تصلب شرایین زمانی اتفاق می افتد که رگ های خونی که اکسیژن و مواد مغذی را از قلب به بقیه بدن (شریان ها) منتقل می کنند، ضخیم و سفت شوند که گاهی اوقات جریان خون را به اندام ها و بافت های خود محدود می کنند. شریان های سالم انعطاف پذیر و الاستیک هستند، اما با گذشت زمان، دیواره های موجود در شریان های شما سخت می شوند، این شرایطی است که معمولاً سخت شدن شریان ها یا بیماری آترواسکلروز نامیده می شود.
بیماری آترواسکلروز نوع خاصی از تصلب شرایین است، اما بعضی اوقات این اصطلاحات به صورت متناوب مورد استفاده قرار می گیرند. آترواسکلروز به تجمع چربی ها، کلسترول و سایر مواد داخل دیواره شریان شما (توسط پلاک) اشاره دارد، که می تواند جریان خون را محدود کند.
پلاک ها می توانند تجمع کنند و باعث ایجاد لخته خون شوند. اگرچه آترواسکلروز عروق کرونر اغلب به عنوان یک مشکل قلبی در نظر گرفته می شود، اما می تواند شریان ها را در هر نقطه از بدن شما تحت تأثیر قرار دهد. آترواسکلروز ممکن است قابل پیشگیری نیز باشد و در بیشتر مواقع این بیماری درمان می شود.
علائم بیماری آترواسکلروز
آترواسکلروز به تدریج توسعه می یابد، آترواسکلروز خفیف معمولاً هیچ علامتی ندارد. به طور کلی شما تا زمانی که شریان آنقدر تنگ یا گرفته نباشد که نتواند خون کافی را به اندام ها و بافت های شما وارد کند، علائم بیماری آترواسکلروز را ندارید. گاهی اوقات یک لخته خون به طور کامل جریان خون را مسدود می کند یا حتی از هم می شکند و می تواند باعث حمله قلبی یا سکته مغزی شود.
علائم آترواسکلروز متوسط تا شدید بستگی به این دارد که کدام شریان ها درگیر هستند. مثلا:
اگر آترواسکلروز در عروق قلب خود دارید، ممکن است علائمی مانند درد قفسه سینه یا فشار (آنژین) داشته باشید.
اگر در شریان های منتهی به مغز شما آترواسکلروز دارید، ممکن است علائمی مانند بی حسی یا ضعف ناگهانی در بازوها یا پاها، مشکل در صحبت کردن یا تکلم گفتار، از بین رفتن موقت بینایی در یک چشم یا افتادن عضلات صورت را داشته باشید. این ها حمله ایسکمیک گذرا (TIA) را نشان می دهند که در صورت عدم درمان ممکن است منجر به سکته مغزی شود.
اگر در شریان های بازوها و پاها بیماری آترواسکلروز دارید، ممکن است علائم بیماری شریان محیطی مانند درد پا هنگام راه رفتن داشته باشید.
اگر آترواسکلروز در شریان های منتهی به کلیه های شما وجود داشته باشد، دچار فشار خون بالا یا نارسایی کلیه می شوید.
پیشنهاد برای مطالعه استرس و فشار خون و بیماری هایی که ایجاد می کنند
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر فکر می کنید بیماری آترواسکلروز دارید، با پزشک خود صحبت کنید. همچنین به علائم اولیه جریان خون ناکافی، مانند درد قفسه سینه (آنژین)، درد پا یا بی حسی توجه کنید.
تشخیص و درمان زودرس می تواند باعث جلوگیری از حمله قلبی، سکته مغزی یا یک فوریت پزشکی دیگر شود.
