وازکتومی از دو کلمه تشکیل شده است:
کلمه اول که وازدفرن (vas deferen) است، لوله ای است که لوله های اسپرم ساز بیضه را به مجرای انزالی وصل می کند و کلمه دوم اکتومی به معنای بستن می باشد.
پس وازکتومی یعنی بستن لوله وازدفرن که عمل انتقال اسپرم را به به عهده دارد.
یکی از موفق ترین عمل های جراحی برای پیشگیری از بارداری وازکتومی است.
وازکتومی که اصطلاحا بستن لوله مردان نیز نامیده می شود، موثرترین راه برای پیشگیری از بارداری است اما در انتقال بیماری های مقاربتی هیچ نقشی ندارد.
یعنی پس از وازکتومی احتمال ابتلا به ویروس HIV دقیقا به اندازه قبل از وازکتومی است.
جراحی وازکتومی یا بستن لوله مردان برای جلوگیری از بارداری در اکثر کشورهای دنیا به خصوص چین، بسیار رایج بوده و جهت کنترل جمعیت انجام می شود.
در جراحی وازکتومی، حجم منی، انزال، نعوظ و خس برقراری رابطه جنسی هیچ تغییری نمی کند، صرفا لوله اپرم بر مسدود می گردد.
گاهی اوقات ممکن است فردی از کاهش حس رابطه جنسی شکایت داشته باشد اما طبق مطالعات نشان داده شده است که این حس کاملا روحی و عاطفی است و هیچ ارتباطی به جراحی وازکتومی ندارد.
عوارض وازکتومی
عوارض وازکتومی بسیار کم است و معمولا شامل خونریزی، عفونت کوتاه مدت و یا درد بیضه می شود.
عمل جراحی وازکتومی معمولا زمان کمی برده و توسط متخصص ارولوژی(جراح کلیه و مجاری ادراری) در کلینیک یا بیمارستان صورت خواهد گرفت.
طی عمل وازکتومی بیمار بیهوش نمی شود، بلکه پزشک از داروی بیحسی موضعی استفاده می کند.
جهت بستن لوله مردان یا وازکتومی، پزشک متخصص ارولوژی، رگ های وابران کیسه بیضه را مسدود خواهد کرد، به طوری که اگر فرد چند سال بعد (معمولا تا ده سال) درخواست باز کردن مجدد رگ را بدهد، بتوان آن را به حالت اولیه باز گرداند.
چگونگی انجام وازکتومی
در وازکتومی یک سوراخ کوچک در یک سمت از کیسه بیضه ایجاد می شود و توسط آن سوراخ، رگ وابران را پیدا کرده و از سوراخ بیرون می آورد.
سپس رگ بریده شده و قسمت کوچکی از آن حذف خواهد شد. انتهای رگ وابران سوزانده یا گره زده خواهد شد و رگ به جای خود بازگردانده می شود.
پس از اتمام کار بیضه اول، این فرایند بر روی بیضه دیگر نیز تکرار خواهد شد.
سوراخ های به وجود آمده بر روی بیضه ها بسیار کوچک هستند و نیازی به بخیه زدن آنها نیست.
پس از انجام عمل وازکتومی، بسیاری از افراد در همان روز به خانه برگشته، توانایی انجام کارهای شخصی را دارند، رانندگی می کنند و در کمتر از یک هفته به طور کامل بهبود می یابند.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…