، ذرت بوداده، نان خشک، لبه های خشک شده پیتزا و نان تست که می توانند باعث آسیب رساندن به براکت ها شوند.
- مصرف شیرینی ها و مواد غذایی چسبناک نیز می تواند باعث شکسته شدن براکت ها و یا جدا شدن آنها از روی دندان ها شود. شیرینی های چسبناک و تر مانند کارامل و یا پاستیل از این دسته مواد غذایی هستند که مصرف آنها در طول دوره درمانی ارتودنسی توصیه نمی شود.
- فرد بیمار در طول دوره درمانی ارتودنسی باید در خوردن برخی مواد غذایی دقت کند؛ به عنوان مثال، توصیه می شود میوه هایی مانند سیب و یا هلو و یا غذاهایی مانند استیک و یا ساندویچ به قطعاتی کوچک تقسیم شده و در واقع به صورت لقمه های کوچک جویده شوند. در غیر این صورت ممکن است به دندان ها و یا براکت های ارتودنسی آسیب وارد شود.
- مسواک زدن پس از خوردن شیرینی هایی مانند کیک، کلوچه و بستنی در طول دوره درمانی ارتودنسی ضروری است. در صورتی که مسواک زدن پس از خوردن این موارد غذایی مقدور نباشد، فرد می تواند دهان خود را با استفاده از آب شستشو دهد.
- شما می توانید در طول دوره درمانی ارتودنسی از ویتامین C استفاده کنید. استفاده از ویتامین C باعث سلامت بافت های پشتیبان دندان ها می شود. همچنین وجود این ویتامین باعث می شود که استخوان و فیبرهای کلاژن که اطراف دندان ها را احاطه کرده اند، بهبود پیدا کنند. در واقع، می توان گفت رسیدن ویتامین C به دندان ها در طول دوره درمانی ارتودنسی یکی از عوامل پراهمیت است که روی نتیجه گرفتن سریع تر از درمان ارتودنسی موثر واقع می شود.
از بهترین منابع ویتامین C میتوان به پرتقال، توت فرنگی، انبه، مارچوبه، فلفل سبز، اسفناج، خربزه، گریپفروت، گل کلم، گوجه فرنگی و رازبری اشاره کرد که مصرف آنها در طول دوره درمانی ارتودنسی در نتیجه گیری بهتر از درمان بسیار موثر است.
توصیه های بهداشتی در طول دوره درمانی ارتودنسی
همانطور که گفته شد، رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت و نگهداری منظم از دندان ها در نتیجه گیری از درمان ارتودنسی بسیار موثر است.
- برای دستیابی به بهترین و سریع ترین نتیجه از درمان، یکی از عوامل پراهمیت و ضروری چکاپ های مرتب ارتودنسی است.
- مسواک زدن صحیح و منظم دندان ها در طول این دوره درمانی بسیار اهمیت دارد و فرد باید اطراف براکت ها و روی دندان های خود را با دقت و به صورت صحیح مسواک بزند. در این صورت، فرد می تواند برای راحتی و کارایی بهتر از مسواک برقی استفاده کند.
- در طول دوره درمانی ارتودنسی توصیه می شود که پس از هر وعده غذایی دندان ها به مدت دقیقه مسواک زده شوند تا باقیمانده های غذا از بین دندان ها و براکت های ارتودنسی تمیز شوند.
- استفاده از نخ دندان نیز در طول دوره درمانی ارتودنسی، درست به اندازه استفاده از مسواک، ضروری و پراهمیت است. در اینصورت فرد می تواند دندان های خود را نخ بکشد تا جرم های بین دندان ها و همچنین جرم های زیر خط لثه ها از بین رفته و برداشته شوند.
- معمولا توصیه می شود در طول دوره درمانی ارتودنسیاز مسواک های بین دندانی استفاده شود تا فضای بین دندان ها تمیز شده و بهداشت دهان و دندان ها حفظ شود.
- دوش های دهان و جرم گیر های دندانپزشکی سایر ابزارهای مراقبت از دندان ها هستند که می توانید از آنها برای شستن و خارج کردن غذا و جرم از بین دندان ها استفاده کنید.
در صورتی که تمامی نکات بالا را رعایت کنید و به چکاپ های حین ارتودنسی نیز توجه داشته باشید، می توانید دوره درمانی ارتودنسی خود را بدون هیچ مشکلی بگذرانید و از نتیجه آن در طولانی مدت، لذت ببرید.
مراقبت از براکت های ارتودنسی در حین درمان
- وسایلی به منظور مراقبت از براکت های ارتودنسی طراحی شده اند که برای استفاده راحت تر می توانید از آنها استفاده کنید. به عنوان مثال، فلاس تردرها از انواع وسایل طراحی شده دندانپزشکی هستند که کشیدن نخ دندان در هنگام وجود براکت ها را ساده تر می کنند.