نحوه تشخیص بیماری آترواسکلروز
در طی معاینه فیزیکی، پزشک با استفاده از یک استتوسکوپ صدای قلب تان را می شنود. پزشک ممکن است علائم شریان های باریک، بزرگ شده یا سخت شده را پیدا کند، از جمله:
- نبض ضعیف یا غایب در زیر ناحیه شریان تنگ شده
- فشار خون کاهش یافته در اندام مبتلا
بسته به نتایج آزمایش فیزیکی، پزشک ممکن است یک یا چند آزمایش تشخیصی را پیشنهاد دهد، از جمله:
آزمایش خون
آزمایش های آزمایشگاهی می توانند سطح کلسترول و قند خون را افزایش داده و خطر ابتلا به بیماری آترواسکلروز را افزایش دهند. به همین دلیل باید ۹ تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش خون، غذایی نخورید و نوشیدنی به جز آب مصرف نکنید.
سونوگرافی داپلر
پزشک شما ممکن است از یک دستگاه سونوگرافی ویژه (سونوگرافی داپلر) برای اندازه گیری فشار خون در نقاط مختلف مانند امتداد بازو یا پا استفاده کند. این اندازه گیری ها می تواند به پزشک شما کمک کند تا میزان هرگونه انسداد و همچنین سرعت جریان خون در شریان های شما را اندازه گیری کند.
شاخص مچ پا و براکیال
این آزمایش می تواند به شما بگوید که آیا در شریان های پاها آترواسکلروز دارید.
پزشک ممکن است فشار خون در مچ پا را با فشار خون در بازو مقایسه کند. این به عنوان شاخص مچ پا و براکیال شناخته می شود. اختلاف غیر عادی ممکن است نشان دهنده بیماری عروقی محیطی باشد که معمولاً در اثر آترواسکلروز ایجاد می شود.
الکتروکاردیوگرام (ECG)
یک الکتروکاردیوگرام، سیگنال های الکتریکی عبوری از قلب شما را ضبط می کند. نوار قلب می تواند شواهدی از حمله قلبی قبلی را نشان دهد. اگر علائم و نشانه های شما بیشتر در حین ورزش اتفاق می افتد، ممکن است پزشک از شما بخواهد در طول ECG بر روی تردمیل قدم بزنید یا یک دوچرخه ثابت سوار شوید.
تست استرس
از یک تست استرس که همچنین یک تست استرس ورزشی نامیده می شود، برای جمع آوری اطلاعات در مورد چگونگی عملکرد قلب شما در حین انجام فعالیت بدنی استفاده می شود.
از آنجا که ورزش باعث می شود قلب شما سخت تر و سریع تر از آنچه که در بیشتر فعالیت های روزانه انجام می دهد باشد، یک تست استرس ورزشی می تواند مشکلاتی را در قلب شما نشان دهد که در غیر این صورت قابل توجه نیست. تست استرس ورزشی معمولاً شامل پیاده روی بر روی تردمیل یا رکاب زدن روی یک دوچرخه ثابت است در حالی که ریتم قلب، فشار خون و تنفس شما کنترل می شود.
در برخی از انواع تست های استرس، از قلب شما عکس هایی گرفته می شود، مانند آزمایش اکوکاردیوگرام استرس (سونوگرافی) یا تست استرس هسته ای. اگر قادر به ورزش نیستید، ممکن است دارویی دریافت کنید که اثر ورزش بر روی قلب شما را تقلید کند.
کاتتریزاسیون قلبی و آنژیوگرام
این آزمایش می تواند نشان دهد که آیا شریان کرونر شما باریک یا مسدود شده است یا نه.
یک مایع رنگ از طریق یک لوله طولانی و نازک (کاتتر) که از طریق شریان، معمولاً در پای شما گذاشته می شود، به شریان های قلب شما وارد می شود. وقتی رنگ شریان های شما را پر می کند، شریان ها بر روی اشعه X قابل مشاهده می باشند و مناطقی از انسداد را آشکار می کنند.
سایر تست های تصویربرداری
پزشک شما ممکن است از سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA) برای مطالعه شریان های شما استفاده کند. این آزمایشات اغلب می تواند سختی و باریک شدن شریان های بزرگ و همچنین آنوریسم ها و رسوبات کلسیم در دیواره های شریان را نشان دهد.
درمان بیماری آترواسکلروز
تغییرات سبک زندگی، مانند خوردن رژیم غذایی سالم و ورزش کردن، اغلب مناسب ترین روش درمانی برای تصلب شرایین است. بعضی اوقات ممکن است دارو یا روش های جراحی نیز توصیه شود.
داروها
داروهای مختلف می توانند اثرات آترواسکلروز را آهسته و یا معکوس کنند. در اینجا چند انتخاب رایج وجود دارد:
داروهای کلسترول
کلسترول لیپوپروتئین (LDL) با چگالی کم یعنی کلسترول “بد” می تواند باعث کندی، متوقف شدن و یا حتی ایجاد رسوبات چربی در شریان های شما شود. بنابراین باید این نوع کلسترول را کاهش داد یا کلسترول لیپوپروتئین (HDL) با چگالی بالا، کلسترول “خوب” تقویت که هردو ممکن است کمک کنند.
پزشک شما می تواند از طیف وسیعی از داروهای کلسترول، از جمله داروهای معروف به استاتین و فیبرات استفاده کند. علاوه بر کاهش کلسترول، استاتین اثرات اضافی دارد که به تثبیت پوشش شریان های قلب شما کمک می کند و از تصلب شرایین جلوگیری می کند.
داروهای ضد پلاکت
پزشک شما ممکن است داروهای ضد پلاکت مانند آسپیرین تجویز کند تا احتمال اینکه پلاکت ها در عروق جمع شوند و باعث ایجاد لخته خون و انسداد در شریان شوند را کاهش دهد.
داروهای مسدود کننده بتا
این داروها معمولاً برای بیماری آترواسکلروز استفاده می شوند. این داروها ضربان قلب و فشار خون شما را کاهش می دهند، تقاضای قلب شما را کاهش می دهند و اغلب علائم درد قفسه سینه را تسکین می دهند. مسدود کننده های بتا، خطر حمله قلبی و برخی از مشکلات ریتم قلب را نیز کاهش می دهند.
مهار کننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE)
این داروها با کاهش فشار خون و ایجاد سایر اثرات مفید بر روی شریانهای قلبی ممکن است باعث کند شدن پیشرفت آترواسکلروز شوند. مهارکننده های ACE همچنین می توانند خطر حملات مکرر قلب را کاهش دهند.
مسدود کننده های کانال کلسیم
این داروها فشار خون را پایین می آورند و بعضی اوقات برای درمان آنژین استفاده می شود.
قرص های آب (مدر)
فشار خون بالا یک عامل خطرناک برای تصلب شرایین است. دیورتیک ها فشار خون را کاهش می دهند.
سایر داروها
پزشک شما ممکن است داروهای خاصی را برای کنترل عوامل خطر خاص آترواسکلروز، مانند دیابت پیشنهاد کند. بعضی اوقات داروهای خاص برای درمان علائم آترواسکلروز، مانند درد پا هنگام ورزش تجویز می شوند.
روش های جراحی برای درمان بیماری آترواسکلروز
بعضی اوقات برای درمان آترواسکلروز نیاز به روش های جراحی است. در صورت بروز علائم شدید یا انسداد که بقای عضلات یا بافتهای پوستی را تهدید می کند، ممکن است کاندیدای یکی از روشهای جراحی زیر باشید:
قرارگیری آنژیوپلاستی و استنت
در این روش، پزشک شما لوله ای باریک و طولانی (کاتتر) را در قسمت مسدود شده یا باریک شریان شما وارد می کند. یک سوند دوم با یک بادکنک در نوک آن از طریق سوند به ناحیه باریک منتقل می شود.
سپس بادکنک باد کرده و باعث فشرده سازی رسوبات در برابر دیواره شریان شما می شود. یک لوله مش (استنت) معمولاً در شریان باقی می ماند تا به باز شدن شریان کمک کند.
آنداردرکتومی
آنداردرکتومی در بعضی موارد، رسوبات چربی باید از دیواره های شریان باریک خارج شوند. هنگامی که این عمل روی شریان های گردن (شریان های کاروتید) انجام می شود، به آن آندرترکتومی کاروتید گفته می شود.