- برای مراقبت بهتر از براکت های ارتودنسی می توانید از خمیر دندان های حاوی فلوراید و یا دهان شویه های آنتی باکتریال استفاده کنید.
- در طول دوره درمانی ارتودنسی به هیچ عنوان ته خودکار، ناخن ها، قطعات یخ و یا امثال این موارد را با دندان های خود نجوید.
روند انجام درمان ارتودنسی و نتایج پس از آن
درمان ارتودنسی از درمان های طولانی مدت دندانپزشکی است؛ اما این درمان در اکثر موارد و در صورتی که تمامی مراقبت ها به درستی انجام شود، یک نتیجه عالی به بیمار می دهد. در صورتی که می خواهید از درمان ارتودنسی خود بهترین و سریع ترین نتیجه را دریافت کنید، باید به توصیه های متخصص ارتودنسی خود به دقت عمل کرده و تمامی مراقبت ها و نگهداری های لازم را انجام دهید.
بدیهی است که نصب براکت ها کمی دردناک است و فرد پس از نصب براکت ها برای غذا خوردن دچار مشکل می شود؛ زیرا افراد به پوشیدن براکت های ارتودنسی عادت ندارند و عادت کردن به وجود این دستگاه ها در داخل دهان کمی زمان بر است. در برخی موارد نیز، دندان های افراد از حد معمول کمی حساس تر شده و فرد در دهان خود احساس ناراحتی می کند.
تا سه روز اول پس از نصب براکت ها و سیم های ارتودنسی، ممکن است فرد در دندان های خود و اطراف لب ها و گونه ها احساس ناراحتی و یا درد داشته باشد. این درد نیز یک درد عادی و معمولی است زیرا در این زمان دندان ها شروع به مرتب شدن می کنند و فشاری که سیم های ارتودنسی به دندان ها وارد می کنند، باعث احساس درد می شود. در این صورت، معمولا متخصصین ارتودنسی به فرد بیمار موم می دهند که فرد می تواند آن را روی براکت ها بمالد و این موم های ارتودنسی مانند یک مسکن عمل کرده و درد را تا حد زیادی کاهش می دهند. خود فرد نیز می تواند برای تسکین درد دندان های خود از سایر مسکن های بدون نسخه نیز استفاده کند. استفاده مرتب از آب گرم نیز در بیشتر موارد روی کاهش درد دندان ها موثر است.
پس از گذشت یک هفته از نصب براکت ها روی دندان ها، ناراحتی و درد اولیه ناشی از نصب آنها تا حد زیاد رفع شده و بهبود پیدا می کند. دراین زمان دندان ها به مرور به براکت ها عادت کرده اند و غذا خوردن برای فرد بسیار آسان تر می شود تا حدی که می تواند روال عادی غذا خوردن روزانه خود را در پیش بگیرد.
در این میان، توجه داشته باشید که مراقبت از دندان ها و رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین نگهداری و مراقبت صحیح از دستگاه های ارتودنسی روی نتیجه گیری بهتر و سریع تر از درمان بسیار موثر است و می توان گفت این عوامل، پراهمیت ترین عوامل در درمان ارتودنسی هستند.
نگهدارنده های ارتودنسی
یکی از مهمترین بخش های مراقبت از ارتودنسی دندان ها، نگهدارنده ها هستند. نگهدارنده یکی از ابزارهای ارتودنسی است که بعد از اتمام دوره درمانی ارتودنسی و پس از برداشتن براکت ها، برای مدت مشخصی تجویز میشود. نحوه استفاده و مدت زمانی که از نگهدارنده استفاده می کنید روی ثابت ماندن نتیجه درمانی ارتودنسی تاثیرگزار است.
شما می توانید هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و یا انجام ورزش هایی مانند شنا، نگهدارنده را از دهان خود خارج کنید. همچنین برای سایر موارد ضروری نیز مانند معاینات دهان، مجالس خاص و مصاحبه ها می توانید نگهدارنده را از داخل دهان خود خارج کنید، اما توصیه میشود که نگهدارنده را بیش از ۱۲ ساعت خارج از دهان نگه ندارید.
رعایت بهداشت نگهدارنده ها نیز بسیار اهمیت دارد و شما باید بهصورت مرتب آن را با استفاده از مسواک، صابون مایع و یا خمیردندان تمیز کنید.
در نهایت، دقت داشته باشید که استفاده از نگهدارنده بسیار ضروری است و در واقع، این نگهدارنده است که می تواند باعث ثابت ماندن و طولانی شدن نتایج درمان ارتودنسی باشد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد، چکاپ های حین ارتودنسی بسیار اهمیت دارد و در واقع، تنظیم سیم ها، براکت ها و معاینه روند و پیشرفت درمان ارتودنسی به شدت ضروری است که می تواند روی نتیجه گیری از درمان ارتودنسی بسیار تاثیرگزار باشد.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…