درمان فیبرینولیتیک
اگر شریانی دارید که توسط لخته خون مسدود شده است، پزشک شما ممکن است از یک داروی حل کننده لخته برای جدا کردن آن استفاده کند.
جراحی بای پس
جراحی بای پس پزشک شما ممکن است با استفاده از رگی از قسمت دیگر بدن شما یا لوله ساخته شده از بافت مصنوعی، یک بای پس پیوند ایجاد کند. این اجازه می دهد تا خون در اطراف شریان مسدود شده یا باریک جریان یابد.
سبک زندگی و داروهای خانگی
تغییرات شیوه زندگی می تواند به شما در جلوگیری یا کند شدن پیشرفت بیماری آترواسکلروز کمک کند. در این بخش شما می توانید از تغییرات زیر استفاده کنید:
عدم مصرف سیگار
سیگار کشیدن به شریان های شما صدمه می زند. اگر به هر شکلی سیگار می کشید یا از دخانیات استفاده می کنید، ترک کردن بهترین راه برای جلوگیری از پیشرفت آترواسکلروز و کاهش خطر عوارض است.
ورزش
ورزش منظم می تواند باعث شود تا عضلات شما از اکسژن استفاده بهتری داشته باشند. فعالیت بدنی همچنین می تواند گردش خون را بهبود بخشد و باعث پیشرفت رگ های خونی جدید شود که یک دور زدن طبیعی در اطراف انسداد (عروق وثیقه) ایجاد می کنند. ورزش به کاهش فشار خون کمک می کند و خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد.
بیشتر روزهای هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید. اگر نمی توانید همه این ها را در یک جلسه قرار دهید، سعی کنید آن را در فواصل ۱۰ دقیقه ای تقسیم کنید یا می توانید به جای استفاده از آسانسور از پلهها بالا بروید.
مصرف رژیم غذایی سالم
رژیم غذایی سالم قلب مبتنی بر میوه، سبزیجات و غلات کامل، کربوهیدرات های تصفیه شده، قندها، چربیهای اشباع شده و سدیم است که می تواند در کنترل وزن، فشار خون، کلسترول و قند خون به شما کمک کند.
سعی کنید نان غلات را جایگزین نان سفید کنید. به عنوان میان وعده یک سیب، یک موز یا هویج را مصرف کنید. همچنن خواندن برچسب های تغذیه به عنوان راهنمایی برای کنترل میزان نمک و چربی می تواند به شما کمک کند. از چربی های اشباع نشده مثل روغن زیتون استفاده کنید و از جایگزین ها قند استفاده کنید یا آن را کاهش دهید.
کاهش وزن، گرفتن یک وزن سالم
اگر اضافه وزن دارید، از دست دادن حداقل ۵ تا ۱۰ پوند (حدود ۲٫۳ تا ۴٫۵ کیلوگرم) می تواند به کاهش خطر ابتلا به فشار خون و کلسترول بالا که دو عامل مهم و خطرناک برای ایجاد آترواسکلروز عروق کرونر هستند، کمک کند.
کاهش وزن به می تواند به شما در کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک می کند و در صورت ابتلا به دیابت، وضعیت شما را کنترل می کند.
مدیریت استرس
استرس را تا حد ممکن کاهش دهید. برای مدیریت استرس می توانید از تکنیک آرامش عضلانی و تنفس عمیق استفاده کنید.
اگر کلسترول، فشار خون بالا، دیابت یا بیماری مزمن دیگری دارید، با پزشک خود مشورت کنید تا شرایط را بهبود ببخشید و سلامت کلی را ارتقا دهید.
مطالب مرتبط
آخرین مقالات
علت التهاب مغزی + تشخیص و درمان
التهاب مغزی چیست التهاب مغز یا آنسفالیت عموماً به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شود. این بیماری که معمولاً به عنوان «تب مغزی» نیز…